Ποιος επέτρεψε στον Ιβάν να πάρει τ’ όπλο του;

Ποιος επέτρεψε στον Ιβάν να πάρει τ’ όπλο του;

Τα στοιχεία που έρχονται στο διαρκώς στο φως σχετικά με όσα συνέβησαν στην Τούμπα (αλλά και όσα είχαν προηγηθεί) αποκαλύπτουν μεθοδεύσεις με βάθος χρόνου και «προνομιακή» μεταχείριση του Ιβάν Σαββίδη, παρά τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Την εικόνα του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο στη ζώνη, την είδαμε όλοι. Όμως, για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να παρακαμφθούν οι ρητές αντιρρήσεις του αρμόδιου εισαγγελέα στο να αποκτήσει άδεια οπλοφορίας του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Αντιρρήσεις που αποδείχτηκαν και βάσιμες και δικαιολογημένες.

Ας πάμε στο όχι και τόσο μακρινό καλοκαίρι του 2017. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταθέσει τότε αίτηση για άδεια οπλοφορίας. Για κάτι τέτοιο απαιτείται η θετική εισήγηση του αστυνομικού διευθυντή και ενός ψυχολόγου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η γνωμάτευση του εισαγγελέα ζητείται μεν, αλλά δεν είναι δεσμευτική. Η αστυνομία ζήτησε στις 7 Αυγούστου 2017 την άποψη του εισαγγελέα. Δέκα μέρες αργότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας απάντησε γραπτώς ότι η εισήγησή του είναι αρνητική. Το σκεπτικό ήταν ότι «δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι προς τούτο», εφόσον ο Σαββίδης έχει ιδιωτική φρουρά. Ωστόσο, όπως είδαμε όλοι σε πανελλήνια μετάδοση, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ σήμερα οπλοφορεί. Κοινώς παρακάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Εισαγγελίας, παρότι εάν είχαν εισακουστεί θα είχαμε γλυτώσει τις εικόνες αίσχους της Κυριακής.

Αυτό είναι ένα από τα περιστατικά στα οποία βασίζονται όσοι υποστηρίζουν ότι ο Σαββίδης έχει κάτι παραπάνω από αγαθές σχέσεις με τη διοίκηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Όμως, αυτή η «προνομιακή» μεταχείριση του Ιβάν Σαββίδη δεν περιορίστηκαν στην χορήγηση άδειας οπλοφορίας. Αποτυπώθηκαν και στην απραξία των αστυνομικών οργάνων στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, όταν ο Ιβάν εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ζωσμένος με τ’ όπλο του στη μέση.

Γιατί υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα για το βράδυ της Κυριακής. Ο Σαββίδης έκανε ό,τι έκανε. Οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες γιατί δεν έκαναν κάτι για να το αποτρέψουν. Γιατί δεν βρέθηκε ένας αστυνομικός να συλλάβει τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, όταν μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο με το όπλο καταφανέστατα δεμένο στη ζώνη του, παρά τις εντολές της αθλητικής εισαγγελέως Λιάσου που ήταν παρούσα.

Γιατί εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η αθλητική εισαγγελέας Ευαγγελία Λιάσου πήρε σαφή και ρητή θέση και βρέθηκε από νωρίς την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 19.15, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επικοινώνησε με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων δίνοντάς του την εξής εντολή: «Ακόμη και χαρτοπετσέτα να πέσει στο γήπεδο θέλω να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία». Το παιχνίδι ξεκινά στις 19.30. Η επίμαχη φάση του γκολ, που εξελίχθηκε σε εναρκτήριο λάκτισμα κάθε είδους αθλιότητας, συμβαίνει στο 89o λεπτό, δηλαδή στις 21.30. Ο Ιβάν Σαββίδης εισβάλλει οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ όλη η Ελλάδα τον παρακολουθεί στις τηλεοράσεις. Τον ακολουθούν θηριώδεις σωματοφύλακες και ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ, αλλά και παράγοντες της ΑΕΚ. Στον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται ένστολοι αστυνομικοί και μια διμοιρία των ΜΑΤ. Κανείς δεν συλλαμβάνει κανέναν.

Μία ώρα και δέκα λεπτά αργότερα και ενώ στο Ίντερνετ η φωτογραφία του Σαββίδη με το όπλο έχει γίνει viral, η αθλητική εισαγγελέας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και πάλι, επικοινωνεί με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρο Τσόγκα, επιβεβαιώνοντας ότι η εντολή της για συλλήψεις έχει προωθηθεί στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Στις 22.45 ο Σαββίδης έχει πειστεί να αναχωρήσει για τα αποδυτήρια, ωστόσο μέχρι και τώρα παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής ώρα που αναχωρεί από το γήπεδο. Αστυνομικοί μάλιστα λέγεται ότι σε σχετική ερώτηση απάντησαν: «Με 30.000 οπαδούς στις κερκίδες, οποιαδήποτε σύλληψη θα έβαζε φωτιά στη Θεσσαλονίκη!»

Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί ότι από την αρχή ως το τέλος του επεισοδίου, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο, οι φίλαθλοι δεν δημιούργησαν το παραμικρό επεισόδιο. Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τον ΚΑΠ, η παράνομη είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και η κατοχή αντικειμένου από το οποίο μπορεί να προκληθεί βλάβη, είναι αυτόφωρα αδικήματα και για την επέμβαση της αστυνομίας δεν χρειάζεται καμία ειδική εντολή. Εντούτοις, κανείς δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό.

Ξημερώνει Δευτέρα και σε όλα τα ΜΜΕ γίνεται πρώτη είδηση ότι Ιβάν Σαββίδης αναζητείται στο πλαίσιο του Αυτοφώρου· το ίδιο και όσοι τον ακολούθησαν στην εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Μέχρι τη λήξη του Αυτοφώρου, δεν εντοπίζεται ούτε ο Σαββίδης ούτε ο αστυνομικός, που βρίσκεται αποσπασμένος για την προσωπική του φύλαξη.

Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι παρότι τα ανώτερα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης είναι εμφανές ότι προσφέρουν ειδική μεταχείριση στον Ιβάν Σαββίδη, οι κατώτεροι αστυνομικοί που βρέθηκαν μπροστά στα περιστατικά και κυρίως αυτοί που είναι και τμήμα της φρουράς του Σαββίδη και της οικογένειάς και που εμφανίζονται να ακολουθούν τον εμφανώς ανεξέλεγκτο Σαββίδη στο «ντου», ανησυχούν μήπως και αποτελέσουν τα «εξιλαστήρια θύματα» για να διοχετευθεί κάπου η οργή και στην πραγματικότητα να «κουκουλωθεί η υπόθεση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από ένα ενδεχόμενο άδειασμα και πιθανή εμπλοκή τους με τον νόμο αφού, ως γνωστόν, πρώτον, το μικρό ψάρι είναι αυτό που πάντα την πληρώνει στο τέλος.

Το πρωί της Τρίτης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τσόγκας παραγγέλνει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Στο διαβιβαστικό επισυνάπτονται δημοσιεύματα αθλητικών ιστοσελίδων, καθώς και πέντε φωτογραφίες. Ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί η ευθύνη των αστυνομικών που δεν παρενέβησαν, αλλά και να ληφθούν καταθέσεις από παράγοντες της ΑΕΚ, που κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απειλές. Ζητά επίσης να εξεταστεί το φύλλο αγώνα, οι εκθέσεις των παρατηρητών και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, «να ελεγχθεί η επιρροή της οπλοφορίας στη συμπεριφορά των διαιτητών». Η προκαταρκτική εξέταση θα συσχετιστεί με την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Το πειθαρχικό κομμάτι (τυχόν τιμωρία του Σαββίδη ή του ΠΑΟΚ) αφορά ξεχωριστό κομμάτι των αρμόδιων αθλητικών οργάνων.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι εάν πρόκειται πραγματικά να διερευνηθούν οι ευθύνες για τα περιστατικά, τότε αυτές δεν μπορούν να περιοριστούν ούτε να στραφούν κυρίως στο γιατί δεν επενέβησαν οι αστυνομικοί που ακολουθούσαν τον Ιβάν Σαββίδη. Οφείλουν να αποδοθούν ευθύνες και σε αυτούς που επέμειναν στο να δοθεί άδεια οπλοφορίας στο Σαββίδη και προφανώς σε εκείνους που το βράδυ της Κυριακής επέλεξαν να μην υπάρξει καμία παρέμβαση παρά τις ρητές εντολές των εισαγγελικών αρχών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ