Μουντιάλ : Τα 12 δευτερόλεπτα που απειλούν τη Γαλλία

Μουντιάλ : Τα 12 δευτερόλεπτα που απειλούν τη Γαλλία

Η «χρυσή» - αλλά άτιτλη - γενιά του Βελγίου με Ντε Μπρόινε, Αζάρ και Λουκάκου, μετά τη Βραζιλία ετοιμάζεται να πετάξει εκτός διοργάνωσης τη «μεγάλη» γειτόνισσα Γαλλία. Και ξέρει πως…

Το ρολόι του αγώνα της φάσης των «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ιαπωνία έδειχνε 93:29 και το σκορ ήταν ισόπαλο 2-2. Οι Ασιάτες είχαν εκτελέσει κόρνερ και η μπάλα έφτασε στα χέρια του Βέλγου γκολκίπερ Τιμπό Κουρτουά από τα χέρια του οποίου ξετυλίχτηκε μια υπέροχη αντεπίθεση. Η «μητέρα» όλων των αντεπιθέσεων.

Η μπάλα πήγε στον Ντε Μπρόινε, ο οποίος προχώρησε κατά μέτωπο μερικά μέτρα, προτού την ανοίξει στα δεξιά του στον Τόμας Μενιέ, ο οποίος με συρτό παράλληλο γύρισμα την έστειλε προς τον Λουκάκου, ο οποίος τραβούσε πάνω του δύο αμυντικούς της Ιαπωνίας. Ο σέντερ φορ – ατμομηχανή του Βελγίου απλώς άφησε τη μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και ο επερχόμενος Νασέρ Τσαντλί χωρίς κόπο πέτυχε το 3-2 εξ επαφής στέλνοντας το Βέλγιο στα προημιτελικά. Το ρολόι έδειχνε 93:41. Ηταν η τέλεια αντεπίθεση 12 δευτερολέπτων.

Γράφτηκαν πολλά για την αφέλεια ή το θράσος της Ιαπωνίας να κυνηγήσει τη νίκη στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στέλνοντας σχεδόν όλους τους παίκτες της στην κατάμεστη από πανύψηλα και βαριά κορμιά περιοχή του Βελγίου. Ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι αυτό το Βέλγιο μπορεί να ξεδιπλώνεται με τέτοια ταχύτητα ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Στον προημιτελικό με τη Βραζιλία το ρολόι του αγώνα έδειχνε 30:36. Η Σελεσάο ήταν ήδη πίσω στο σκορ από το αυτογκόλ του Φερναντίνιο και πίεζε ανελέητα την εστία του Κουρτουά αναζητώντας την ισοφάριση. Η Βραζιλία είχε κερδίσει κόρνερ, το οποίο εκτελέστηκε με τη μπάλα να πηγαίνει στο πρώτο δοκάρι, όπου ο πανύψηλος Μαρουάν Φελαïνί έδιωξε με το κεφάλι. Αν υπήρχε μια σταθερά του Βελγίου στον προημιτελικό, αυτή ήταν ο Λουκάκου, ο οποίος περίμενε τα διωξίματα των συμπαικτών του στη δεξιά πλευρά όπως επιτίθεται το Βέλγιο. Εκεί είχε ρίξει «άγκυρα» τραβώντας μαζί του τον Μιράντα που είχε αναλάβει το μαρκάρισμά του.

Το διώξιμο του Φελαϊνί πήγε προς τον Λουκάκου κι εκείνος κατέβασε τη μπάλα, γύρισε και κινήθηκε κατά μέτωπο προς την εστία της Βραζιλίας. Ανοιξε τη μπάλα προς τα δεξιά στον επερχόμενο Ντε Μπρόινε, ο οποίος εξαπέλυσε έναν ευθύβολο κεραυνό στην απέναντι γωνία πετυχαίνοντας το 2-0. Το ρολόι έδειχνε 30:48. Ηταν ακόμη μια αντεπίθεση – φωτιά διάρκειας 12 δευτερολέπτων.

«Αυτό που επαναλαμβάνω προς όλους πίσω στο Βέλγιο είναι το εξής: Απολαύστε αυτή τη γενιά, είναι πραγματικά ιδιαίτερη και ξεχωριστή» είπε μετά τη νίκη επί της Βραζιλίας ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Βελγίου Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.

Πάντως ο άνθρωπος με τον οποίο δουλεύουν καθημερινά οι επιθετικοί και οι μεσοεπιθετικοί των «Κόκκινων Διαβόλων» για να τελειοποιήσουν αυτούς τους αιφνιδιασμούς των 12 δευτερολέπτων, είναι βέβαιο ότι θα νιώθει αρκετά περίεργα στον αποψινό ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία, καθώς ο – περί ου ο λόγος – Τιερί Ανρί εργάζεται για να νικήσει την πατρίδα του.

Και ο Ανρί δεν είναι κάποιος τυχαίος Γάλλος, αλλά ο πρώτος σκόρερ (51 γκολ) και δεύτερος σε συμμετοχές (123) στην ιστορία της εθνικής Γαλλίας, με την οποία κατέκτησε το Μουντιάλ το 1998 και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δύο χρόνια αργότερα, ενώ με τους Τρικολόρ έφτασε ως τον τελικό του Μουντιάλ 2006…

«Τέτοιες ευκαιρίες έρχονται μια φορά στη ζωή σου αν είσαι τυχερός» λέει για τον αποψινό ημιτελικό με τη Γαλλία στην Αγία Πετρούπολη ο Ντε Μπρόινε, ο οποίος εφέτος με την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι και την εθνική Βελγίου έχει πετύχει 14 γκολ και έχει μοιράσει 25 ασίστ σε 66 ματς.

«Αν είμαστε η χρυσή γενιά του Βελγίου ή όχι, τέτοια τουρνουά είναι πάντα δύσκολα και πρέπει να τα βάλεις με πολύ πιο βαριά ονόματα. Περιμέναμε αρκετά για μια τέτοια επιτυχία» πρόσθεσε ο 27χρονος μεσοεπιθετικός, τον οποίο ο άλλοτε γκολκήπερ της εθνικής Βελγίου Ζαν Μαρί Πφαφ προτείνει ως βασικό υποψήφιο για την κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας». «Δεν το λέω επειδή είμαι Βέλγος, απλώς κάποια στιγμή θα πρέπει να επιβραβευτόυν και εκείνοι οι δημιουργικοί παίκτες με ιδέες, με τόλμη, με χαρακτήρα και με πολύ δουλειά».

Οι αποκλεισμοί του Βελγίου στη φάση των «16» τόσο στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, όσο και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016, «ανήκουν στο παρελθόν» όπως έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «La Derniere Heure» συμπληρώνοντας ότι «αυτή η ομάδα μπήκε στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και θα μείνει εκεί για πάντα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ