Οι δικαστές διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες διαπόμπευσής τους

Δεν έμεινε αναπάντητη η συνεχής προσπάθεια του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου να στοχοποιήσει και να τρομοκρατήσει προληπτικά δικαστές. Έντονη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει αυτού του είδους τις παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

Οι δικαστές διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες διαπόμπευσής τους | to10.gr

Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές τον τρόπο με τον οποίο ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αλλά και άλλα ΜΜΕ, το τελευταίο διάστημα επιλέγουν την επιλεκτική στοχοποίηση δικαστικών που δεν ακολουθούν τα προκατασκευασμένα αφηγήματα που προωθούν διάφορα κέντρα.

Είχαμε στο παρελθόν τη στοχοποίηση Σταμαδιανού για το βούλευμα για τη διαβόητη «εγκληματική οργάνωση με τα στημένα στο ποδόσφαιρο», επειδή έκρινε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν ηγείται κάποιας μαφίας. Βέβαια, ήρθε η απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου που απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος ουσιαστικά δικαίωσε την αρχική τοποθέτηση Σταμαδιανού.

Έπειτα είχαμε τη στοχοποίηση του Ιωάννη Μαλούχου επειδή έκρινε ότι δεν συνέτρεχε κίνδυνος φυγής του Μαρινάκη. Η απάντηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δεν ήταν απλώς να επιτεθεί στον συγκεκριμένο δικαστικό αλλά και να πλέξει μια ολόκληρη ιστορία συνωμοσίας που περιλάμβανε μια αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον ίδιο τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την… κοπή πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που παρουσιάστηκε ως… διαπλοκή, «μήνυμα» και εμπλοκή των δικαστικών σε επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια.

Είναι προφανές ότι όλα απλώς διαμορφώνουν ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο όσοι δικαστικοί δεν συμμορφώνονται με συγκεκριμένες προειλημμένες αποφάσεις απλώς μετά θα παραδίδονται στον Μάκη και τον κάθε Μάκη για διαπόμπευση. Ενδιαμέσως θα τους έχει κάνει «πόστ» στο facebook o Πολάκης και ο κάθε Πολάκης που αδυνατεί να καταλάβει πώς όταν ένας υπουργός σχολιάζει δικαστική απόφαση δεν κάνει πράξη το «οι κριτές κρίνονται» αλλά απλώς γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης που αυτός, ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας, θα έπρεπε να εγγυάται.

Με αυτή την έννοια είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που αν μη τι άλλο βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

«Το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν και πάλι δημοσιεύματα που είτε κάνουν χυδαίες αναφορές στην προσωπική ζωή δικαστικών λειτουργών είτε κατασκευάζουν φανταστικά σενάρια συνωμοσίας που εμπλέκουν Προέδρους Πρωτοδικών, Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου μέχρι και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου! Πέρα από τη φαιδρότητα τέτοιων δημοσιευμάτων και το αστήρικτο των αναφορών θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητή η στόχευση που επιδιώκεται.

Η αγριότητα και η σφοδρότητα του επιχειρηματικού πολέμου δεν έχει όρια. Η προσωπική- ονομαστική διαπόμπευση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και η απαίτηση επιβολής ενός άτυπου πειθαρχικού ελέγχου όχι από τα αρμόδια όργανα αλλά από Μέσα Ενημέρωσης προσπαθεί να λειτουργήσει εκβιαστικά και εκφοβιστικά, ώστε τελικά οι συνειδήσεις των δικαστών να είναι έμμεσα ελεγχόμενες από τα παράκεντρα οικονομικής εξουσίας, τα οποία έχουν το θράσος να επικαλούνται τη Δικαιοσύνη ως πυλώνα Δημοκρατίας και να θεωρούν ότι ορθή δικαστική κρίση είναι μόνο αυτή που ταυτίζεται με τα συμφέροντά τους. Γνωρίζουμε ότι τέτοιες «δημοσιογραφικές» αναφορές δεν θα σταματήσουν να γίνονται όσο υπάρχουν οι συνθήκες που τις δημιουργούν.

Ο Ελληνικός Λαός με την εμπειρία, που έχει αποκτήσει, αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες τέτοιων δημοσιευμάτων και ποιοι εξυπηρετούνται από αυτά. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στηρίζει όλους τους συναδέλφους που με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια επιτελούν το καθήκον τους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, η νομοθεσία και η συνείδησή τους, χωρίς να λογαριάζουν τέτοιου είδους συκοφαντικές επιθέσεις».