ΤΣΣΚΑ Μόσχας : Συνώνυμο των φάιναλ φορ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας : Συνώνυμο των φάιναλ φορ

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει λείψει μόνο από τρία φάιναλ φορ του 21ου αιώνα και είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα της σύγχρονης εποχής του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Είναι μια διαχρονική υπερδύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στο οποίο πρωταγωνιστεί από καταβολής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τη δεκαετία του 1960 κυριαρχούσε μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ενώ μετά από μια… αγρανάπαυση περίπου 25 χρόνων, έχει επανέλθει δριμύτερη την τελευταία 20ετία και έχει εξελιχθεί πιθανότατα στην πιο επιτυχημένη ομάδα της σύγχρονης εποχής του μπάσκετ στην Ευρώπη.

Έχει αναδειχθεί 7 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και μόνον η Ρεάλ έχει περισσότερες κούπες από αυτήν. Υπήρξε δυνάστης του πάλαι ποτέ σοβιετικού μπάσκετ, με 24 πρωταθλήματα, ενώ άλλα τόσα έχει κατακτήσει από το 1992 και στη Ρωσία, όπου κερδίζει τον τίτλο κάθε χρόνο από το 2003 και μετά. Τη δε VTB δεν την έχει χάσει από το 2012 και μετά.

Το όνομά της είναι συνώνυμο με τα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Έχει λείψει μόνο από τρία από αυτά που έχουν διοργανωθεί στον 21ο αιώνα, το 2000, το 2002 και το 2011. Σε όλα τα άλλα ήταν παρούσα, σε τρία εξ αυτών μάλιστα (2006, 2008, 2016) σήκωσε και την κούπα κι αν δεν έβρισκε τόσο συχνά μπροστά της τον Ολυμπιακό, θα σήκωνε και άλλες.

Τη φανέλα της έχουν φορέσει κατά καιρούς ορισμένοι θρύλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ο Σεργκέι Μπέλοφ και ο Ανατόλι Μίσκιν παλιότερα ή ο Αντρέι Κιριλένκο πιο πρόσφατα, αλλά και ορισμένα δικά μας παιδιά. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Νίκος Ζήσης έχουν κερδίσει τρόπαια Ευρωλίγκας μαζί της, ο Δήμος Ντικούδης κι ο Νίκος Χατζηβρέττας δεν ήταν τόσο τυχεροί,

Πώς έφτασε στο φάιναλ φορ
Παρά την απώλεια του Μίλος Τεόντοσιτς, που πήγε στο ΝΒΑ, η ΤΣΣΚΑ διατήρησε τον κορμό και τη δύναμή της, αφού ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, τον οποίον πήρε αντί του Σέρβου, είναι εξίσου καλός και αποτελεσματικός γκαρντ. Ο περσινός κορμός διατηρήθηκε κατά τα άλλα αναλλοίωτος σε μεγάλο βαθμό, έτσι η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έκανε μία ακόμα πειστική χρονιά, τερματίζοντας πρώτη στην κανονική περίοδο και με διαφορά από τους υπόλοιπους (24-6). Στα πλέι οφ έπαιξε χωρίς τους τραυματίες Χάινς και Ντε Κολό και ζορίστηκε πολύ από τη συμπολίτισσά της, Χίμκι. Την απέκλεισε μεν με 3-1 νίκες, αλλά κανένα απο τα τέσσερα παιχνίδια δεν έληξε με διαφορά μεγαλύτερη των 6 πόντων, ενώ η αλήθεια είναι πως είχε και μια μικρή διαιτητική βοήθεια η ΤΣΣΚΑ προκειμένου να κάνει τη δουλειά της.

Στατιστική εικόνα
Η ΤΣΣΚΑ έχει την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα (89,2π.) και την 9η καλύτερη άμυνα (80,4π), η οποία ωστόσο είναι η χειρότερη μεταξύ των τεσσάρων φιναλίστ του φάιναλ φορ. Είναι 7η στα ριμπάουντ (33,2) και καλύτερη μόνο της Φενερμπαχτσέ από τους φιναλίστ, μαζεύοντας ωστόσο 10,4 επιθετικά, επίδοση που είναι η καλύτερη μεταξύ των φιναλίστ.

Είναι η 2η πιο εύστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας στις βολές (82%), η 2η πιο εύστοχη στα δίποντα (55,8%) και η 3η πιο εύστοχη στα τρίποντα (41,7%). Έχει μόλις την 8η καλύτερη επίδοση στις ασίστ (17,8), αλλά είναι καλύτερη όλης της διοργάνωσης στα κλεψίματα (7,6) κι έχει την 8η καλύτερη επίδοση στα λάθη (11,7).

Παίκτες-κλειδιά
ΣΕΡΧΙΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ – ΝΑΝΤΟ ΝΤΕ ΚΟΛΟ


Το δίδυμο των γκαρντ, που επί Ιτούδη ήταν το Α και το Ω στις επιτυχημένες πορείες της ΤΣΣΚΑ, δεν άλλαξε φέτος, παρά την απώλεια του Τεόντοσιτς και αυτό πιστώνεται στον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, που ήρθε να καλύψει το κενό του Σέρβου. Ο Ισπανός είναι παικταράς και το απέδειξε έχοντας 14,1 πόντους, 5 ασίστ και 44,6% στο τρίποντο. Συμπλήρωσε ιδανικά τον Ντε Κολό, ο οποίος έκανε μία ακόμα σεζόν MVP διατηρώντας την απόδοσή του σταθερά σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με 16,9 πόντους είναι ο δεύτερος σκόρερ της Ευρωλίγκας σουτάροντας με το καταπληκτικό 51,7% στο τρίποντο, ενώ μοίραζε και 3,9 ασίστ.

ΚΑΙΛ ΧΑΙΝΣ – ΟΘΕΛΟ ΧΑΝΤΕΡ


Ο Κάιλ Χάινς είναι σταθερό… κλειδί στο σύστημα του Ιτούδη, διότι, παρά το χαμηλό μπόι του, είναι αμυντικός ογκόλιθος, ενώ τελειώνει και όλες τις φάσεις που θα πάρει μέσα στο καλάθι. Οι 8,2 πόντοι και τα 4,3 ριμπάουντ του είναι ένας αξιόπιστος απολογισμός, ωστόσο η σημαντικότερα προσφορά του βρίσκεται σε πράγματα που δεν αποτυπώνει η στατιστική. Το πιο σημαντικό για τον Ιτούδη, ωστόσο, είναι ότι βγήκε φέτος ο Χάντερ, ο οποίος ειδικά στα πλέι οφ, ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω καλύπτοντας το κενό του τραυματία Χάινς. Με 8,2 πόντους και 5,4 ριμπάουντ συνθέτει μαζί του ένα εξαιρετικό δίδυμο στη θέση του σέντερ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ