Superleague : Αυτό το πρωτάθλημα ποιος θα το πάρει

Superleague : Αυτό το πρωτάθλημα ποιος θα το πάρει

ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ. Η μάχη τους δεδομένη. Οι βασικές τους αδυναμίες, επίσης. Ποιος έχει το πάνω χέρι, και τι πρέπει να συμβεί τον Γενάρη.

Τρεις τελείως διαφορετικοί ποδοσφαιρικοί χαρακτήρες. Μόλις δύο βαθμοί διαφορά. Και ενώ είμαστε πια κοντά στα μισά του δρόμου, έπειτα από το πρώτο σαββατοκύριακο που επικράτησαν όλοι; Ακόμη δεν προκύπτει απόδειξη σοβαρή, στην κουβέντα του τίτλου.

Ναι, συμμετέχουν σε αυτή η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ με τη βαθμολογική σειρά που μόλις εμφανίσαμε. Ναι, διεκδικούν προφανώς το πρωτάθλημα. Καμία ομάδα από αυτές όμως με τη σιγουριά ότι διαθέτει όσα χρειάζεται για να πάει τη διαδρομή ως το τέλος. Και έχει σημασία να συμφωνήσουμε σε αυτό, τώρα που έρχονται όλοι μαζί από νίκες. Και τώρα που πάνε όλες μαζί στον Γενάρη της επανόρθωσης (λέγεται και χειμερινή μεταγραφική περίοδος).

Τίτλο από την… άμυνα
Η ΑΕΚ για παράδειγμα προσπαθεί να «χτίσει» προφίλ πρωταθλητισμού με βάση την «αρνούμαι να δεχθώ γκολ» θεωρία του Χιμένεθ και αυτό της βγαίνει σε μια περίοδο που ο Μάρκο Λιβάγια περνά την μεγαλύτερη «ρέντα» της καριέρας του στο γκολ. Στις τελευταίες 5 αγωνιστικές νίκησε Λεβαδειακό, Πλατανιά, ΠΑΟΚ και Πανιώνιο, και άρπαξε έναν βαθμό στις καθυστερήσεις από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Τι κοινό είχαν οι νίκες; Ότι προέκυψαν δίχως παθητικό. Ναι, οι τρεις στόπερ είναι το κλειδί. Η σωστή τακτοποίηση πίσω από τη μπάλα. Οι μόλις 63 τελικές προσπάθειες σε βάρος της έπειτα από 13 αγωνιστικές (5 ανά ματς). Και όσο για την επίθεση; Εκεί το τελευταίο διάστημα όλα συμβαίνουν χάρη σε έναν. Ο Λιβάγια είναι ασταμάτητος. Έχει σκοράρει και τα πέντε γκολ του, τον τελευταίο μήνα, στο διάστημα του τραυματισμού του Μάνταλου. Αν δεν φροντίσει τον Γενάρη να «αυξήσει» τις επιθετικές επιλογές της, το πιθανότερο όμως είναι να μην μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο βηματισμό. Εκτός αν ο Λιβάγια αποφασίσει πως μπορεί να το πάρει μόνος του! Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων στον δεύτερο γύρο έχει να πάει και στο Καραϊσκάκη και στην Τούμπα.

Τίτλο από… συνήθεια
Και ο Ολυμπιακός που τρέχει ένα δικό του σερί έξι νικών στις τελευταίες επτά αγωνιστικές, θυμίζοντας σε όλους ότι παραμένει ο μοναδικός καταρτισμένος σε διαδρομή τίτλου; Δυστυχώς ως εδώ δίνει την εντύπωση ότι αυτό το καταφέρνει κυρίως από συνήθεια και λιγότερο από την αγωνιστική του εικόνα που δεν βελτιώνεται ανάλογα με τα αποτελέσματα του. Εξαιρώντας τη νίκη της πρεμιέρας (4-1 τη Λάρισα) και εκείνη επί του Πλατανιά (5-1) οι Πειραιώτες δεν έχουν άλλα απογεύματα Σούπερ Λιγκ με εύκολες κατακτήσεις τριπόντων. Κάθε άλλο. Παρότι διατηρούν με άνεση την καλύτερη επίθεση (27 γκολ), δεν ρολάρουν όπως θα έπρεπε. Και ζουν την… περιπέτεια με αντιπάλους σαν τον Λεβαδειακό, την Κέρκυρα και τον Απόλλωνα εντός (!) και εκτός Καραϊσκάκη.  Αφήστε δε την παράνοια της ανασταλτικής λειτουργίας και του παθητικού. Σε 13 αγωνιστικές 15 γκολ  παθητικό. Πέρσι σε 30 αγωνιστικές; Πρόπερσι σε άλλες τόσες: Παθητικό 16 γκολ! Ας μην το κουβεντιάσουμε λοιπόν περισσότερο. Έχει αρκετά θέματα να λύσει, με βασικότερο αυτό του προπονητή. Σε πρώτη φάση όμως έχει να καταφέρει να περάσει από το Αγρίνιο το Σάββατο. Και αυτό δεν φαντάζει καθόλου εύκολο με βάση την εικόνα των πρωταθλητών.

Τίτλο από την επιθυμία  
Ο ΠΑΟΚ πάλι είναι μια ιστορία που δεν έχει φυσιολογική εξήγηση και ας προέκυψε επιτέλους το πρώτο «διπλό», στο ματς της Ξάνθης, το Σάββατο. Καλοί ποδοσφαιριστές, αντίστοιχοι αριθμοί με την ΑΕΚ σε άμυνα (7) και επίθεση (19 γκολ) όχι όμως και αντίστοιχα καλή ομάδα. Ακόμη δεν έχει μια τόσο… όσο εμφάνιση, ή μια μεγάλη νίκη που θα σε πείσει πως μπορεί να το πάει ως το τέλος. Ειδικά στα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό οι εμφανίσεις ήταν αποκαρδιωτικές. Λες και δεν έπαιξε. Τώρα είναι μπροστά ο Παναθηναϊκός των χιλίων προβλημάτων. Για να τον δούμε λοιπόν τον Δικέφαλο του Βορρά. Και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον Λουτσέσκου που η ψυχούλα του, το ξέρει αν και πόσο ασφαλής είναι η θέση του στην Τούμπα. Χωρίς εκτός έδρας νίκες πρωτάθλημα δεν παίρνεις. Ακούμε βεβαίως ότι ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για πολλά και καλά τον Γενάρη. Ότι σκοπεύει σε ένα ακόμη κύμα μεταγραφών που θα καλύψει καλοκαιρινές αστοχίες ή και αποχωρήσεις (Λέοβατς, Πρίγιοβιτς). Το χρήμα παίζει το ρόλο του σε αυτές τις περιπτώσεις. Πόσο μάλλον αν επιβεβαιώσει όσα ακούγονται περί Μπεργκ, Χουλτ κλπ.

Η περίπτωση του Παναθηναϊκού
Προφανώς στην ιστορία της μάχης για τον φετινό τίτλο, ο Παναθηναϊκός δεν είναι κυνηγός αλλά… θήραμα. Ρυθμιστής με τα δικά του αποτελέσματα ή με τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών του, τον Γενάρη. Και πάλι καλά να λένε οι Πράσινοι, γιατί κατά έναν τρόπο αυτό θα σημαίνει ότι θα αντέξει ως το τέλος. Ότι θα παραμείνει στο πρωτάθλημα. Όσα έγιναν στη Λεωφόρο χθες φανερώνουν ότι άπαντες είναι στην… πρίζα πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν εμφανίζεται ένας ισχυρός Παναθηναϊκός με διάθεση να βοηθήσει. Από την εποχή που εκδήλωσε ενδιαφέρον ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και μετά, δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας. Και έχει ήδη περάσει ένα δίμηνο!

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ