Η διάφορα «φάσης» και… στόχου

Η διάφορα «φάσης» και… στόχου

Οι δύο εβδομάδες που «χωρίζουν» Ολυμπιακό και Γκενκ προφανώς εξηγούν πολλά. Οι επιλογές του Μαρτίνς, ακόμη περισσότερα…

Συνέβη τουλάχιστον σε δύο φάσεις. Πατούσε γκάζι ο Ντανιέλ Ποντένσε κινούμενος με πρόσωπο στην εστία, πάσαρε στον χώρο στην κατάλληλη στιγμή αλλά ούτε ο Άνχελ Γκερέρο τη πρώτη, ούτε ο Ανδρέας Μπουχαλάκης τη δεύτερη κατάλαβαν τη σκέψη του Πορτογάλου, με αποτέλεσμα η μπάλα να προσφέρεται δώρο στον αντίπαλο. Λεπτομέρειες θα πει κάποιος. Προετοιμασία με ομάδα που έχει 12 νέα πρόσωπα θα προσθέσει κάποιος άλλος σαφώς πιο εναρμονισμένος με τις επιταγές της εποχής. Προετοιμασία μιας ομάδας που ξεκίνησε από την αρχή με ότι αυτό συνεπάγεται. Με άλλο προπονητή, με άλλους ποδοσφαιριστές, με άλλες αγωνιστικές ιδέες, με άλλο τρόπο προπόνησης.

Ναι, είχε θέματα ο Ολυμπιακός με τη Γκενκ, και βέβαια είχε και εκείνο το ξεγυρισμένο 4-0 που δεν χωνεύεται ούτε με σόδα σε έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό που δεν αντέχει την ήττα ούτε σε φιλικό. Το παράξενο όμως θα ήταν να μην έχει θέματα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που την Πέμπτη μπαίνει στη μάχη των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ και την επόμενη Κυριακή (29/7) ρίχνεται στη μάχη του Βελγικού πρωταθλήματος. Η Γκενκ έχει κάνει μια προετοιμασία που έχει ως αποτέλεσμα το πρώτο αγωνιστικό φορμάρισμα να προκύπτει τώρα, οι Ερυθρόλευκοι θέλουν σε μια αντίστοιχη κατάσταση να βρίσκονται σε είκοσι μέρες. Αυτή την εποχή οι δύο εβδομάδες διαφοράς είναι τεράστια. Ο Μαρτίνς έχει πρόγραμμα με καθημερινές «διπλές» προπονήσεις, οι Βέλγοι είναι πια σε περίοδο αγωνιστικής δράσης.

Θα μπορούσε ο Πορτογάλος να το διαχειριστεί το φιλικό αυτό αλλιώς. Να κλείσει τους χώρους, να αποφύγει την πίεση ψηλά, να επιλέξει ένα σχήμα πιο «ανασταλτικό» που προφανώς δεν θα επέτρεπε μια εικόνα 4-0. Αν το έκανε όμως δεν θα είχε κατά νου το δάσος, αλλά το δέντρο. Η δουλειά που ανέλαβε όμως είναι να χτίσει μια ομάδα από την αρχή η οποία θα έχει στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν είναι οι καλοκαιρινές εντυπώσεις. Προφανώς δεν πετά από την χαρά του έπειτα από αυτό το σκληρό μάθημα. Δεν τον αφορά όμως  και το τι συμβαίνει αυτή την ώρα στα social media. Ο ίδιος ζήτησε να ανέβει ο συντελεστής δυσκολίας στα φιλικά. Για να μπορεί να δει τα λάθη, και να παρέμβει. Τώρα είναι η εποχή που βλέπεις. Τώρα που ακόμη όλα είναι ρευστά.

Δεν χρησιμοποίησε τον Αλείς Ρομαό, γιατί η ιδέα του είναι στη μεσαία γραμμή να υπάρχουν δύο «6-8» και όχι κάποιος καθαρά ανασταλτικός μέσος. Δεν άλλαξε τη βασική τετράδα της άμυνας παρότι Ομάρ, Σισέ, Βούκοβιτς, Τσιμίκας είχαν αμέτρητους μπελάδες και μπόλικα μέτρα στην πλάτη τους, διότι αυτή την εποχή πιστεύει στη συνεργασία τους και θέλει να τους δώσει το δικαίωμα μέσα από λάθη να βρουν έναν συντονισμό. Έδωσε από ένα ημίχρονο σε Ποντένσε και Φετφατζίδη όταν κανείς από τους δύο δεν είναι έτοιμος και ξέροντας το κόστος στο ανασταλτικό κομμάτι. Προπονητής είναι, δοκιμές κάνει. Όταν ρισκάρεις απέναντι σε έναν τόσο πιο έτοιμο αντίπαλο, είναι πιθανό και να την πατήσεις. Όπως δηλαδή και συνέβη.  Την Τρίτη το βράδυ ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από την Αϊντχόφεν που δέκα μέρες μετά έχει το Σούπερ Καπ της Ολλανδίας.  Το αν πήρε το σημερινό μάθημα, μάλλον θα έχουμε μια πρώτη ευκαιρία να το διαπιστώσουμε σύντομα.

Πέρσι αρχές Σεπτέμβρη, στην πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος η αίσθηση ήταν «ψάξτε για τον δεύτερο» από όσα είχαν συμβεί ως εκείνο το σημείο με τον Ολυμπιακό των «φιλικών», των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, και των δύο μαζεμένων νικών στο ξεκίνημα της Σούπερ Λιγκ. Από τις 9 Σεπτέμβρη (Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-1) ως την 1η Οκτώβρη (Ολυμπιακός-Ατρόμητος 0-1) οι Πειραιώτες είχαν μια νίκη σε επτά ματς ( και αυτή στο κύπελλο!), είχαν ήδη αλλάξει τον προπονητή και ένιωθαν εγκλωβισμένοι στον τρόπο με τον οποίο ο Χάσι διαχειρίστηκε το καλοκαίρι τους. Έχει σημασία καμία φορά να τα έχουμε αυτά κρατημένα στη μνήμη μας…

ΥΓ. Σε ότι αφορά τώρα στα μεταγραφικά: Δεν άλλαξε κάτι. Οι αποφάσεις έχουν παρθεί καιρό τώρα. Στο κάδρο χωράνε υπό συνθήκες ως και 5-6 προσθήκες με αυτή του κεντρικού χαφ να προηγείται. Χώρος που μπορεί ως τα τέλη Αυγούστου να χωρέσει και δεύτερη κίνηση. Στόπερ, σέντερ φορ, εξτρέμ, τερματοφύλακας που θα έρθει να πλαισιώσει ως «δεύτερος» τον Γιαννιώτη (ναι, ήταν τεστ το σημερινό και για τον Χουτεσιώτη) ακολουθούν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ