Κάποιοι καλλιέργησαν το κλίμα για την επίθεση στον Μπουτάρη

Κάποιοι καλλιέργησαν το κλίμα για την επίθεση στον Μπουτάρη

Ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένη ήταν η φασιστική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Αντανακλά κλίμα που καλλιεργείται συστηματικά στη Βόρεια Ελλάδα από συγκεκριμένους κύκλους.

Οι εικόνες από την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη είναι τουλάχιστον τραγικές. Ο δήμαρχος μιας πόλης την ώρα που πηγαίνει σε μια εκδήλωση μνήμης για τη βασανισμένη διαδρομή του Ποντιακού ελληνισμού δέχεται επίθεση από φασίστες τραμπούκους που τον κατηγορούν για τη στάση που έχει ως προς τα ελληνοτουρκικά και γιατί έδωσε άδεια για το Gay Pride στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι πρώτη φορά που είδαμε τέτοια φαινόμενα φασιστικής βίας στη Θεσσαλονίκη. Το είδαμε και λίγους μήνες πριν στο διαβόητο «συλλαλητήριο για το όνομα» όπου ανάλογοι τραμπούκοι πήγαν και έκαψαν μια κατάληψη αντιεξουσιαστών.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι τυχαία. Στη Θεσσαλονίκη συνειδητά, εδώ και καιρό, συγκεκριμένα κέντρα επενδύουν σε τέτοια ακροδεξιά αντανακλαστικά σε σχέση και με το Μακεδονικό και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και αφορμές όπως το Pride.

Για την ακρίβεια στη Θεσσαλονίκη παρατηρούμε μια ιδιότυπη «συνέργεια» ανάμεσα σε Ακροδεξιά, χουλιγκανισμό και ορισμένους επίδοξους εκπροσώπους του Ποντιακού ελληνισμού. Τη συνέργεια αυτή την έχει ενισχύει ανοιχτά και νομιμοποιήσει και η Εκκλησία, με ιεράρχες να στηρίζουν τα συλλαλητήρια.

Η κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται την αγωνία του Ποντιακού ελληνισμού, το γεγονός ότι η μνήμη της προσφυγιάς παραμένει ισχυρή, το φόβο απέναντι στις εξελίξεις στην περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα από όλα αυτά δεν είχε πάρει τέτοια έκταση, εάν δεν υπήρχε και ο Ιβάν Σαββίδης και το κλίμα που διαμορφώνει ο επίδοξος «ιδιοκτήτης» της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι ο ηθικός αυτουργός· λέμε ότι η στάση και πρακτική του συνέβαλε στο κλίμα που οδήγησε στις χθεσινές αθλιότητες.

Γιατί ο Ιβάν Σαββίδης ως πολιτική του ιδεολογία έχει ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ορθοδοξίας, με κομβική την αντίληψη περί ενός διαχρονικά αδικημένου Ποντιακού ελληνισμού. Γιατί στήριξε τα συλλαλητήρια για το «όνομα», ιδίως αυτό στη Θεσσαλονίκη. Γιατί αναβίωσε το μύθο του αδικημένου από το «κράτος των Αθηνών» ΠΑΟΚ, μύθο που εύκολα μπορεί να μπολιαστεί, εάν μιλάμε για χουλιγκάνους, με ακροδεξιές λογικές. Γιατί υπάρχουν διάφορες ενδείξεις ότι θα ήθελε να σπονσοράρει την ελληνική «Λέγκα του Βορρά».

Από εκεί και πέρα μια αλήθεια προκύπτει. Με την ακροδεξιά και την ατζέντα της δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παίζει κανείς. Δεν μπορεί οι ακροδεξιοί να θεωρούνται απλώς «πατριώτες» επειδή πήγαν σε ένα συλλαλητήριο, γιατί όπως φάνηκε και στην επίθεση στον Μπουτάρη, ακόμη και εάν οι φασίστες το παίξουν «καλά παιδιά» για λίγο καιρό, μετά πάντα θα δείξουν τον πραγματικό πρόσωπό τους.

Το φασισμό δεν τον χαϊδεύεις. Τον τσακίζεις έγκαιρα. Μαζί με όρους επενδύουν σε αυτόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ