ΑΕΚ : Μόνη ξανά θα την αφήσουν

ΑΕΚ : Μόνη ξανά θα την αφήσουν

Η ΑΕΚ κυνηγάει την πρόκριση στους «32» του Europa League και αν τα καταφέρει στη Βιέννη θα είναι η μοναδική εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου που θα συνεχίσει στην Ευρώπη, κάτι που θα συμβεί για 8η φορά.

Η ΑΕΚ κυνηγάει σε ματς της μιας ευκαιρίας την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, με στόχο να χρειαστεί να… ράψει φανέλες για τον Φεβρουάριο. Ως η μοναδική εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ως η μοναδική που θα κάνει Πρωτοχρονιά γνωρίζοντας ότι το 2018 την περιμένουν υποχρεώσεις… στας Ευρώπας, που λέγανε κάποτε.

Πόσες, όμως, φορές το έχει καταφέρει αυτό στο παρελθόν; Η Ένωση να είναι η μοναδική που από τις ελληνικές ομάδες συνεχίζει στην Ευρώπη; Έχει γίνει άλλες εφτά και τώρα κυνηγάει την όγδοη. Τις τέσσερις από αυτές μάλιστα, συνέβη ό,τι φιλοδοξεί να συμβεί και τώρα. Δηλαδή είχε προκριθεί στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, που θα συνεχιζόταν πια μετά την αλλαγή του χρόνου.

Για πάμε να τις δούμε μία προς μία, ξεκινώντας σχεδόν μισό αιώνα πίσω!

Περίοδος 1968-1969:
Η ΑΕΚ εκείνη τη σεζόν έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Απέκλεισε την Ζενές Ες, την Ακαντέμισκ κι ενώ οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της χώρας μας στην Ευρώπη είχαν αποκλειστεί, εκείνη ξεχειμώνιασε εκεί. Η πορεία σταμάτησε πάνω στην Σπάρτα Τρνάβα. Στις 26 Φεβρουαρίου 1969 έχασε με 2-1 εκτός έδρας και στις 12 Μαρτίου του ίδιου έτους έμεινε στο 1-1.

Περίοδος 1975-1976:
Ήταν ένα «καμπανάκι» για το τι θα επακολουθούσε την επόμενη σεζόν. Εκείνη την περίοδο ήταν η μοναδική που προκρίθηκε από τον πρώτο γύρο. Έπαιξε μόνη της στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA, έχοντας αποκλείσει στον πρώτο την Βοϊβοντίνα. Αλλά κι εκείνη, αν και μόνη της πια, δεν πήγε μακριά. Στις 5 Νοεμβρίου 1975 προσπάθησε να ανατρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια την ήττα με 2-0 από την Ίντερ Μπρατισλάβας, αλλά έφτασε μόνο μέχρι το 3-1 και αποκλείστηκε.

Περίοδος 1976-1977:
Η πιο ιστορική χρονιά της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Έφτασε μέχρι τον Απρίλιο του 1977, μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Ασφαλώς καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν είχε ακολουθήσει την ξέφρενη πορεία της. Απέκλεισε κατά σειρά Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι με νίκη μέσα στην Αγγλία, Ερυθρό Αστέρα και ΚΠΡ, στην επική ανατροπή. Μόνη της αγωνιζόταν από τον τρίτο γύρο, από τα παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα δηλαδή, από το 1976 με λίγα λόγια. Έπαιξε μόνη της Μάρτιο μήνα με την ΚΠΡ και Απρίλιο σταμάτησε η κούρσα της, κόντρα στην Γιουβέντους. Στις 6 Απριλίου 1977 έχασε 4-1 στο Κομουνάλε και στις 20 του μήνα 0-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Περίοδος 1978-1979:
Μετά από δύο χρόνια έμεινε και πάλι μόνη της. Όχι για πολύ, για έναν γύρο. Στον πρώτο, λοιπόν, αποκλείστηκαν όλες οι ελληνικές ομάδες. Εκείνη αγωνιζόμενη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών απέκλεισε με το ιστορικό 6-1 την Πόρτο (ήττα 4-1 στην ρεβάνς) και αντιμετώπισε στους 16 την πανίσχυρη τότε Νότιγχαμ Φόρεστ. Αποκλείστηκε με δύο ήττες τον Οκτώβριο του 1978, 1-2 εντός και 5-1 εκτός.

Περίοδος 1994-1995:
Πέρασαν 15 χρόνια μέχρι την επόμενη φορά. Εκείνη τη σεζόν για πρώτη φορά ελληνική ομάδα αγωνίζεται σε όμιλο του νέου τότε Champions League. Η ΑΕΚ έχει αυτή την πρωτιά, έχοντας αποκλείσει στα προκριματικά με δύο νίκες την Γκλάσκοου Ρέιντζερς και με αντιπάλους, Μίλαν, Άγιαξ, Καζινό Σάλτσμπουργκ συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1994. Όταν χάνει από τον Άγιαξ με 2-0. Παναθηναϊκός και Άρης είχαν σταματήσει από τον Οκτώβριο, ενώ ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο.
Σε όμιλο Champions League

Περίοδος 1996-1997:
Μετά από πολλά χρόνια κάνει και πάλι Πρωτοχρονιά στην Ευρώπη. Όλες οι ελληνικές ομάδες αποκλείονται από τον πρώτο γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που συμμετέχουν και η ΑΕΚ, παίζοντας στο Κύπελλο Κυπελλούχων, αποκλείει Χέμλον, Ολίμπια Λουμπλιάνας και φτάνει μέχρι τους «8». Τον Μάρτιο του 1997 την περιμένει η Παρί Σεν Ζερμέν. Στις 6 του μήνα το 0-0 στο Παρίσι αφήνει ελπίδες. Αλλά στις 20 Μαρτίου Η ρεβάνς είναι εφιαλτική και η Παρί περνάει με 0-3 από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Περίοδος 1997-1998:
Η επόμενη σεζόν είναι και η τελευταία που η ΑΕΚ μένει μόνη της στην Ευρώπη. Είναι ίσως και η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της Ένωσης να πετύχει ευρωπαϊκό επίτευγμα. Ο Ολυμπιακός παίζει για πρώτη φορά σε όμιλο Champions League, ο ΠΑΟΚ αποκλείει την Άρσεναλ, ο ΟΦΗ την Φερεντσβάρος και τα βάζει με την Οσέρ, αλλά αλλαγή χρόνου στην Ευρώπη κάνει μόνο η ΑΕΚ. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων περνάει Ντίναμπουργκ και Στουρμ Γκρατς και φτάνει μέχρι τους «8» για δεύτερο σερί χρονιά. Εκεί η κλήρωση είναι θεωρητικά βατή. Αλλά αυτοκτονεί. Το 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στη Λοκομοτίβ Μόσχας, γίνεται 1-1 εκτός, αλλά μέχρι το 90′. Όταν η Ένωση δέχεται δεύτερο γκολ και αποκλείεται από τα ημιτελικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ