Η Ευρωλίγκα στην εποχή των δεινοσαύρων! (vids)

Η Ευρωλίγκα στην εποχή των δεινοσαύρων! (vids)

Ο Γιώργος Παπαγιάννης επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στην Ευρώπη και θα παίξει ξανά στον Παναθηναϊκό. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έμεινε στον Ολυμπιακό. Ο Γιουσούφα Φολ θα κάνει το ντεμπούτο του. Και η Ευρωλίγκα βιώνει μια νέα… εποχή των δεινοσαύρων! Οι σέντερ με ύψος πάνω από 2,13μ., αυτοί που στις ΗΠΑ ονομάζονται 7-footers (7 πόδια=213 εκατοστά), […]

Ο Γιώργος Παπαγιάννης επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στην Ευρώπη και θα παίξει ξανά στον Παναθηναϊκό. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έμεινε στον Ολυμπιακό. Ο Γιουσούφα Φολ θα κάνει το ντεμπούτο του. Και η Ευρωλίγκα βιώνει μια νέα… εποχή των δεινοσαύρων!

Οι σέντερ με ύψος πάνω από 2,13μ., αυτοί που στις ΗΠΑ ονομάζονται 7-footers (7 πόδια=213 εκατοστά), τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση στο σύγχρονο μπάσκετ. Διότι αυτό αλλάζει και ποντάρει πολύ περισσότερο στα αθλητικά προσόντα των παικτών. Ένας πιο κοντός σέντερ, που όμως έχει μακριά χέρια και πηδάει ψηλά, θεωρείται πιο χρήσιμος στο παιχνίδι όπως είναι σήμερα από ένα… βουνό με μεγάλο ύψος, αλλά αργά πόδια και μηδέν αθλητικότητα.

Παρ’ όλα αυτά η Ευρωλίγκα αντιστέκεται και προσφέρει καταφύγιο στους… δεινόσαυρους, έστω κι αν αυτοί είναι παίκτες που ως επί το πλείστον έχουν προσαρμοστεί στην αλλαγή δεδομένων και δεν ζητούν μόνο την μπάλα στο λόου ποστ, όπως έκαναν οι παλιοί κλασικοί σέντερ. Φέτος και ενώ η μεταγραφική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, έχουν ήδη κλείσει θέση στη διοργάνωση 13 παίκτες με ύψος πάνω από 2,13μ., ενώ πέρυσι ήταν 12.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι 8 από τους 13 παίζουν στις ισπανικές ομάδες, ενώ ΤΣΣΚΑ και Φενερμπαχτσέ, που θεωρούνται οι κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας, έχουν και οι δύο μαζί έναν: τον Γιαν Βέσελι, που απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί σέντερ παλαιάς κοπής.

Ας τους δούμε έναν προς έναν με σειρά αντίστροφη του ύψους τους. Ξεκινώντας από τον πιο κοντό:

ΚΑΛΕΜΠ ΤΑΡΤΣΕΦΣΚΙ (Μιλάνο) 2,13

Απόφοιτος του πανεπιστημίου της Αριζόνα, με πολύ καλή την τελευταία χρόνια του, ήρθε πέρυσι για πρώτη φορά στην Ευρώπη σε ηλικία 24 ετών και παρότι δεν έκανε τίποτα φοβερά πράγματα (6,7π., 5.7ρ.), έπεισε το Μιλάνο να του επεκτείνει πριν από λίγες μέρες το συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια. Παίζει περισσότερο πικ εν ρολ, δεν λόου ποστ παιχνίδι, πάσχει λίγο στην άμυνα, αλλά είναι αθλητικός και αρκετά εντυπωσιακός ενίοτε.

ΓΙΑΝ ΒΕΣΕΛΙ (Φενερμπαχτσέ) 2,13

Αθλητικός, με μακριά χέρια, αλλά όχι τόσο δυνατός. Θα ήταν ένα άριστο «τεσσάρι» αν μπορούσε να σουτάρει, αλλά δεν μπορεί. Διαπρέπει, ωστόσο, σαν σέντερ, διότι σε όλη του την καριέρα στην Ευρώπη δούλεψε με Σέρβους προπονητές (Βουγιόσεβιτς, Γιοβάνοβιτς στην Παρτιζάν και Ομπράντοβιτς στη Φενερμπχτσέ), που τον έχουν κάνει… μάγκα με το πικ εν ρολ που παίζουν στην κορυφή. Έχει παίξει και τρία χρόνια στο ΝΒΑ, στους Ουίζαρντς, αλλά δεν φάνηκε ιδιαίτερα.

ΒΕΝΣΑΝ ΠΟΥΑΡΙΕ (Μπασκόνια) 2,13

Δυνατό και αθλητικό παιδί, που παίζει κι αυτό όπως επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ. Πολύ πικ εν ρολ, πολλά θεαματικά καρφώματα, λίγο λόου ποστ παιχνίδι και δημιουργία από εκεί. Έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα πέρυσι με την Μπασκόνια, προερχόμενος από την Παρί Λεβαλουά.

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ (Ολυμπιακός) 2,13

Παίζει κι αυτός πολύ πικ εν ρολ, άλλωστε στον Ολυμπιακό με τον Σπανούλη είναι υποχρεωμένος να το κάνει, όμως σε αντίθεση με παίκτες όπως ο Ταρτσέφσκι και ο Πουαριέ, είναι πιο κλασικός σέντερ. Δεν έχει τόση δύναμη, έχει όμως πιο πλαστικές κινήσεις και μπορείς να ακουμπήσεις την μπάλα σε αυτόν στο λόου ποστ. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που οι Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, μια ομάδα που είχε τον Ντάνκαν και πριν από αυτόν τον Ρόμπινσον, τον επέλεξαν στο νούμερο 26 του ντραφτ του 2015, άσχετα να δεν τον κάλεσαν τελικά ποτέ κοντά τους.

ΛΑΟΥΡΙΝΑΣ ΜΠΙΡΟΥΤΙΣ (Ζαλγκίρις) 2,13

Είναι νεαρός, 21 ετών, και θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα φέτος, αφού η Ζαλγκίρις τον απέκτησε πριν από λίγο καιρό από τη Σιαουλιάι. Ήταν πρωταγωνιστής στις «μικρές» εθνικές ομάδες της Λιθουανίας κι είναι ένας σέντερ που μπορεί να παίξει και με πρόσωπο στο καλάθι, ενώ έχει κι ένα συμπαθητικό σουτάκι από τα 4-5 μέτρα. Δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός πάντως.

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΦΟΪΤΜΑΝ (Μπασκόνια) 2,14

Αξιοπρεπέστατος σέντερ με πολλές δυνατότητες, γι’ αυτό έχει βοηθήσει πολύ την Μπασκόνια αυτά τα δύο χρόνια που φορά τη φανέλα της. Δεν είναι τρομερά αθλητικός, είναι όμως δυνατός, ενώ παράλληλα έχει καλή αίσθηση της πάσας (πέρυσι μοίραζε σχεδόν δύο ασίστ ανά αγώνα) και πολύ καλό περιφερειακό σουτ. Πέρυσι σούταρε με ποσοστό 57% από τη γραμμή του τριπόντου!

ΟΓΚΝΙΕΝ ΚΟΥΖΜΙΤΣ (Ρεάλ Μαδρίτης) 2,14

Η πρώτη του απόπειρα να παίξει στην Ευρωλίγκα μετά από μια άγονη διετία στο ΝΒΑ με τους Ουόριορς στέφθηκε με αποτυχία, αφού στον Παναθηναϊκό δεν μπόρεσε να στεριώσει, ωστόσο στον Ερυθρό Αστέρα αναγεννήθηκε και πήρε μια δεύτερη ευκαιρία στη Ρεάλ. Αλλά η ατυχία του χτύπησε την πόρτα, αφού τραυματίστηκε σοβαρά στην αρχή της περσινής σεζόν κι ακόμα δεν έχει επανέλθει. Αυτός είναι σέντερ παλαιάς κοπής, πολύ ψηλός, αργός, που προσπαθεί με το μπόι του και κάποιες καλές κινήσεις που διαθέτει να κάνει τη διαφορά.

ΑΝΖΕΪΣ ΠΑΣΕΤΣΝΙΚΣ (Γκραν Κανάρια) 2,16

Μοιάζει λίγο με τον συμπατριώτη του Λετονό, Κρίσταπς Πορζίνγκις, χωρίς φυσικά να έχει την ικανότητά του στο χειρισμό της μπάλας και το σουτ. Είναι όμως ένας ευέλικτος σέντερ, αθλητικός, με πολύ πικ εν ρολ κι αυτός στο παιχνίδι του. Θα παίξει για τέταρτη σεζόν στη Γκραν Κανάρια, παρόλο που από πέρυσι έχουν τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ οι Ορλάντο Μάτζικ, οι οποίοι τον επέλεξαν στο νούμερο 25 του ντραφτ.

ΟΝΤΡΕΪ ΜΠΑΛΒΙΝ (Γκραν Κανάρια) 2,17

Η Σεβίλλη τον ανέδειξε, όμως καθιερώθηκε στην Γκραν Κανάρια, όπου πήγε πέρυσι μετά από μια κακή χρονιά στην Μπάγερν. Είναι λίγο αργός, όμως παίζει καλά στην άμυνα, είναι καλός ριμπάουντερ, ενώ βρίσκει τον τρόπο να σκοράρει όταν χρειάζεται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (Παναθηναϊκός) 2,17

Έμεινε δυο χρόνια στις ΗΠΑ χωρίς να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του να καθιερωθεί στο ΝΒΑ, παρόλο που είχε επιλεγεί στο νούμερο 13 του ντραφτ του 2016 από τους Κινγκς. Έπαιξε λίγο στο ΝΒΑ, πιο πολύ στη G-League και θα φανεί αν όλο αυτό του έκανε καλό ή κακό. Στην επίθεση έχει παιχνίδι στο λόου ποστ, όχι όμως μεγάλο ρεπερτόριο στις κινήσεις του, είναι αρκετά δυνατός κι έχει αρκετά καλό τάιμινγκ, που του επιτρέπει να είναι καλός μπλοκέρ στην άμυνα, ωστόσο σε αυτό το κομμάτι δεν είναι πάντα αποτελεσματικός. Διότι χάνει πολλές φορές τη συγκέντρωσή του, ενώ παρουσιάζει αδυναμίες και στο ριμπάουντ.

ΑΝΤΕ ΤΟΜΙΤΣ (Μπαρτσελόνα) 2,18

Ο Κροάτης έχει πολύ μπάσκετ μέσα του. Την έλλειψη αθλητικών προσόντων και τα μάλλον αργά πόδια του τα αντισταθμίζει με το πολύ έξυπνο και μεστό επιθετικό παιχνίδι του. Με την ικανότητα που έχει στην πάσα και την ευστροφία του μετατρέπεται σε πλέι μέικερ από το λόου ποστ, καθώς ξέρει άριστα να εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του. Έχει κι ο ίδιος πολύ καλές επιθετικές κινήσεις, αλλά υστερεί στην άμυνα, όπου πολλές φορές είναι επιρρεπής στα φάουλ.

ΕΝΤΙ ΤΑΒΑΡΕΣ (Ρεάλ Μαδρίτης) 2,20

Ατενίζει τον κόσμο από τα 220 εκατοστά του κι έχει και μακριά χέρια. Πώς να μην σκεπάζει τα καλάθια μετά; Ο γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήριο σέντερ είναι ένας αμυντικός ογκόλιθος με σπεσιαλιτέ του τις τάπες, όπου διαπρέπει. Πέρυσι είχε 1,5 κατά μέσο όρο στους αγώνες της Ευρωλίγκας για τη Ρεάλ, που τον έφερε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ για να καλύψει τα κενά των Κούζμιτς και Αγιόν, που είχαν τραυματιστεί σοβαρά σχεδόν μαζί, και σώθηκε. Διότι ανταποκρίθηκε γενικά καλά, έπαιξε ίσως και καλύτερα απ’ όσο θα έπαιζε ενδεχομένως ο Κούζμιτς, γι’ αυτό η Ρεάλ σήκωσε στο τέλος την κούπα.

ΓΙΟΥΣΟΥΦΑ ΦΟΛ (Μπασκόνια) 2,21

O πιο ψηλός παίκτης της Ευρωλίγκας είναι ταυτόχρονα και ο πιο άγνωστος. Στα 23 χρόνια του ο Σενεγαλέζος, που έχει πάρει τη γαλλική υπηκοότητα, έκανε φέτος μια εξαιρετική χρόνια με τη Λε Μαν, με την οποία μάλιστα κέρδισε το πρωτάθλημα σκοράροντας 10,2π. ανά αγώνα, και ανάγκασε την Μπασκόνια να τον φέρει στην Ευρωλίγκα. Με το μπόι και τα μακριά του χέρια είναι φόβητρο μέσα στη ρακέτα, ωστόσο στην επίθεση οι κινήσεις του δείχνουν να είναι λίγο άγουρες ακόμα, ενώ δεν φαίνεται να έχει μεγάλη δύναμη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ