«Δώνη, αυτοί θα σε σκοτώσουν»

«Δώνη, αυτοί θα σε σκοτώσουν»

Η εικόνα του Σαββίδη να μπουκάρει μέσα στο γήπεδο έχοντας το όπλο στο παντελόνι του, μου έφερε στο μυαλό μια όχι και τόσο παλιά ιστορία. Τότε που κάποιοι προσπαθούσαν να βγάλουν γραφικό τον Δώνη, επειδή ζητούσε τα χρήματά του.

Ο Γιώργος Δώνης είχε πάει στον ΠΑΟΚ με όνειρα και φιλοδοξίες να γίνει πρωταθλητής. Έφυγε κακήν κακώς μερικούς μήνες αργότερα κι ας έπαιζε ο ΠΑΟΚ εξαιρετικό ποδόσφαιρο και ας έλεγαν οι παίκτες της ομάδας ότι δεν φταίει ο προπονητής για τα αποτελέσματα.

Ο Δώνης έφυγε διότι στον ΠΑΟΚ ψάχνουν πάντα το εύκολο θύμα. Εύκολο θύμα ήταν και ο Τούντορ, εύκολο θύμα και ο Ίβιτς. Πάντα φταίνε οι προπονητές. Ποτέ η διοίκηση, ποτέ ο τεχνικός διευθυντής, ποτέ οι 15 νοματαίοι που έχουν μαζευτεί γύρω από τον Ιβάν Σαββίδη και δεν ξέρουν τι τους γίνεται από ποδόσφαιρο. Όταν το ποδόσφαιρο το «βιάζεις», εκείνο θα σου το επιστρέψει σε μεγαλύτερο βαθμό. Κι όσα χρήματα κι αν ρίξεις, αν δεν το σεβαστείς, δεν θα σε σεβαστεί ούτε εκείνο.

Η χθεσινή σοκαριστική απ’ όλες τις απόψεις εικόνα του Ιβάν Σαββίδη να μπουκάρει στο γήπεδο μου έφερε στο μυαλό τον Γιώργο Δώνη και όσα υποστήριζε η δικηγόρος του στο δικαστήριο, όταν ο Έλληνας προπονητής διεκδικούσε τα χρήματά του από τον ΠΑΟΚ. Επειδή στην Ελλάδα ξεχνάμε εύκολα και στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και επαγγελματίες δημοσιογράφοι προτίμησαν να αποκαλούν «γραφικό» έναν άνθρωπο που απλά έκανε τη δουλειά του, όπως ο Δώνης, από το να γράφουν την αλήθεια, πάμε να θυμηθούμε τι είχε ειπωθεί στο δικαστήριο και τι μηνύματα είχε δείξει η Λίνα Σουλούκου, δικηγόρος του Δώνη.

Η ανταλλαγή των μηνυμάτων γινόταν στα αγγλικά ανάμεσα στον πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ και τον τότε σύμβουλο του Ιβάν Σαββίδη, Ζέρμαν Τσιστιακόφ. Ο δεύτερος προσπαθούσε να πείσει το Δώνη να παραιτηθεί και σ’ αυτή του την προσπάθεια έστειλε κι ένα προειδοποιητικό-απειλητικό. Τι έλεγε; Διαβάστε:

«Γεια. Συγγνώμη αν κάνω κάτι λάθος, αλλά θέλω να σκεφτείς ότι αυτοί θα σε σκοτώσουν (They will kill you)! Φαντάσου να δώσεις μάχη για τα λεφτά σου πώς θα αντιδράσουν τότε οι οπαδοί και τα media…» ανέφερε ο Τσιστιακόφ, σύμφωνα με το ντοκουμέντο που είχε παρουσιάσει η δικηγόρος του Δώνη.

Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ του απάντησε: «Έχουμε κάνει μια συμφωνία με τον ιδιοκτήτη, έχουμε οικογένειες, αλλά εσύ δεν μας σέβεσαι, μας έχεις πετάξει στα σκουπίδια! Θέλεις να παραιτηθώ για να μην πάρουμε τα λεφτά μας εγώ και οι συνεργάτες μου…».

Και ο Τσιτσιακόφ συνέχισε στο ίδιος ύφος: «Γιώργο, πρέπει να καταλάβεις πως δεν είμαι εγώ αυτός που πληρώνει τα λεφτά. Σκέψου τις καταστάσεις και πόσο επικίνδυνο το κάνεις…».

«Αυτοί θα σε σκοτώσουν» και «Σκέψου τις καταστάσεις και πόσο επικίνδυνο το κάνεις», ανέφεραν τα μηνύματα προς τον Δώνη. Έναν άνθρωπο με οικογένεια και παιδιά, έναν άνθρωπο που στην πορεία του αποδείχτηκε όχι μόνο πόσο καλός προπονητής είναι, αλλά και ένας πρεσβευτής του ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό.

Η ιστορία του Δώνη είναι τόσο διδακτική που δεν σου κάνει εντύπωση το παραμικρό. Στην Ελλάδα επικρατούσε πάντα ο νόμος του ισχυρού. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Παντού. «Με τη μαγκιά σου και τον παρά σου», που λένε.

Και μετά μας φταίνε οι χούλιγκανς και αναζητούμε ευθύνες για περιστατικά τύπου Βόλου. Αλήθεια, τι είναι πιο σοκαριστικό; Ο σεσημασμένος οπαδός που τράβηξε μαχαίρι πέρσι στην αερογέφυρα του γηπέδου του Βόλου ή εικόνα ενός πλούσιου και επιτυχημένου επιχειρηματία με το κουμπούρι στο παντελόνι του;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ