Επανεκκίνηση σε στέρεες και αρραγείς βάσεις

Επανεκκίνηση σε στέρεες και αρραγείς βάσεις

Η δουλειά που έγινε την τελευταία 7ετία στον Ολυμπιακό, εχέγγυο επιτυχίας της επόμενης ημέρας. Ενας κύκλος έκλεισε, αλλά ανοίγει ένας νέος, μεγαλύτερος, άθραυστος, με το πλάνο να έχει ήδη καθοριστεί.

Κάθε κύκλος κλείνει κάποια στιγμή. Το ίδιο συνέβη στον εφετινό Ολυμπιακό. Η 7ετία που προηγήθηκε αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του συλλόγου. Κατακτήθηκαν σπουδαίες νίκες, ισοφαρίστηκε το ρεκόρ κατάκτησης συνεχόμενων πρωταθλημάτων και πάνω από όλα, ο Ολυμπιακός εκτόξευσε το όνομά του στο διεθνές στερέωμα. Ανέδειξε παίκτες και τους προσέφερε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Καθιερώθηκε ως «παίκτης» πρώτης γραμμής στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Γηραιάς Ηπείρου, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα κέντρα αποφάσεων.

Ο σύλλογος του Μεγάλου Λιμανιού εξελίχθηκε σε όλους τους τομείς. Η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη για πλήρη διαμόρφωση του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά και η άνω των 40.000.000 επένδυση στις (υπερσύγχρονες, πλέον) προπονητικές εγκαταστάσεις του Ρέντη, ήταν κινήσεις που έγιναν με γνώμονα τη γιγάντωση του συλλόγου, τη βελτίωση των παροχών σε παίκτες εργαζόμενους, την ανάδειξη ποδοσφαιριστών από την Ακαδημία, αλλά και την επιθυμία του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, το όνομα του Θρύλου να έχει μόνιμη θέση στην ελίτ. Όπως και έγινε. Με τους Ερυθρόλευκους να βρίσκονται σταθερά στο top 30 της Ευρώπης όλα αυτά τα χρόνια και να κατέχουν εξέχουσα θέση στο διεθνή σκηνή.

Επειδή το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό σπορ, ο Ολυμπιακός φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια και απέκτησε «άκρες» σε αγορές και ομάδες που ποτέ άλλοτε Ελληνικές ομάδες δεν είχαν. Εγινε συνομιλητής με όλα τα βαριά ονόματα της ποδοσφαιρικής «πιάτσας», είτε αυτό αφορά συλλόγους, είτε ατζέντηδες. Μπήκε στο «παιχνίδι» και διαρκώς το μαθαίνει καλύτερα και προσαρμόζεται στους κανόνες και τις απαιτήσεις του. Εξελίσσεται.

Η (κακή) σεζόν που τελειώνει δεν είναι καταστροφή. Είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση για τους Πειραιώτες, αλλά όλα τα παραπάνω αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας για την επόμενη ημέρα. Η δουλειά που προηγήθηκε έχει δημιουργήσει βάσεις στέρεες και αρραγείς. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο σύλλογος επιχειρεί ριζική αλλαγή των δεδομένων στο ρόστερ του. Γνωρίζει τι θέλει να αλλάξει, γιατί θέλει να το αλλάξει και σε ποια μονοπάτια πρέπει/θέλει να κινηθεί. Και για ό,τι δεν είναι ξεκάθαρο ή για τις επί μέρους λεπτομέρειες του προγραμματισμού, υπάρχει ήδη ο… επόμενος προπονητής (Πέδρο Μαρτίνς), που έπιασε δουλειά για να δώσει απαντήσεις και λύσεις όπου απαιτείται.

Μιας και αναφερθήκαμε στις «λύσεις», έχει σημασία να επισημάνουμε μία τεράστια διαφορά του Ολυμπιακού σε σχέση με τους υπόλοιπους εν Ελλάδι αντιπάλους του. Οσο κι αν η καταστροφική «εξυγιαντική περίοδος» που διάγει το ποδόσφαιρό μας φροντίζει να αμαυρώνει διαρκώς το σπορ σε διεθνές επίπεδο, οι Ερυθρόλευκοι έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα στάτους που υπερβαίνει όσα συμβαίνουν εντός συνόρων. Δεν τους «αγγίζουν», τουλάχιστον όχι στον βαθμό του διασυρμού που έχει υποστεί το ποδόσφαιρο της χώρας από τους νεόκοπους χαλίφηδες και τους υποτακτικούς τους. Και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των μεταγραφών, αυτό θα φανεί σύντομα.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι απλώς μια ελληνική ομάδα. Είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό κλαμπ, που αποτελεί βήμα προς τα πάνω για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές. Ακόμη και εκείνοι που αποτυγχάνουν να διακριθούν στα ερυθρόλευκα, η επόμενη ομάδα τους είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Όπως και οι όροι της (επόμενης) συνεργασίας. Είναι μια κατάκτηση που ο Ολυμπιακός πάλεψε, μόχθησε πολύ για να την πετύχει, αλλά τώρα τη γεύεται και η αλήθεια είναι ότι του διευκολύνει τη ζωή. Και το ίδιο προβλέπεται ότι θα συμβεί και το καλοκαίρι. Ακόμη κι αν στην εξίσωση δεν υπάρχει η μαγική φράση «Champions League». Διότι ήδη τα πρώτα μηνύματα, είναι πολύ θετικά…

Η αποφασιστικότητα για μεταστροφή της κατάστασης από την επόμενη σεζόν είναι εμφανής. Κυρίως στις κινήσεις και τις επιλογές του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το ανηλεές και βρόμικο κυνήγι στο οποίο έχει επιδοθεί κομμάτι της πολιτικής, των media, της δικαιοσύνης και των κάθε λογής μαριονετών ενός χυδαίου συστήματος λάσπης, είναι το καλύτερο καύσιμο για την επανεκκίνηση του Ολυμπιακού. Οσο οι αρμόδιοι δεν το καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να γράφουν ευφάνταστα σενάρια, που πηγαίνουν άπατα, τόσο θα εκτίθενται και ο Ολυμπιακός θα κυριαρχεί. Είπαμε, όταν ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ανοίγει. Και αυτός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος και άθραυστος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ