Europa League calling: Η ευρωπαϊκή προοπτική του Ολυμπιακού

Europa League calling: Η ευρωπαϊκή προοπτική του Ολυμπιακού

Ο δρόμος προς το Europa League «αγκαλιά» με τη θέση του ισχυρού και η προοπτική για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του πορεία από τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Συγκεκριμένα το 2010 οι Πειραιώτες είχαν αντιμετωπίσει στον δεύτερο προκριματικό γύρο την αλβανική Μπέσα και στη συνέχεια (στον τρίτο) είχαν τεθεί αντιμέτωποι με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η ομάδα από το Ισραήλ είχε «τελειώσει» το ευρωπαϊκό όνειρο των παικτών του Έβαντ Λίνεν επικρατώντας 1-0 στη ρεβάνς και εκμεταλλευόμενη το εκτός έδρας γκολ που είχε πετύχει στο Καραϊσκάκης στον πρώτο αγώνα (2-1). Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς φιλοδοξεί αυτό το καλοκαίρι να πάει τουλάχιστον ένα βήμα παραπέρα.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το σημείο που στέκεσαι, ούτε οι αποτυχίες σου, αλλά προς ποια κατεύθυνση κινείσαι μετά από αυτές. Για να φτάσεις στο «λιμάνι τ’ ουρανού» πρέπει καμιά φορά να πλέεις με ευνοϊκό άνεμο και άλλοτε ενάντια. Δεν πρέπει όμως ποτέ να σε παρασύρει. Δεν πρέπει ποτέ τα λάθη να γίνονται «άγκυρα» που σε κρατάνε για πάντα εκεί δεμένο.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (16/05) ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, βρέθηκε στη Λυών, εκεί είδε τους… έτερους Ερυθρόλευκους, της Μαδρίτης, να σηκώνουν την κούπα επικρατώντας της Μαρσέιγ στον τελικό της διοργάνωσης (3-0). Βρέθηκε εκεί, για να εκπροσωπήσει τρόπον τινά τους Πειραιώτες στο θεσμό στον οποίο επιστρέφουν την επικείμενη αγωνιστική περίοδο. Ναι, ίσως ο Ολυμπιακός των τελευταίων δεκαετιών να έχει θέση στο Champions League, ίσως τα μονοπάτια του Europa να είναι λιγότερο ταξιδεμένα, ίσως να τα… σνομπάρουν οι οπαδοί του, όπως θα λέγαμε λαϊκά. Αυτός ο «ελιτισμός» που αποπνέει ο Ολυμπιακός όμως πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Μιλάμε εξάλλου για μια διοργάνωση την οποία πέρυσι κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φέτος η Ατλέτικο Μαδρίτης. Επιπλέον η προοπτική που ανοίγεται μπροστά στα πόδια των Ερυθρόλευκων είναι τεράστια. Ο Ολυμπιακός μπαίνει στη διοργάνωση με την έβδομη υψηλότερη «ευρωπαϊκή βαθμολογία». Τι σημαίνει αυτό; Πως αν όλα πάνε κατ’ ευχήν στα προκριματικά το καλοκαίρι, τότε θα είναι 100% στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας της φάσης των ομίλων και θα έχει να αντιμετωπίσει αντιπάλους της ίδιας ή μικρότερης δυναμικής.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι Ερυθρόλευκοι με 54.000 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία πενταετίας της UEFA, είναι «πίσω» μονάχα από τις: Σεβίλλη (113.000), Άρσεναλ (93.000), Τσέλσι (82.000), Ζενίτ (78.000), Λεβερκούζεν (66.000) και Μπεσίκτας (57.000). Κοινώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν σε έναν όμιλο με προσιτούς αντίπαλους. Σε έναν όμιλο στον οποίο η πρόκριση στα νοκ άουτ θα συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό. Υπενθυμίζουμε πως την περίοδο 2016-17 οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν ως τη φάση των «16» εκεί όπου τους απέκλεισε η Μπεσίκτας.

Όλα τα άνωθεν φυσικά είναι υποθέσεις. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει με απόλυτη βεβαιότητα την ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ολυμπιακός θα εκκινήσει ως ισχυρός από τον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης και θα δώσει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι στις 9 Αυγούστου με τη ρεβάνς να είναι προγραμματισμένη για τις 16 του ίδιου μήνα. Στη συνέχεια ακολουθούν τα play off (23 και 30 Αυγούστου), η τελευταία δηλαδή «στροφή» πριν τη φάση των ομίλων!

Στον τρίτο προκριματικό γύρο, λοιπόν, οι πιθανοί αντίπαλοι των Ερυθρόλευκων θα είναι ομάδες με λιγότερους από 10.000 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία πενταετίας της UEFA. Πιο «απειλητική» δηλαδή μοιάζει η Μπασακσεχίρ (του Αρντά Τουράν) και πιο ξακουστή η Σλάβια Πράγας. Βέβαια μιλάμε για περίπου 30 διαφορετικούς υποψήφιους αντίπαλους, δεν γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ήδη πατήσει το «restart». Τα λάθη του παρελθόντος έχουν γίνει πινακίδες κατεύθυνσης οι οποίες μετά από μια χρονιά απογοήτευσης προσδοκούν ότι θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία. Χρόνος υπάρχει, αφού πλέον όλα μοιάζουν πιο συνετά καμωμένα. Το σημείο – κλειδί, δηλαδή η καλή προετοιμασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άρα το να θέσει κανείς τους ομίλους ως τον πρώτο στόχο δεν είναι υπερβολή. Από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά σε αυτό τους το ευρωπαϊκό ταξίδι αρκεί να συνεχίσουν να περπατούν όταν το μονοπάτι γίνει σκοτεινό…

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει καλέσει την ομάδα στο Ρέντη στις 15 Ιουνίου. Δέκα ημέρες μετά θα βάλουν «πλώρη» για το Ζέεφελντ της Αυστρίας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Θα… απλώνονται μπροστά του περίπου 40 ημέρες στις οποίες καλείται να χτίσει μια ομάδα ικανή να «ταξιδέψει» όσο πιο μακριά γίνεται. Μια ομάδα που θα πρέπει να βαδίζει ταυτόχρονα σε δύο μονοπάτια. Στο ευρωπαϊκό και στο… εν Ελλάδι. Ο βασικός εξάλλου στόχος είναι να επιστρέψουν οι Πειραιώτες εκεί που έχουν συνηθίσει να βρίσκονται στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ