Ευρώπη : Αυτοί που κρύβουν την μπάλα

Ευρώπη : Αυτοί που κρύβουν την μπάλα

Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και Νάπολι είναι πρώτες αήττητες και παίζουν δίχως φρένα, μπορούν όμως να συνεχίσουν έτσι μέχρι τέλους και να σηκώσουν την κούπα χωρίς ήττα;

Έχουν περάσει πολλές αγωνιστικές στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και κάποιες ομάδες παίζουν δίχως φρένα. Συνεχίζουν πρώτες και αήττητες στα πρωταθλήματα τους, ενώ το θέαμα που προσφέρουν αφήνει άπαντες με ανοιχτό το στόμα. Σίτι, Παρί, Μπαρτσελόνα και Νάπολι διαπρέπουν και το ερώτημα που γεννάται είναι εάν κάποια από αυτές θα μπορέσει να πανηγυρίσει τον τίτλο ούσα αήττητη.

Μάντσεστερ Σίτι

Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο που παίζει η Μάντσεστερ Σίτι είναι διαστημικό, ο Γκουαρδιόλα έχει επιβάλλει το δικό του στιλ παιχνιδιού και οι Πολίτες το έχουν αφομοιώσει, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Παράλληλα, οι ιθύνοντες της ομάδας έχουν ξοδέψει ένα σωρό λεφτά προκειμένου να φτιάξουν το ρόστερ που θέλει ο Ισπανός προπονητής και εκείνος τους έχει δικαιώσει.

Η Σίτι βρέθηκε πολύ κοντά στην πρώτη της ήττα κόντρα στη Χάντερσφιλντ αλλά τελικά επικράτησε με 2-1 με ανατροπή εκτός έδρας. Γλίτωσε με απίθανο τρόπο την γκέλα ενάντια στη Σαουθάμπτον με τον Στέρλινγκ να σκοράρει στο 90+7’ και συνεχίζει χωρίς να έχει αντίπαλο μέχρι στιγμής.

Οι Πολίτες έχουν χάσει μόνο δύο βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα και φυσικά θεωρούνται το απόλυτο φαβορί για να σηκώσει την κούπα στο τέλος της σεζόν μετρώντας 12 συνεχόμενες νίκες.

Η Σίτι πετυχαίνει μέσο όρο 3,14 γκολ ανά παιχνίδι έχοντας τον Κέβιν Ντε Μπρόινε σε δαιμονιώδη φόρμα, με τον 26χρονο να «κόβει» και να «ράβει» μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βέλγος άσος μετράει ήδη 3 γκολ και 8 ασίστ στην Αγγλία και αποτελεί τον εγκέφαλο της ομάδας του, καθώς όλο το παιχνίδι περνάει από τα πόδια του.

Πλέον, η ομάδα του Μάντσεστερ κυνηγάει την πορεία της Άρσεναλ τη σεζόν 2003/4, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη.

Ωστόσο, τα μεγάλα τεστ δεν έχουν έρθει ακόμα για τη Σίτι, καθώς πρέπει να επισκεφθεί τις έδρες της Τότεναμ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Άρσεναλ και της Λίβερπουλ. Εάν δεν ηττηθεί, τότε σίγουρα θα μπορεί να μιλάει για αήττητο πρωτάθλημα. Ο προπονητής της πάντως κρατάει μικρό καλάθι και εμφανίζεται σίγουρος ότι η ήττα θα έρθει.

Μετά από 14 στροφές στην Premier League, έχει 13 νίκες και μόλις μία ισοπαλία και εντός έδρας πετυχαίνει μέσο όρο 3,71 γκολ ανά παιχνίδι. Έχει σημειώσει σαρωτικές νίκες με πολλά γκολ, με αποτέλεσμα να έχει στείλει τη μπάλα στα δίχτυα συνολικά 44 φορές ενώ έχει δεχθεί μόλις 9 γκολ και έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της 7 φορές. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει ρίξει το βάρος και στην αμυντική λειτουργία με αποτέλεσμα η ομάδα του να διαθέτει την δεύτερη καλύτερη άμυνα στο Νησί πίσω μόνο από την συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματά της Premier League:

Μάντσεστερ Σίτι – Σαουθάμπτον 2-1
Χάντετρσφίλντ – Μάντσεστερ Σίτι 1-2
Λέστερ – Μάντσεστερ Σίτι 0-2
Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 3-1
Γουέστ Μπρομ – Μάντσεστερ Σίτι 2-3
Μάντσεστερ Σίτι – Μπέρνλι 3-0
Μάντσεστερ Σίττι – Στόουκ 7-2
Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι 0-1
Μάντσεστερ Σίτι – Κρίσταλ Πάλας 5-0
Γουότφορντ – Μάντσεστερ Σίτι 0-6
Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ 5-0
Μπόρνμουθ – Μάντσεστερ Σίτι 1-2
Μάντσεστερ Σίτι – Έβετον 1-1
Μπράιτον – Μάντσεστερ Σίτι 0-2

Μπαρτσελόνα

Στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα μπορεί να μην θυμίζει εκείνη την ομάδα επί εποχής Πεπ και να είναι πιο κυνική, αλλά ο Βαλβέρδε την έχει μεταμορφώσει. Ανέκαθεν το πρόβλημα των Καταλανών ήταν η αμυντική τους λειτουργία, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού όμως, έχει φτιάξει μία άμυνα που την ζηλεύουν όλοι, την ίδια ώρα που έχει δώσει πλήρη ελευθερία κινήσεων στον Μέσι, ο οποίος κάνει τα πάντα επιθετικά.

Μετά τις δύο σφαλιάρες από την Ρεάλ Μαδρίτης για το ισπανικό σούπερ καπ (5-1 συνολικό σκορ), η Μπαρτσελόνα σήκωσε κεφάλι και πλέον είναι το αφεντικό στη La Liga.

Η φυγή του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν έδειξε αρχικά να επηρεάζει τους μπλαουγκράνα, ωστόσο, ο Βαλβέρδε φαίνεται πως βρήκε το αντίδοτο και πλέον η ομάδα του οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος αήττητη.

Ανέκαθεν το πρόβλημα της Μπάρτσα ήταν στην άμυνα και έτσι ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού το διόρθωσε. Η άμυνα των Καταλανών «μασάει σίδερα» με αποτέλεσμα να είναι η καλύτερη στην Ευρώπη.

Έχει δεχθεί μόλις 5 γκολ, μετά από 13 ματς, μετράει 11 νίκες και 2 ισοπαλίες, με τις άλλες δύο αήττητες ομάδες (Βαλένθια και Ατλέτικο) και έχει πετύχει συνολικά 34 γκολ (20 στο Καμπ Νόου).

Παράλληλα, κομβικό ρόλο στην φετινή πορεία της Μπάρτσελόνα παίζει και ο Μαρκ Αντρε Τερ Στέγκεν. Ο Γερμανός τερματοφύλακας είναι καθοριστικός και φύλακας-άγγελος της ομάδας του, δεν δέχεται γκολ με τίποτα, έχοντας κρατήσει απαραβίαστη την εστία του 8 φορές.

Η επίθεσή της μπορεί να μην έχει τα εξωπραγματικά νούμερα του παρελθόντος αλλά κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα. Η Μπάρτσα σκοράρει με μέσο όρο 2.62 ανά παιχνίδι (3.33 στα εντός έδρας), με τον Λέο Μέσι να βρίσκεται σε σούπερ φόρμα, μετρώντας ήδη 12 γκολ και 5 ασίστ.

Το δύσκολο τεστ πάντως αναμένεται να έρθει σύντομα, καθώς οι Καταλανοί θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσουν τη Ρεάλ στις 23 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματά της στη La Liga:

Βαλένθια – Μπαρτσελόνα 1-1
Λεγανιές – Μπαρτσελόνα 0-3
Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη 2-1
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 0-2
Μπαρτσελόνα – Μάλαγα 2-0
Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-1
Μπαρτσελόνα – Λας Πάλμας 3-0
Χιρόνα – Μπαρτσελόνα 0-3
Μπαρτσελόνα – Εϊμπάρ 6-1
Χετάφε – Μπαρτσελόνα 1-2
Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ 5-0
Αλαβές – Μπαρτσελόνα 0-2
Μπαρτσελόνα – Μπέτις 2-0

Παρί Σεν Ζερμέν

Τα λεφτά λένε ότι δεν φέρνουν την ευτυχία αλλά μέχρι στιγμής η Παρί έχει άλλη άποψη. Το καλοκαίρι πραγματοποίησε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αποκτώντας τον Νεϊμάρ έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά δεν αρκέστηκε εκεί, έκανε δικό της και τον Εμπαπέ και στο τέλος της φετινής σεζόν θα καταβάλλει στη Μονακό 160 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της φυσικά όχι μόνο η κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος αλλά το Champions League.

Μετά από 15 αγωνιστικές στη Ligue 1 έχει 13 νίκες και μόλις 2 ισοπαλίες με τη διαφορά τερμάτων της να προκαλεί ίλιγγο. Έχει σημειώσει 47 γκολ, ενώ έχει δεχθεί μόλις 10 και μέσο όρο ανά αγώνα στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα 3,13 φορές.

Η χημεία που έχει αναπτύξει σε χρόνο-ρεκόρ η επιθετική τριπλέτα των Παριζιάνων, Καβάνι-Εμπαμπέ-Νεϊμάρ, είναι εντυπωσιακή με τον Βραζιλιάνο να προσφέρει ακριβώς αυτό που έλλειπε στην ομάδα του Ουνάι Έμερι. Μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα έχει 9 γκολ και 7 ασίστ μετά από 11 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί. Τεράστιο μερίδιο της ξέφρενης πορείας της έχει και ο Καβάνι, με τον Ουρουγανός να είναι ο πιο καυτός επιθετικός της Ευρώπης, μετρώντας ήδη 17 γκολ και 2 ασίστ.

Η Παρί κυνηγάει ένα τρελό ρεκόρ, αυτό του να κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητη, κάτι άλλωστε που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Γαλλία και σίγουρα η πρόκληση είναι μεγάλη.

Μάλιστα κατάφερε να περάσει ένα από τα πιο δύσκολα τεστ νικώντας στην έδρα της Μονακό (2-1). Έτσι έθεσε γερά τις βάσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και συνεχίζει να ονειρεύεται ότι μπορεί να το πετύχει αήττητη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματά της στη Ligue 1:

Παρί Σεν Ζερμέν – Τρουά 2-0
Μονακό – Παρί Σεν Ζερμέν 1-2
Παρί Σεν Ζερμέν – Ναντ 4-1
Ανζέρ – Παρί Σεν Ζερμέν 0-5
Παρί Σεν Ζερμέν – Νις 3-0
Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν 2-2
Ντιζόν – Παρί Σεν Ζερμέν 1-2
Παρί Σεν Ζερμέν – Μπορντό 6-2
Μονπελιέ – Παρί Σεν Ζερμέν 0-0
Παρί Σεν Ζερμέν – Λυών 2-0
Μετς – Παρί Σεν Ζερμέν 1-5
Παρί Σεν Ζερμέν – Σεντ Ετιέν 3-0
Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 6-2
Γκινγκάπ – Παρί Σεν Ζερμέν 0-3
Παρί Σεν Ζερμέν – Αμιέν 2-0

Νάπολι

Η Νάπολι φέτος συνδυάζει τα πάντα, είναι κυνική και ταυτόχρονα θεαματική με τον Μαουρίτσιο Σάρι να την έχει μετατρέψει σε μία καλοδουλεμένη μηχανή. Δείχνει έτοιμη να σπάσει το σερί των πρωταθλημάτων της Γιουβέντους. Μέχρι στιγμής κανείς δεν την έχει υποχρεώσει σε ήττα, όμως το πιο δυνατό τεστ έρχεται δεν έχει έρθει ακόμα.

Αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας του ιταλικού πρωταθλήματος, ευρισκόμενη στο +2 από τη δεύτερη Ίντερ και στο +4 από τη Γιουβέντους. Έχει 12 νίκες και μόνο 2 ισοπαλίες μετά από 14 στροφές στη Serie A.

Διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (έχει δεχθεί 9 γκολ), μαζί με τη Ρόμα, με τον αναγεννημένο Πέπε Ρέινα, ο οποίος έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του για 7 παιχνίδια. Παράλληλα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (35 γκολ), πίσω μόνο από τη Βέκια Σενιόρα.

Σκοράρει μέσο όρο 2,5 γκολ ανά παιχνίδι (2,83 εντός έδρας, 2,25 εκτός), με τον Ντρις Μέρτενς να είναι καταιγιστικός. Ο 30χρονος επιθετικός πετάει φωτιές έχοντας ήδη σημειώσει 10 γκολ τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα ενώ μετράει και 4 ασίστ.

Είναι πλέον ομάδα με χημεία και αυτοματισμούς και ξέρει πως να τα συνδυάσει με την ουσία παίρνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Σάρι έχει περάσει στη Νάπολι τον αγωνιστικό προσανατολισμό που θέλει και στο επερχόμενο μεγάλο τεστ κόντρα στη Γιουβέντους σκοπεύει να αποδείξει πολλά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της στη Serie A:

Ουντινέζε – Νάπολι 0-1
Νάπολι – Μίλαν 2-1
Κιέβο – Νάπολι 0-0
Νάπολι – Σασουόλο 3-1
Τζένοα – Νάπολι 2-3
Νάπολι – Ίντερ 0-0
Ρόμα – Νάπολι 0-1
Νάπολι – Κάλιαρι 3-0
Σπαλ – Νάπολι 2-3
Λάτσιο – Νάπολι 1-4
Νάπολι – Μπενεβέντο 6-0
Μπολόνια – Νάπολι 0-3
Νάπολι – Αταλάντα 3-1
Βερόνα – Νάπολι 1-3

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ