Ολυμπιακός : Διαφορετική περιφέρεια με ένα μεγάλο «αν»

Ολυμπιακός : Διαφορετική περιφέρεια με ένα μεγάλο «αν»

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ολοκληρώσει το ρόστερ τους από νωρίς, με τον Μπλατ να έχει στα χέρια του επιλογές για όλα τα γούστα.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε, πριν καλά καλά φτάσουμε στην 20η μέρα του Ιούλη.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήρθε στην Ελλάδα την Τρίτη (17 Ιουλίου) και την Τετάρτη, ανακοινώθηκε η απόκτηση και του Γιάνις Τίμα, κίνηση που έμελλε να είναι και η τελευταία για τους Πειραιώτες.

Οι Ερυθρόλευκοι διαθέτουν 15 παίκτες για την επόμενη σεζόν, με το 10.gr να αναλύει την Πέμπτη την ρακέτα τους, η οποία είναι γεμάτη όμως έχει ερωτηματικά σε σχέση με την αθλητικότητά της.

Καλά τα αναλύσαμε σε αυτό το κομμάτι. Το θέμα είναι πλέον πως θα διαχειριστεί τους περιφερειακούς του ο Ντέβιντ Μπλατ.

Ας δούμε ποιοι είναι οι περιφερειακοί του Αμερικανοϊσραηλινού τεχνικού:

Άσοι: Γουλιαμς-Γκος, Μάντζαρης, Τολιόπουλος, Αρσενόπουλος
Δυάρια: Σπανούλης, Στρέλνιεκς (υπό συνθήκες και ο Τουπάν)
Τριάρια: Παπανικολάου, Τουπάν, Τίμα

Και εδώ έχουμε ένα ζητούμενο σημαντικό. Αρχικά αξίζει να τονιστεί ότι δύσκολα θα δούμε ξανά το σχήμα με τους τρεις γκαρντ. Ο λόγος;

Το καταλαβαίνετε και από τα παραπάνω. Εξι καθαρά γκαρντ, από τα οποία οι δύο είναι οι Τολιόπουλος και Αρσενόπουλος. Ταυτόχρονα η απόκτηση του Τουπάν δίνει το πλεονέκτημα στον Μπλατ να αγωνίζεται η ομάδα του με δύο φόργουορντ, καθώς ο Γάλλος έχει τη δυνατότητα (ειδικά στην άμυνα) να αγωνιστεί το «2».

Δεν θα είναι περίεργο λοιπόν στο παρκέ να δούμε ένα σχήμα με τους Γκος, Τουπάν και Τίμα ή Παπανικολάου. Τρεις παίκτες που «δαγκώνουν» στην άμυνα και έχουν και επιθετικές αρετές με αρκετό «1 εναντίον 1».

Αναλύοντας το ρόστερ του Ολυμπιακού

Ο Μπλατ θα αναλάβει τις τύχες των Ερυθρόλευκων λοιπόν έχοντας ουσιαστικά στην θέση του πόιντ γκαρντ, έναν έμπειρο πλέι μέικερ (Μάντζαρης), έναν Αμερικανό που πέρσι έλαμψε αλλά έπαιξε σε ομάδα χαμηλότερου επιπέδου (Γκος σε Παρτιζάν), έναν γκαρντ που «άσος» παίζει πολύ στο πολύ στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα (Στρέλνιεκς) και δύο νεαρούς που θα πάρουν σίγουρα ευκαιρίες φέτος.

Αρχή όλων λοιπόν είναι η ετοιμότητα που θα δείξει ο Νάιντζελ Γουίλιαμς-Γκος. Μιλάμε εξάλλου για έναν αθλητή που δοκιμάστηκε στην Παρτιζάν, διαθέτει ελκυστικό πακέτο, είναι καλός χειριστής της μπάλας και ικανότατος στην διείσδυση. Συνηθίζει να τελειώνει τις φάσεις με ένα φλόουτερ ή ένα pull up σουτ, ενώ έχει και ικανοποιητικό σουτ από την περιφέρεια. Ψηλό κορμί, θετικός στα αμυντικά του καθήκοντα, με την απορία πια να είναι η προσαρμοστικότητα του.

Μαζί του θα είναι ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Ο Έλληνας γκαρντ θέλει να βρει την χαμένη του αγωνιστική κατάσταση. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι προέρχεται από μία κακή χρονιά. Έπαιξε με σοβαρό πρόβλημα για αρκετό καιρό, «έφαγε» τη μία ένεση μετά την άλλη στο πόδι του και αυτό ήταν το αποτέλεσμα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος να είναι σκιά του εαυτού του. Σίγουρα όμως δεν γίνεται τόσο εύκολα να διαγραφεί η πορεία του με τα ερυθρόλευκα. Δεν είναι χτεσινός. Εχει ζήσει πολλά στο λιμάνι, έχει προσφέρει ακόμα περισσότερα στους τίτλους του Ολυμπιακού, μαζί στις επιτυχίες και εννοείται στις αποτυχίες. Ήδη είναι στο ΣΕΦ, μίλησε για λίγο με τον Μπλατ και δουλεύει για να είναι έτοιμος όταν τον χρειαστεί ο προπονητής του.

Ας αφήσουμε προσωρινά τον Στρέλνιεκς και να πάμε στον Βασίλη Τολιόπουλο. Μετά από τρία χρόνια, ο «Τολιό» θα είναι παίκτης του ροτέισον των Ερυθρόλευκων. Αντί να δοθεί δανεικός στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, οι άνθρωποι των Πειραιωτών τον ενημέρωσαν ότι όχι μόνο θα μείνει στον Πειραιά, αλλά θα έχει και χρόνο συμμετοχής. Σκοπός είναι να πάρει τις ευκαιρίες του μέσα από τον Ολυμπιακό, πάνω από όλα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Μπλατ σύλλεξε πληροφορίες για αυτόν, μίλησε μαζί του όταν πήγε στο ΣΕΦ, αλλά όπως και να έχει θα τον δει στην προετοιμασία για να έχει πλήρη άποψη των δυνατοτήτων του. Το σημαντικό είναι ότι έχει πάρει καλές συστάσεις από αυτόν και θέλει να τον δει να αγωνίζεται. Όπως και τον Αρσενόπουλο που θα είναι ο 15ος παίκτης της ομάδας του. Ανάλογα με τον αντίπαλο, θα έχει και τον χρόνο συμμετοχής του.

Τι γίνεται στο «2» και ο Τούπαν

Στην θέση του σούτινγκ γκαρντ εννοείται πως δεσπόζει η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη. Μην προτρέχετε όμως. Όχι, δεν θα παίζει 30 λεπτά ανά παιχνίδι, ούτε θα είναι η αρχή και το τέλος των επιθέσεων των Ερυθρόλευκων. Ο σεβασμός του Μπλατ προς το πρόσωπό του είναι τεράστιος, ο αρχηγός θέλει και με το παραπάνω να συνεργαστεί μαζί του και βέβαια αντιλαμβάνεται 100% τις απαιτήσεις του νέου του τεχνικού.

Ο τρόπος που μπορεί να διεμβολίζει τις άμυνες, ακόμα και στα 36 του, είναι ένα «όπλο» που σπανίζει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η ηγετική του φυσιογνωμία είναι γνωστή σε όλους, άπαντες γνωρίζουν την αξία του και θα είναι ένας παίκτης, που με την σωστή συντήρηση, θα προσφέρει πολλά στην επίθεσή του Ολυμπιακού και στην δημιουργία φάσεων για την ομάδα του. Ότι και να λέει ο καθένας, ρωτήστε καλύτερα τους αντιπάλους του για το ποιος είναι ο Σπανούλης. Στην Ελλάδα θα είναι φορές που θα είναι εκτός 12άδας για ξεκούραση, ή θα παίζει σπαστά λεπτά για να έχει ρυθμό για την Ευρωλίγκα. Δεν θα τον δούμε όμως να λιώνει στο παρκέ για τα ματς της Α1.

Συνοδοιπόρος του ο Γιάνις Στρέλνιεκς. Μην κρυβόμαστε. Εάν ο Μπλατ δεν τον έβρισκε στο ρόστερ του Ολυμπιακού, δύσκολα θα τον κρατούσε. Από την άλλη, γνωρίζει πως ο Λετονός, είναι μία συνεχή απειλή, δεν θα έχει φέτος ταλαιπωρία με την Εθνική του ομάδα και εάν όλα πάνε καλά, θα είναι στο 100% του από νωρίς. Θα εκμεταλλευτεί το περιφερειακό του σουτ, θα του αυξήσει τις αρμοδιότητες και σίγουρα θα του δώσει μπάλες για να «εκτελέσει». Καλός ήταν την σεζόν που πέρασε, στον Πειραιά περιμένουν ακόμα περισσότερα όμως. Εχει και μία αυξησούλα στο συμβόλαιό του, όπως και ο χρόνος συμμετοχής του, την ώρα που μπορεί να τον δούμε και στον «άσο».

Τέλος, όχι όμως τελευταίος ο Άξελ Τουπάν. Παίκτης που συνηθίζει να παίζει στο «3», όμως ο Μπλατ τον πιστεύει και ως «2». Δεν βάζει καλά την μπάλα κάτω, δεν του αρέσει να την «μπιστάει», είναι όμως ο παίκτης που τρέχει σούπερ στο τρανζίσιον, τελειώνει φάσεις με ντράιβ χάρη στα μακριά του χέρια και την έκρηξή του, ενώ όπως μας είπε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δεν αστειεύεται στην περιφέρεια εάν είναι μόνος του.

Ο Μπλατ έχει σκοπό να του δώσει ρόλο στο «2», με την προοπτική ότι θα είναι αυτός που θα… κυνηγάει προς εξολόθρευση τους αντίπαλους σκόρερ. Μανιακός με την άμυνα, κλέβει μπάλες, κόβει ψηλά και μπορεί να μαρκάρει ακόμα και μέχρι στο «4». Ένα εργαλείο, που εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, τότε μπορεί να αποτελέσει κομβική επιλογή για το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή πολλοί ρωτούν, στον Ολυμπιακό επιμένουν χωρίς δεύτερη σκέψη πως το ρόστερ έχει κλείσει. Αυτά αλλάζουν στην προετοιμασία, εκεί έχει πλήρη άποψη του ρόστερ του ο εκάστοτε προπονητής και μπορεί να αποφασίσει να με καθαρό μυαλό εάν έχει πρόβλημα. Σκοπεύουν με το παραπάνω στον Πειραιά να στηρίξουν το ρόστερ τους, με τον κόουτς Καλαβρό θα δουλέψουν στις αδυναμίες του καθενός και ανάλογα με το αν χρειαστεί, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κάποιας προσθήκης. Μέχρι τότε, μένει η ομάδα ως έχει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ