Τα λάθη εκθέτουν. Το ίδιο και τα κατασκευασμένα αφηγήματα

Τα λάθη εκθέτουν. Το ίδιο και τα κατασκευασμένα αφηγήματα

Για να μπορείς να είσαι γραφίδα δημοσιογραφική καλό είναι να ξέρεις να γράφεις και να διαβάζεις. Γιατί διαφορετικά κάνεις λάθη. Και τα λάθη σου σε εκθέτουν. Μάκη. Πιστολέρο.

 Ιδίως όταν δεν ξεκίνησες ως δημοσιογράφος αλλά ως γελοιογράφος και μάλιστα όχι από τους πιο πετυχημένους. Θέλω να πω δεν είναι ακριβώς και τίτλος τιμής να έχει πει για σένα Μάκη, ο μεγάλος Λέων Καραπαναγιώτης: «φέρτε μου έστω και ένα σκίτσο του που να έχει κάνει έστω και έναν άνθρωπο να γελάσει και τότε θα τον πω γελοιογράφο».

Αφού έκανες μιας καριέρα στη δημοσιογραφία που σφραγίστηκε ίσως από το απόλυτο ρεκόρ στις καταδικαστικές αποφάσεις και στις αγωγές, αποφάσισες στα γεράματα να γίνεις δημοσιογραφικό «πιστόλι». Μόνο που προσπάθησε ακόμη σε αυτό να τηρείς τα προσχήματα και να αποφεύγεις τις κακοτοπιές.

Για παράδειγμα πρέπει να αποφασίσεις τι ισχύει; Είναι οι Τούρκοι οι χρηματοδότες του φορτίου του Noor-1 ή υπάρχουν και άλλοι. Και εάν υπάρχουν και άλλοι γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί και ποιοι είναι;

Έπειτα πρέπει να αποφασίσεις αυτό το φορτίο και η μεταφορά του πληρώθηκε σε είδος ή σε χρήμα. Αν όπως λες πληρώθηκε σε είδος και το πήραν μεσοπέλαγα Σέρβοι για να το σπρώξουν μέσω Κοσσόβου σε όλη Ευρώπη, τότε γιατί έπρεπε να υπάρχουν και όλα αυτά τα διαβόητα εμβάσματα που υποστηρίζεις ότι είναι το κλειδί για την υπόθεση; Ή σε είδος πληρώθηκαν ή μέσω των εμβασμάτων, δεν μπορούν να ισχύουν όλα ταυτόχρονα.

Έπειτα ζητάς την περίφημη έκθεση της DEA (της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών), έμμεσα αμφισβητώντας την ύπαρξή της. Βέβαια, την ίδια ώρα ξέρεις καλά σε ποιον πρέπει να πας και να τη ζητήσεις, μια που και το πώς έχει στηθεί αυτή η υπόθεση το ξέρεις. Όπως επίσης και ξέρεις ότι αυτή η έκθεση δεν έχει «διαρρεύσει» στη δημοσιότητα, ακριβώς επειδή στην ανοιχτή και σε εξέλιξη –και εκ του νόμου απόρρητη – τακτική ανάκριση που κάνει η Εισαγγελέας Αλβανού τηρούνται κανόνες και δεν έχουν γίνει φύλλο φτερό τα υλικά της δικογραφίας, σε αντίθεση με την έρευνα που διεξήγαγε η Εισαγγελέας κ. Τζίβα, όπου τα όποια στοιχεία της έρευνας έχουν μοιραστεί απ’ εδώ και απ’ εκεί.

Όμως, στην πραγματικότητα αμφισβητείς αυτή την έκθεση γιατί τα συμπεράσματά της δεν σε βολεύουν σε σχέση με το κατασκευασμένο αφήγημα. Γιατί αυτή η έκθεση, που κατά βάση στηρίχτηκε στα όσα στοιχεία συγκέντρωσαν οι Τουρκικές και Ελληνικές υπηρεσίες Δίωξης ναρκωτικών, λέει ένα πάρα πολύ απλό πράγμα: χρηματοδότες ήταν Τούρκοι, δεν υπάρχει Έλληνας χρηματοδότης του φορτίου και άρα δεν μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για τη μυθοπλασία σου περί εμπλοκής του Μαρινάκη.

Αντίστοιχα, καλό είναι να είσαι πιο προσεκτικός όταν ανακατεύεις άσχετα μεταξύ τους στοιχεία. Για παράδειγμα, εσχάτως διαρκώς επικαλείσαι τη δεύτερη μυστική κατάθεση Γιαννουσάκη για να στηρίξεις την ιστορία με τους Σέρβους, το επιπλέον φορτίο κ.λπ. και να συντηρήσεις τη μυθολογία περί εμπλοκής Μαρινάκη.

Ξέρεις πολύ καλά ότι η κατάθεσή αυτή δεν αναφέρεται πουθενά σε Σέρβους, σε επιπλέον φορτίο και φυσικά δεν μιλάει για τον Μαρινάκη. Αναφέρεται στους Τούρκους χρηματοδότες του φορτίου και σε τίποτα άλλο.

Παρότι το ήξερες, επέμεινες να γράφεις κατ’ επανάληψη για κατάθεση που αναφέρεται σε αυτά. Όταν κατάλαβες ότι έτσι εκτίθεσαι, αποφάσισες να αλλάξεις το τροπάρι. Όχι, μας είπες χτες, δεν είναι από την κατάθεση, αλλά είναι από ηχητικό απόσπασμα μιας κουβέντας που είχες κάνει με το Γιαννουσάκη.

Δεν θα κάτσω να σου θυμίσω τι άλλα πράγματα λέει ο Γιαννουσάκης στα ηχητικά που εσύ έχεις ανεβάσει και πόσο καρφώνεσαι κάποιες στιγμές ότι είσαι απογοητευμένος που δεν σου κάνει τη χάρη να «δώσει» τον Μαρινάκη.

Θα σου πω κάτι πολύ ουσιώδες, που εγώ το υπογραμμίζω πάντα όταν αναφέρομαι στον Γιαννουσάκη. Ο Γιαννουσάκης έχει ομολογήσει ότι ήταν μπλεγμένος στην υπόθεση και καταδικάστηκε σε αυτή για ισόβια. Ένας άνθρωπος σε τέτοια θέση μπορεί να πει πολλά εάν αισθάνεται ότι έτσι θα βελτιώσει τη θέση του. Γι’ αυτό και εγώ δεν έμεινα ποτέ σε όσα έλεγε στις συνεντεύξεις αλλά στα πραγματικά δεδομένα. Το τι έχει πει ο Γιαννουσάκης κρίνεται υπό το παραπάνω πρίσμα και ο καθένας μπορεί να το αμφισβητήσει. Όμως, δύσκολα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά που ακούγεται να λέει ο αξιωματικός του λιμενικού Παναγιώτης Χριστοφορίδης, το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος μίλησε με τον Γιαννουσάκη ή τις δικές σου επικοινωνίες Μάκη Τριανταφυλλόπουλε. Αυτά είναι δεδομένα αντικειμενικά και υλικό για ρεπορτάζ. Εσύ από την άλλη απλώς «σπρώχνεις» ένα προκατασκευασμένο αφήγημα, για λογαριασμό όσων έχουν συμφέρον από τη δικαστική ομηρία του Μαρινάκη, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά είτε στοιχεία που δεν αποτελούν στοιχεία, είτε πολύ απλά τη φαντασία σου. Όμως, αυτό δημοσιογραφία δεν είναι.

Και για να μαθαίνεις άκου πώς έχουν τα γεγονότα. Ο Γιαννουσάκης στην κατάθεσή του μιλάει για Τούρκους χρηματοδότες σε αυτό συγκλίνουν όλα τα στοιχεία της έρευνας. Σέρβοι και λοιποί απλώς δεν υπάρχουν στην κατάθεση. Τούρκοι χρηματοδότες και Τούρκος αγοραστής, που μετά τη σύλληψη φέρεται να είναι και ο υπεύθυνος για το πώς ξεκίνησε μια αλυσίδα φόνων γύρω από αυτή την υπόθεση. Για τη συνάντηση του Γιαννουσάκη με τους χρηματοδότες της έρευνας υπάρχει βίντεο, αυτό προέκυψε κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης και η διερεύνησή του από τις ελληνικές και τουρκικές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών οδήγησε στην ταυτοποίηση των δύο Τούρκων χρηματοδοτών και στην έκδοση του σχετικού εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους. Τώρα, ο ένας από τους δύο συνελήφθη και αυτό ανοίγει το δρόμο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αυτά είναι στοιχεία ρεπορτάζ. Δεν είναι ιστοριούλες και δεν είναι επιλεκτική χρήση στοιχείων, ούτε βέβαια είναι η ανακύκλωση της χιλιοειπωμένης ιστορίας με τα εμβάσματα που ξέρεις καλά ότι είναι άσχετα με την υπόθεση.

Κατά συνέπεια, σταμάτα να κάνεις τον τιμητή και εάν έχεις αποφασίσει αφού απέτυχες και ως γελοιογράφος και ως δημοσιογράφος να ολοκληρώσεις την καριέρα σου ως «πιστόλι» καλό είναι τουλάχιστον να αποφεύγεις και τις εμπλοκές και τις πρόωρες αναφλέξεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ