Βόμβα ή φούσκα;

Βόμβα ή φούσκα;

Η ανταλλαγή του Κάουι Λέοναρντ με τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν μεταξύ των Σπερς και των Ράπτορς είναι η σπουδαιότερη από όσες έχουν γίνει αυτό το καλοκαίρι στο ΝΒΑ και πιθανότατα και από όσες θα γίνουν ως το τέλος του. Μια ανταλλαγή που ξάφνιασε πολύ κόσμο και υποτίθεται ότι έγινε για να βοηθήσει τις δύο ομάδες, όμως […]

Η ανταλλαγή του Κάουι Λέοναρντ με τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν μεταξύ των Σπερς και των Ράπτορς είναι η σπουδαιότερη από όσες έχουν γίνει αυτό το καλοκαίρι στο ΝΒΑ και πιθανότατα και από όσες θα γίνουν ως το τέλος του. Μια ανταλλαγή που ξάφνιασε πολύ κόσμο και υποτίθεται ότι έγινε για να βοηθήσει τις δύο ομάδες, όμως δεν αποκλείεται τελικά να τις καταστρέψει!

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αυτό το τελευταίο και ίσως είναι λίγο, ωστόσο είναι επίσης αλήθεια πως το trade του καλοκαιριού συνοδεύουν πολλά ερωτηματικά. Κυρίως σε σχέση με τους Ράπτορς.

Πραγματικά θα έχει αξία να μάθουμε κάποτε το σκεπτικό με το οποίο ο πρόεδρος Μασάι Ουτζίρι αποφάσισε να δώσει τη σημαία της ομάδας για να πάρει έναν εξίσου καλό παίκτη μεν, τον οποίον όμως του χρόνου μπορεί να χάσει άνευ ανταλλάγματος!

Ο Λέοναρντ κουβαλάει μαζί του στο Τορόντο το συμβόλαιο που είχε υπογράψει στο Σαν Αντόνιο και λήγει το 2019. Δηλαδή του χρόνου το καλοκαίρι μένει ελεύθερος. Θα μπορούσε να είχε υπογράψει πενταετή επέκταση με τους Σπερς και να πάρει περί τα 220 εκ. δολάρια, αλλά δεν το έκανε, γιατί «τα έσπασε» μαζί τους με αφορμή τη γνωστή ιστορία με τον τραυματισμό του στον τετρακέφαλο και δεν ήθελε ούτε να τους βλέπει.

Ζήτησε ανταλλαγή και μάλιστα δεν ήθελε να πάει όπου κι όπου, αλλά στους Λέικερς. Η προοπτική να παίξει μαζί με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς σε μια super team ήταν μεγάλη πρόκληση γι’ αυτόν. Όμως ο Πόποβιτς, ο Μπιούφορντ και τα λοιπά στελέχη των Σπερς δεν ήθελαν να ενισχύσουν έναν ακόμα ανταγωνιστή τους στη δυτική περιφέρεια. Βλέποντας ότι ο Λέοναρντ ήταν αμετάπειστος έψαξαν να βρουν μια ομάδα στην Ανατολή για να κάνουν το deal.

Και βρήκαν πρόθυμο τον Ουτζίρι, ο οποίος παίρνει πολύ μεγάλο ρίσκο. Διότι φέτος οι Ράπτορς μπορεί να πάνε και πάλι καλά, όπως πήγαν και τη σεζόν που μας πέρασε, αφού σε τελευταία ανάλυση σταρ έφυγε και σταρ έρχεται. Του χρόνου όμως; Αν ο Λέοναρντ επιμείνει να πάει στο L.A. δίπλα στον ΛεΜπρόν αντί να υπογράψει νέο τετραετές συμβόλαιο στο Τορόντο, όπως υπολογίζει και… προσεύχεται ο πρόεδρος της ομάδας, τι θα κάνουν οι Ράπτορς;

Διότι αν ο Λέοναρντ φύγει του χρόνου το καλοκαίρι, θα φύγει ως ελεύθερος. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Ράπτορς δεν θα πάρουν το παραμικρό αντάλλαγμα. Και θα έχουν χάσει τόσο τον Λέοναρντ όσο και τον ΝτεΡόζαν, που είχε άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο μαζί τους. Χωρίς ανταλλάγματα δε, πώς θα καλύψουν το κενό και θα παραμείνουν στις κορυφαίες θέσεις της Ανατολής; Το στοίχημα που έχει βάλει ο Μασάι Ουτζίρι είναι πολύ μεγάλο.

Σπερς σε φάση αναδόμησης

Και οι Σπερς, όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ωφεληθούν από αυτή την ανταλλαγή, δεδομένου ότι βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, που μπορεί εύκολα να τους οδηγήσει έξω από τα πλέι οφ και στη μιζέρια για πρώτη φορά μετά από 21 ολόκληρα και συνεχόμενα χρόνια.

Οι στυλοβάτες της καταπληκτικής ομάδας των δύο τελευταίων δεκαετιών αρχίζουν σιγά σιγά να αποσύρονται. Πρώτος την πόρτα άνοιξε πρόπερσι ο Τιμ Ντάνκαν. Ακολούθησε πριν από μερικές μέρες ο Τόνι Πάρκερ, που πήγε στους Χόρνετς. Ο Μανού Τζινόμπιλι βρίσκεται στα πρόθυρα του να σταματήσει, ενώ ακόμα και αυτός ο Γκρεγκ Πόποβιτς δεν έχει πολύ μέλλον στην ομάδα.

Όχι μόνο γιατί πατά πια τα 70, αλλά κυρίως διότι ο θάνατος της συζύγου του την άνοιξη τον έχει επηρεάσει πολύ ψυχολογικά. Άνθρωποι που γνωρίζουν στο Σαν Αντόνιο λένε ότι αυτό το καλοκαίρι είναι το πρώτο μετά από όλα αυτά τα χρόνια που ο «Ποπ» αποφεύγει να αναμιγνύεται στις περισσότερες από τις υποθέσεις της ομάδας.

Είναι εμφανές ότι οι Σπερς βρίσκονται σε φάση αναδόμησης και ο μόνος πάνω στον οποίο θα μπορούσαν να υπολογίζουν σοβαρά ότι θα έχτιζαν την επόμενη μέρα ήταν ο Λέοναρντ. Όμως ήρθαν σε ρήξη μαζί του, τον έδωσαν και πήραν έναν παίκτη, ο οποίος δεν ήθελε επ’ ουδενί να φύγει από εκεί που ήταν!

Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν είχε περάσει όλη την επαγγελματική ζωή του μέχρι σήμερα στο Τορόντο. Οι Ράπτορς τον επέλεξαν στο ντραφτ του 2009 στο νούμερο 9, μαζί τους έγινε σταρ και τους βοήθησε να κάνουν πέρυσι την καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους και να αναδειχθούν σε νέα δύναμη της Ανατολής. Στο παρελθόν είχε αρνηθεί δύο φορές να δοκιμάσει την τύχη του ως free agent, αντίθετα υπέγραψε νέα συμβόλαια με τους Ράπτορς, διότι είχε δηλώσει πως ήθελε να μείνει ως το τέλος της καριέρας του στο Τορόντο.

Αυτός ο παίκτης, σκασμένος, όπως προκύπτει και από τις πρώτες διαδικτυακές αντιδράσεις του, θα κληθεί να ηγηθεί της αναδόμησης των Σπερς. Μπορεί να το κάνει; Ο χρόνος θα δείξει. Αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν έχει αποδείξει μέχρι στιγμής αν είναι τόσο καλός και μακριά από το Τορόντο, πολύ απλά διότι δεν έχει φύγει από το Τορόντο. Και στο Σαν Αντόνιο είναι μαθημένοι αλλιώς…

Εκείνος, πάντως, που βγαίνει σίγουρα κερδισμένος από αυτή την ανταλλαγή είναι ο… Ολυμπιακός! Διότι μέσα στο πακέτο της περιλαμβάνεται και ο Αυστριακός σέντερ Γιάκομπ Πελτλ, ο οποίος φεύγει από το Τορόντο και πάει στο Σαν Αντόνιο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι Σπερς δεν χρειάζονται άλλον σέντερ, άρα δεν θα καλέσουν τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος θα μείνει κανονικά στον Ολυμπιακό. Έτσι κι αλλιώς η προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους οι Σπερς για να τον καλέσουν λήγει την Παρασκευή και δεν είχαν εμφανίσει μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι θα τον καλούσαν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ