ΕΠΟ : Δεν είδαν τίποτα, δεν έγραψαν τίποτα

Οι παρατηρητές της ΕΠΟ της εξυγίανσης δεν... είδαν τα επεισόδια στις εξέδρες με βιαιοπραγίες και φθορές ξένης περιουσίας. Η έκθεση της Αστυνομίας θα παίξει ρόλο αν και οι παρατηρητές έκαναν το... καθήκον τους ώστε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να έχουν πολλές πιθανότητες να την γλιτώσουν μόνο με πρόστιμο!

ΕΠΟ : Δεν είδαν τίποτα, δεν έγραψαν τίποτα | to10.gr

Τo 10.gr έφερε χθες, αποκλειστικά, στο φως της δημοσιότητας επεισόδια που έγιναν στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου, κατά τη διάρκεια του τελικού.

Επεισόδια που τα είδαν όλοι όσοι ήταν στο ΟΑΚΑ, το Σάββατο το βράδυ, εκτός από τους Κώστα Ντάσιο (Αχαϊας), Θωμά Κάρτσακλα (Πρέβεζας) και Αντώνη Φωτεινό (Κυκλάδων), τους τρεις παρατηρητές αγώνα της ΕΠΟ.

Από την… αβλεψία αυτή (καλά εκεί στην ΕΠΟ της εξυγίανσης δεν ταΐζουν με ψάρια τους παρατηρητές για να βλέπουν καλά), όλως τυχαίως ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν θα τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών για τα αίσχη των οπαδών τους παρά μόνο με πρόστιμο. Ούτε καν με τιμωρία έδρας.

Εκτός και αν οι αστυνομικοί βλέπουν καλά και γράψουν στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. τα επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου για τα οποία επίσης, προβλέπεται αφαίρεση βαθμών με την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν βιαιοπραγίες ή φθορές ξένης περιουσίας.

Οι κ. Κώστας Ντάσιος, Θωμάς Κάρτσακλας, Αντώνης Φωτεινός περιέγραψαν λοιπόν, αναλυτικά τα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ αλλά ξέχασαν τα πιο σημαντικά. Έκαναν λόγο για υβριστικά συνθήματα από οπαδούς, για ρίψη αντικειμένων και φωτοβολίδων, για ρίψη φωτοβολίδων ευθείας βολής (ο κανονισμός έχει αλλάξει και προβλέπεται μόνο πρόστιμο), για άναμμα καπνογόνων (οι δύο ομάδες δεν είναι δις. υπότροπές στο Κύπελλο για να τιμωρηθούν με ποινή έδρας) αλλά από το… ζουμί τίποτα.

«Χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000), εφόσον η είσοδος των οπαδών ή τα επεισόδια δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας» προβλέπει το άρθρο 15, παράγραφος 4α του πειθαρχικού κώδικα ενώ στο εδάφιο β σημειώνεται ότι «εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών». Καταλάβατε τώρα, γιατί οι τρεις παρατηρητές της ΕΠΟ δεν είδαν τίποτα;

Στην έκθεση τους ήταν αναλυτικοί πάντως. Σε 478 λέξεις τα έγραψαν όλα, εκτός από τα πιο σημαντικά.

Ιδού η έκθεση:

«Οι αποστολές των ομάδων έφτασαν στο γήπεδο ομαλά και το πρόγραμμα που είχε καθορίσει στις συσκέψεις η διοργανώτρια αρχή τηρήθηκε κανονικά με πολύ μικρές παρεκκλίσεις.

Η συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους στη διοργάνωση του αγώνα, αλλά και με τους αξιωματούχους των δύο ομάδων ήταν πάρα πολύ καλή.

Πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα υπήρξε πληθώρα υβριστικών συνθημάτων από τους οπαδούς και των δύο ομάδων. Τα συνθήματα που κρίνονται ως υβριστικά και τα οποία ακούγονταν τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν από την πλευρά των οπαδών της ΑΕΚ: “ΑΕΚ γάμα την Τούμπα όλη και τον ΠΑΟΚ τον καργιόλη”, ενώ από την πλευρά των οπαδών του ΠΑΟΚ: “ΠΑΟΚ γάμα την ΑΕΚ την πουτάνα”.

Πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα παρατηρήθηκε άναμμα μεγάλου αριθμού πυρσών και καπνογόνων στους τομείς των φιλάθλων και των δύο ομάδων. Σημαντικός αριθμός αυτών άναψε κατά την είσοδο των ομάδων μαζί με τη διαιτητική ομάδα πριν την έναρξη του αγώνα. Ειδικότερα, το άναμμα των πυρσών και των καπνογόνων παρατηρήθηκε κυρίως στις θύρες 1, 2, 3, 5 και 35 από τον τομέα των οπαδών της ΑΕΚ και αντίστοιχα στις θύρες 15,16, 17, 19 και 21 από την πλευρά του ΠΑΟΚ.

Πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα υπήρξε ρίψη σημαντικού αριθμού πυρσών και καπνογόνων. Επιπλέον, από τον χώρο των θυρών 1 και 35 της ΑΕΚ υπήρξε και ρίψη 2 κροτίδων και αντίστοιχα από το χώρο των θυρών 15, 17 και 19 υπήρξε ρίψη 3 κροτίδων από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Περί το 7ο λεπτό υπήρξε ρίψη πυρσού εντός της τάφρου περίπου στο ύψος της θύρας 15, η οποία προκάλεσε μεγάλο καπνό για περίπου 2 λεπτά οπότε και έσβησε χωρίς προβλήματα.

Από την πλευρά του ΠΑΟΚ, το άναμμα των προαναφερόμενων εν γένει εύφλεκτων υλικών και ρίψεις αυτών παρατηρήθηκαν ιδίως στην επίτευξη του πρώτου γκολ στο 63ο λεπτό της αναμέτρησης, αλλά και μετά την επίτευξη του δεύτερου γκολ στο 91ο λεπτό του αγώνα.

Από τις θύρες 15 και 17 όπου βρίσκονταν οπαδοί του ΠΑΟΚ, παρατηρήθηκε κυρίως πριν την έναρξη του αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια του 1ου ημιχρόνου ρίψη 3-4 φωτοβολίδων τύπου στυλό. Από τις προαναφερόμενες ρίψεις δεν προκλήθηκε διακοπή του αγώνα, ωστόσο τα καπνογόνα ειδικά κατά την έναρξη του αγώνα δημιούργησαν σύννεφο άσπρου και κίτρινου καπνού πάνω από το γήπεδο.

Με την επίτευξη του 2ου γκολ του ΠΑΟΚ αλλά και μετά τη λήξη του αγώνα υπήρξε είσοδος μικρού αριθμού οπαδών του ΠΑΟΚ για πανηγυρισμό με τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι απομακρύνθηκαν αμέσως και χωρίς προβλήματα από τους άντρες ασφαλείας.

Κατά την επίτευξη του 2ου γκολ του ΠΑΟΚ υπήρξε ένταση ανάμεσα στους ανθρώπους και των δύο ομάδων που βρίσκονταν στους πάγκους, η οποία εκτονώθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και του 4ου διαιτητή.

Μετά τη λήξη του αγώνα ακολουθήθηκε κανονικά το τελετουργικό της απονομής χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων. Η αποχώρηση των οπαδών έγινε κανονικά και ομαλά, όπως και η αποχώρηση των αποστολών των δύο ομάδων».