Βραζιλία: Αν όχι και τώρα…

Βραζιλία: Αν όχι και τώρα…

Ο Γιώργος Χελάκης εξηγεί γιατί το βαρόμετρο της Βραζιλίας δεν θα είναι ο Νεϊμάρ αλλά η αμυντική συνοχή της στον άξονα και ο… Κουτίνιο.

Σύγκριση ανάμεσα στην  τωρινή ομάδα κι εκείνη που διασύρθηκε στην έδρα της πριν από τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να γίνει. Τότε είχαμε να κάνουμε με ένα απλό άθροισμα καλών ως πολύ καλών παικτών. Τώρα έχουμε να κάνουμε με μια κανονική ομάδα. Τότε είχαμε να κάνουμε με μια ομάδα τρύπια στον άξονά της όπου όποιος ήθελε όποια ώρα ήθελε έμπαινε κάθετα και της έκανε την ζημιά.

Ο Κασεμίρο δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί κάτι ανάλογο. Οποιος κι αν είναι ο παρτενέρ του ο Κασεμίρο δεν θα επιτρέψει στον αντίπαλο να κυριαρχήσει στην μεσαία γραμμή και να πνίξουν τους επιπόλαιους αρτίστες που επί έπαιζαν μπάλα και όχι ποδόσφαιρο. Που ήξεραν να πηγαίνουν μπροστά αλλά είχαν τεράστια δυσκολία να επιστρέψουν και να αμυνθούν.

Η ωρίμανση του Μαρκίνιος δίνει την δυνατότητα στον κόουτς Τίτε να έχει έναν σοβαρό και προσηλωμένο παίκτη δίπλα στον Σίλβα ή τον Μιράντα που έκανε καλή χρονιά φέτος με την Ιντερ. Αν αυτό το ανάποδο τρίγωνο δουλέψει καλά τότε η Βραζιλία μπορεί να περπατήσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε μια παραγωγική ομάδα που δεν θα χαϊδεύεται ναρκισσιστικά με την μπάλα, αλλά θα παίζει κανονικό ποδόσφαιρο φέρνοντας συνεχώς την πίεση μέσα στην περιοχή των αντιπάλων της.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα με τον καθαρόαιμο σέντερ φορ. Ενα πρόβλημα σχεδόν άλυτο για την Εθνική Βραζιλίας, με εξαίρεση τον Ρονάλντο και τον Ρομάριο. Και σε αυτό το Μουντιάλ οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν τον καθαρόαιμο σέντερ φορ που θα σταθεί στην περιοχή και θα κάνει την κλασσική δουλειά. Είτε μιλάμε για τον Φιρμίνο είτε μιλάμε για τον Γκάμπριελ Ζεσούς που διακρίθηκε φέτος με την Μάντστεστερ Σίτι, η «σελεσάο» είναι υποχρεωμένη να βρει κι άλλες λύσεις για να  σκοράρει και να πάρει τα παιχνίδια.

Ολοι ισχυρίζονται πως βαρόμετρο για την Βραζιλία θα είναι ο Νεϊμάρ. Αμφιβάλω. Θεωρώ πως πολλά πράγματα θα έχουν κριθεί στο παιχνίδι των Βραζιλιάνων πριν η μπάλα φτάσει στον άσσο της Παρί.

Το θέμα είναι, κατά τη γνώμη μου, η κατάσταση στην οποία θα εμφανιστεί ο Κουτίνιο. Αν ο μικρόσωμος χαφ της Μπαρτσελόνα είναι αυτός που έπαιζε στην Λίβερπουλ, η πλάστιγγα μπορεί να γύρει υπέρ των Βραζιλιάνων σε αυτό το Μουντιάλ. Ο Κουτίνιο έχει τη δυνατότητα να πάρει την μπάλα πριν αρχίσει το ατομικό μαρκάρισμα των αντιπάλων. Από αυτό είναι σίγουρο πως θα υποφέρουν οι τρεις επιθετικοί της «σελεσάο».

Ο Κουτίνιο παίρνοντας την μπάλα λίγο πιο πίσω έχει τη δυνατότητα να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο και να προσπεράσει ένα αντίπαλο για να δημιουργήσει αριθμητικό πλεονέκτημα.  Παίκτης που να μπορεί να κάνει ανάλογη δουλειά δεν υπάρχει. Με κεφάτο και δραστήριο τον Κουτίνιο το παιχνίδι των «καριόκας» θα γίνει ελκυστικό και παραγωγικό.

Οι Σέρβοι, οι Ελβετοί και οι Κοσταρικανοί που θα συναντήσουν στον όμιλο δεν είναι ικανοί να τους πετάξουν έξω. Ισα-ίσα ο 56χρονος κόουτς Τίτε που είναι πραγματιστής και στην ουσία ανέστησε την ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να την μοντάρει ακόμα καλύτερα και να πάρει πράγματα από τον Γουίλιαν που μάλλον έχει καπαρωμένη την θέση δεξιά και  από τον Παουλίνιο ο οποίος θα πάρει θέση εσωτερικού χαφ πότε στο πλευρό του Κασεμίρο και πότε πιο μπροστά στο πλευρό του Κουτίνιο.

Αν αντέξει αμυντικά ο άξονας η Βραζιλία έχει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία για να επανέλθει στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ