Μπερτομέου: “Η FIBA δημιουργεί δυο κατηγορίες παικτών”

Οι περισσότερες Ομοσπονδίες καλούν στις λίστες προεπιλογής για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 παίκτες από ομάδες που παίζουν στην Ευρωλίγκα, αλλά και από ομάδες που αγωνίζονται μόνο στα εθνικά πρωταθλήματα. Ετσι ο Τζόρντι Μπερτομέου επιτέθηκε και πάλι εναντίον της FIBA, τονίζοντας πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία δημιουργεί με τις μεθόδους της δύο κατηγορίες παικτών […]

Μπερτομέου: “Η FIBA δημιουργεί δυο κατηγορίες παικτών” | to10.gr

Οι περισσότερες Ομοσπονδίες καλούν στις λίστες προεπιλογής για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 παίκτες από ομάδες που παίζουν στην Ευρωλίγκα, αλλά και από ομάδες που αγωνίζονται μόνο στα εθνικά πρωταθλήματα.

Ετσι ο Τζόρντι Μπερτομέου επιτέθηκε και πάλι εναντίον της FIBA, τονίζοντας πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία δημιουργεί με τις μεθόδους της δύο κατηγορίες παικτών στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Συγκεκριμένα ο «ισχυρός άνδρας» της Ευρωλίγκας είπε στην Corriere de la Serra:

«Η FIBA αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινούριο πρόγραμμα για τις εθνικές ομάδες χωρίς να έχουν συμφωνήσει οι σύλλογοι και κυρίως αγνοώντας την ύπαρξη ενός τρίτου πόλου, του ΝΒΑ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 108 διεθνείς παίκτες και κανένας εξ αυτών δεν θα αγωνιστεί στα προκριματικά. Αυτό είναι μη αποδεκτό για δύο λόγους: πρώτον, το επίπεδο των παιχνιδιών δεν θα είναι το ίδιο χωρίς αυτούς.

Στο ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Πορτογαλία να παίζει χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή την Αργεντινή χωρίς τον Λιονέλ Μέσι, κάτι που συμβαίνει αυτή την ώρα στο μπάσκετ. Έτσι υποβαθμίζεται το επίπεδο των παιχνιδιών.

Το δεύτερο πρόβλημα της FIBA, είναι ότι δημιουργεί δύο κατηγορίες παικτών. Για παράδειγμα στην Ιταλία, ο Γκαλινάρι θεωρείται ως παίκτης Α κατηγορίας επειδή δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στην κλήση της εθνικής Ιταλίας, την ώρα που ο Ντατόμε θεωρείται ως παίκτης Β κατηγορίας και αν πει πως δεν θα παίξει θα είναι το κακό παιδί. Η FIBA αντιμετωπίζει τους παίκτες με δύο διαφορετικούς τρόπους και αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Η FIBA ισχυρίζεται ότι η Ευρωλίγκα  κοιτά μόνο τον εαυτό της. Αφήστε με να εξηγήσω κάτι, ας πούμε πως η Ισπανία και η Γαλλία δεν θα προκριθούν στον Παγκόσμιο Κύπελλο, θεωρείτε πως η FIBA δεν θα τους προσφέρει wild card ως αντίτιμο για χρήματα από τις Ομοσπονδίες;»