Γουίλιαν: Η κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα

Γουίλιαν: Η κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα

«Ο Γουίλιαν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει ο Μαρτίνς. Κυρίαρχος. Σαν τον Ντουντού του Ερνέστο Βαλβέρδε».

Φυσικά και η εποχή δεν προβλέπεται για πολλά… λόγια. Πόσο μάλλον όταν η κουβέντα αφορά στις μεταγραφές, εκεί όπου είναι άλλο πράγμα να συλλέγεις πληροφορίες για έναν «υποψήφιο» και άλλο να βάζεις το χέρι στη φωτιά. Είναι πάντα ένα θέμα ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, το πακέτο ικανοτήτων του, το βιογραφικό του, αλλά και είναι άλλο θέμα η ομάδα που τον θέλει, ο ρόλος για τον οποίο τον προορίζει, ο χαρακτήρας, η προσαρμογή του, η ίδια η τύχη που παίζει πάντα τον δικό της ρόλο. Λεπτομέρειες που τις καταλαβαίνεις όχι τόσο τις ημέρες προσμονής μιας μεταγραφής, αλλά κάνα χρόνο αργότερα όταν υπάρχουν όντως πραγματικά δεδομένα προς μελέτη.

Καμιά φορά όμως είναι και πειρασμός να μεταφέρεις πράγματα που ακούς για κάποιον μεταγραφικό στόχο και δεν αναφερόμαστε φυσικά στον Ντανιέλ Ποντένσε που η υπόθεση του μοιάζει με… λεφτά στην τράπεζα, καθώς πρόκειται για έναν winger που όχι μόνο έχει καταθέσει διαπιστευτήρια σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας αλλά και κοστολογείται σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ (όπως αποδείχθηκε τον Γενάρη, όταν τρεις διαφορετικές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ θέλησαν να τον κάνουν κάτοικο Αγγλίας). Με τον Γουίλιαν Αράο προκύπτει ο πειρασμός, και με την ατάκα «είναι περίπτωση Ντουντού του Βαλβέρδε, αυτό που ψάχνει ακριβώς ο Πέδρο Μαρτίνς για τον Ολυμπιακό».

Όχι, δεν θα σας πούμε το όνομα της «πηγής». Θα σας θυμίσουμε όμως έναν από τους καλύτερους κεντρικούς χαφ που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον Ντουντού της χρονιάς 2008-09 υπό τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Τον «εγκέφαλο» πάνω στον οποίο ο χαρισματικός αυτός προπονητής σχημάτισε ένα από τα καλύτερα αγωνιστικά μοντέλα των Ερυθρόλευκων την τελευταία 20ετία. Χρονιά νταμπλ, με κάτι μαγικές ευρωπαϊκές βραδιές στο «Καραϊσκάκη» (5-1 τη Μπενφίκα, 4-0 τη Χέρτα), με μια ομάδα που όταν πατούσε το γκάζι πετούσε φωτιές. Ο Ντούντου έκοβε και έραβε πίσω από τον Φερνάντο Μπελούτσι, έχοντας συνήθως ως παρτενέρ δίπλα του τον Χρήστο Πατσατζόγλου που εκείνη την εποχή ο ρόλος του ήταν σαφώς και πιο «άχαρος» μιας και πλέον ζητούμενο ήταν τα πολλά μέτρα. Έξι γκολ και πέντε ασίστ σε σαράντα συμμετοχές δεν λένε την αλήθεια για την προσφορά του Βραζιλιάνου στην δημιουργία και την εκτέλεση, αλλά και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δώσουν την άλλη διάσταση στο παιχνίδι του. «Σταθμάρχης» που έλεγχε τα πάντα στη μεσαία γραμμή.

Διεθνής με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας (12) ο Ντουντού, όπως διεθνής είναι και ο Γουίλιαν (κλήθηκε έξι φορές ως τώρα και αγωνίστηκε στη Σελεσάο μια, τον Γενάρη του ΄17 σε ένα ματς κόντρα στην Κολομβία) ο οποίος μοιάζει να είναι βγαλμένος από το ίδιο «καλούπι». Κεντρικός χαφ που κάνει πολύ καλά την ανασταλτική δουλειά, που δεν έχει πρόβλημα να θυσιαστεί σε φάσεις ηρωικές με τάκλιν και μπόλικη ένταση, αλλά που χαρακτηρίζεται κυρίως από όλα τα υπόλοιπα. Δημιουργός, χαφ που φτάνει ως την αντίπαλη περιοχή, που παίρνει τελικές προσπάθειες, που χρησιμοποιεί το κεφάλι. Ένας «κουμανταδόρος» από εκείνους που χτίζεις πάνω του, όχι μεσαία γραμμή αλλά πιθανότατα σε ιδανικές συνθήκες τον χαρακτήρα της ίδιας της ομάδας σου.

https://www.youtube.com/watch?v=FoEklLYpjgE

Δεν ξέρουμε πόσο εφικτό είναι ο Ολυμπιακός να κάνει μια τέτοια μεταγραφή, των 4-6 εκατ. ευρώ και από ένα τόσο μεγάλο κλαμπ της Βραζιλίας που πέρσι πούλησε το wonder boy, Βινίσιους Τζούνιορ στην Ρεάλ Μαδρίτης με 40 εκατ. ευρώ, που τον Γενάρη του ’17 έδωσε τον Ζόρζε στην Μονακό με 8 εκατ. ευρώ και που τέλος πάντων διατηρεί μια βιτρίνα πραγματικά «ακριβή». Ξέρουμε όμως ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν μπει στον πειρασμό και το προσπαθούν. Ότι βρίσκονται σε συνομιλίες, ότι ψάχνουν τρόπο (ακόμη και το σενάριο της συνιδιοκτησίας δεν μπορεί να παραβλεφθεί). Η υπόθεση του Γουίλιαν είναι μια (ακόμη) πρώτης τάξεως απόδειξη για το που έχουν ανεβάσει τον πήχη οι Πειραιώτες. Η προηγούμενη είναι ο Ποντένσε, και αν γίνει όντως αυτό το deal τότε θα μιλάμε σε άλλη βάση για τη νέα χρονιά. Πόσο μάλλον αν γίνουν και τα δύο!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ