Πεδουλάκης : Επιστροφή στην Ιθάκη του (vid)

Πεδουλάκης : Επιστροφή στην Ιθάκη του (vid)

Για τον Αργύρη Πεδουλάκη το Περιστέρι δεν είναι μόνο η γενέτειρά του, η γειτονιά του, το σπίτι του. Είναι και η Ιθάκη του, έτσι όπως την περιέγραψε ο Όμηρος στα έπη του. Το λιμάνι του. Εκεί όπου θα γυρίσει μετά από τις περιπλανήσεις του για να βρει απάγκιο, να ηρεμήσει, να ανασυνταχθεί. Και να ξεκινήσει […]

Για τον Αργύρη Πεδουλάκη το Περιστέρι δεν είναι μόνο η γενέτειρά του, η γειτονιά του, το σπίτι του. Είναι και η Ιθάκη του, έτσι όπως την περιέγραψε ο Όμηρος στα έπη του. Το λιμάνι του. Εκεί όπου θα γυρίσει μετά από τις περιπλανήσεις του για να βρει απάγκιο, να ηρεμήσει, να ανασυνταχθεί. Και να ξεκινήσει μετά για νέες περιπέτειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρέφει στο Περιστέρι ο Πεδουλάκης. Γιατί δεν έχει φύγει μόνο μία φορά. Από τότε που ήταν παίκτης ακόμα, συνήθιζε αυτά τα πέρα δώθε. Πρωτοέφυγε το 1986 σε ηλικία 22 ετών κι αφού είχε φτάσει στο σημείο να χριστεί διεθνής ως παίκτης του Περιστερίου και να παίξει με την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας. Πήγε στον Παναθηναϊκό και η παρουσία του εκεί συνέπεσε με τα πρώτα χρόνια της διοίκησης Γιαννακόπουλου. Δεν ήταν επιλογή του Παύλου, διότι αυτός ανέλαβε τον Ερασιτέχνη ένα χρόνο αργότερα, αλλά τον είχε πρόεδρο μέχρι το 1992. Την πρώτη φορά που αποφάσισε να επιστρέψει στο Περιστέρι.

Σε ηλικία 28 ετών είχε ήδη πάρει την απόφαση να γίνει προπονητής. Γύρισε στο Περιστέρι, που είχε ανέβει στην Α1 και μάλιστα είχες αρχίσει να κάνει και τις πρώτες εμφανίσεις του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για να παίξει λίγο ακόμα, αλλά κυρίως για να κάνει το… μεταπτυχιακό του στην προπονητική παρακολουθώντας τη δουλειά των προπονητών της πρώτης ομάδας. Ο ίδιος είχε ήδη αρχίσει την πρακτική του στην Άμιλλα Περιστερίου.

Το 1995, σε ηλικία 31 ετών, αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ, αφού έτσι κι αλλιώς προπονητής θα γινόταν, και κάθησε στον πάγκο του Περιστερίου ως βοηθός του Ντράγκαν Σάκοτα για μια διετία. Μετά πήρε ο ίδιος το καράβι στα χέρια του και το οδήγησε στις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του.

Το διάστημα 1997-2004 είναι η χρυσή επταετία του Γ.Σ. Περιστερίου. Με τον Πεδουλάκη στον πάγκο εκτοξεύτηκε και έφτασε από μια ομάδα της γειτονιάς να γίνει πρωταγωνίστρια στην ελίτ της Ευρώπης! Αποκορύφωμα ήταν η σεζόν 2000-01, όταν έπαιξε στην Ευρωλίγκα, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το Top-16, ενώ στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος ισοβάθμησε στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό (22-4), αλλά εν τέλει τερμάτισε στην τρίτη θέση, αφού έχασε από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό των πλέι οφ με 2-0.

Πρωταγωνιστής εκείνης της ομάδας, που και την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα, αλλά στο πρωτάθλημα τερμάτισε έκτη, ήταν ο αξέχαστος Αλφόνσο Φορντ. Ένας από τους πολύ μεγάλους παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του Αργύρη Πεδουλάκη εκείνο το διάστημα. Μίλαν Γκούροβιτς, Μάρκο Γιάριτς, Όντι Νόρις, Πιτ Μάικλ, Άνταμ Βόιτσικ είναι μερικοί άλλοι.

Ο Πεδουλάκης είχε καθιερώσει το Περιστέρι ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ, με μία ακόμα τρίτη θέση στο πρωτάθλημα τη σεζόν 2002-03 (και break στον πρώτο αγώνα με τον Παναθηναϊκό για τα ημιτελικά των πλέι οφ, το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια), αλλά το 2004 όλα κατέρρευσαν. Μετά το τέλος εκείνης της σεζόν το Περιστέρι υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων, συνεπεία της κακοδιαχείρισης που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, πτώχευσε και υποβιβάστηκε. Ο Πεδουλάκης έφυγε και άρχισε την περιπλάνησή του ανά την Ελλάδα.

Πήγε πρώτα στον Μακεδονικό, τον οποίον οδήγησε μέχρι τον τελικό του ULEB Cup, μετά στον Πανελλήνιο, στη συνέχεια στο Ρέθυμνο και αίφνης η καριέρα του άρχισε να φθίνει. Το 2008 πήγε στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς ένα πρόβλημα υγείας του προκάλεσε επιπλέον προβλήματα, το 2010 προσπάθησε να δουλέψει στη διαλυμένη ΑΕΚ, αλλά οι αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών της (επειδή προφανώς είχε… παναθηναϊκό παρελθόν) δεν του επέτρεψαν να μείνει παραπάνω από 15 μέρες εκεί και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αποφάσισε να γυρίσει και πάλι στο Περιστέρι.

Η ομάδα είχε επιστρέψει στην Α1 από την προηγούμενη σεζόν και ο Πεδουλάκης την πήρε και την οδήγησε ξανά στα πλέι οφ. Όμως από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2011-12, άρχισαν και πάλι τα οικονομικά προβλήματα. Η οικονομική δυσπραγία τον υποχρέωσε να φτιάξει μια ομάδα με πολύ λίγα χρήματα, η οποία κατάφερε να σωθεί στο… τσακ και το γεγονός αυτό τον ανάγκασε να φύγει και πάλι. Προηγουμένως, όμως, είχε βγάλει ένα από τα κορυφαία ταλέντα των τελευταίων χρόνων στο ελληνικό μπάσκετ. Τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος χάρη στον Πεδουλάκη έκανε το ντεμπούτο του στην Α1 πριν καν κλείσει τα 15 χρόνια του.

Φεύγοντας για μια ακόμα φορά από το Περιστέρι το καλοκαίρι του 2012, ο Αργύρης Πεδουλάκης κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις πάρει διαζύγιο από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που επίσης είχε πάρει τα ηνία της ΚΑΕ από τα χέρια του πατέρα του, Παύλου, τον εμπιστεύτηκε για το νέο ξεκίνημα. Ο Πεδουλάκης ανταποκρίθηκε. Την ίδια χρονιά κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του «σκουπίζοντας» μάλιστα στους τελικούς με 3-0 τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε το πλεονέκτημα έδρας.

Αυτή η επιτυχία τού εξασφάλισε την παρουσία στον πάγκο του Παναθηναϊκού και την επόμενη σεζόν, η οποία ωστόσο δεν εξελίχθηκε τόσο καλά. Κάποια κακά αποτελέσματα και ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις του με τους ξένους παίκτες έφεραν το πρόωρο τέλος της συνεργασίας του με τους πράσινους στο μέσο της σεζόν 2013-14.

Μετά από λίγους μήνες επιχείρησε να δουλέψει για πρώτη φορά στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας τις τύχες της Ούνιξ, αλλά δεν κάθησε πολύ στο Καζάν. Τα προβλήματα επικοινωνίας με τους παίκτες δεν του επέτρεψαν να δουλέψει σωστά, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά και έφυγε πρόωρα από εκεί για να επιστρέψει τον Απρίλη του 2016 στον Παναθηναϊκό προκειμένου να αντικαταστήσει τον Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Έπαιξε ξανά στους τελικούς των πλέι οφ, αυτή τη φορά έχασε από τον Ολυμπιακό με 3-1, ήταν ο προπονητής του Δημήτρη Διαμαντίδη στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, που κρίθηκε με το απίθανο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη και άρχισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και τη σεζόν 2016-17, αλλά έφυγε σχεδόν με το… καλημέρα. Μετά από την πρώτη αγωνιστική έδωσε τη θέση του στον Τσάβι Πασκουάλ και ο ίδιος φρόντισε για σχεδόν δύο χρόνια να αποσυρθεί από το προσκήνιο.

Και να επιστρέψει τώρα που ηρέμησε και γέμισε τις μπαταρίες του στην Ιθάκη του. Το Περιστέρι, αφού επέζησε και από δεύτερη πτώχευση, επέστρεψε φέτος δυνατό και ανανεωμένο στην Basket League και ο Αργύρης Πεδουλάκης αναλαμβάνει τις τύχες του για να το οδηγήσει ψηλά. Πριν ενδεχομένως κι αυτός ανοιχτεί μετά ξανά στα πέλαγα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ