Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας

Η ταινία χαρακτηρίζεται (και είναι) εξαιρετική. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πως το δημιούργημα του Κέβιν ΜακΝτόναλντ έχει θέση στην κατηγορία must see και είναι βέβαιο πως ο «τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας» προκάλεσε θόρυβο. Ποιος είναι όμως τελικά the last King of Scotland σε ποδοσφαιρικό επίπεδο; Για τους φίλους της Λίβερπουλ δε χωρά αμφιβολία πως ο πρώτος […]

Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας | to10.gr

Η ταινία χαρακτηρίζεται (και είναι) εξαιρετική. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πως το δημιούργημα του Κέβιν ΜακΝτόναλντ έχει θέση στην κατηγορία must see και είναι βέβαιο πως ο «τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας» προκάλεσε θόρυβο.

Ποιος είναι όμως τελικά the last King of Scotland σε ποδοσφαιρικό επίπεδο; Για τους φίλους της Λίβερπουλ δε χωρά αμφιβολία πως ο πρώτος (και μεγαλύτερος) ήταν είναι και θα είναι ο Μπιλ Σάνκλι.

Επί τούτου δε γίνεται κουβέντα, δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος αμφισβήτησης. Ο τελευταίος όμως; Κι εδώ η απάντηση για τους φίλους της Λίβερπουλ είναι εύκολη. Κένι Νταλγκλίς λοιπόν, γιατί εκτός από τη «φανέλα με το 9», υπάρχει και το shirt 7.

Η φανέλα δηλαδή που κρατούσαν με περηφάνια πολλοί φίλοι των «κόκκινων», τη στιγμή που ο Νταλγκλίς έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου, μιαν ακόμα «βόλτα» στο σπίτι του. Δεν υπάρχει κάποιος που ν’ αμφιβάλει ότι το «Άνφιλντ» είναι η…οικία του θρυλικού Σκωτσέζου και τούτος είναι άλλωστε ο λόγος που και ο ίδιος αισθάνονταν τόσο άνετος περπατώντας προς το κέντρο του γηπέδου, λίγο πριν την έναρξη του ντέρμπι ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ.

Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας έχει πλέον και τη δική του εξέδρα, σ’ έναν από τους πλέον «ιερούς» τόπους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έναν τόπο που έχει ακόμα «κάτι» απ’ το παρελθόν, «κάτι» απ’ το ποδόσφαιρο που θύμιζε «μάχη».

Γιατί το «Άνφιλντ» μπορεί να μη διαθέτει τη «γκλαμουριά» του Emirates ή του Etihad, ωστόσο έχει την «αύρα» της μπάλας κι αυτό είναι σεβαστό απ’ όλους. Φίλους κι «εχθρούς» της Λίβερπουλ, γιατί first of all (που θα’ λεγε και ο Κένι) πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός.

Ο βασιλιάς Νταλγκλίς είδε λοιπόν τους «υπηκόους» του να υποβάλλουν τα σέβη τους, μ’ ένα κορεό αντάξιο της ποδοσφαιρικής ευφυίας του Σκωτσέζου. Στιγμές που αν μη τι άλλο έφεραν στο νου θύμησες από τον τρόπο με τον οποίο άφηνε «αγάλματα» τους αντιπάλους του.

Τα κατορθώματα της θρυλικής μορφής των «κόκκινων» είναι γνωστά και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα καταφέρει άλλος παίκτης της Λίβερπουλ να τα επαναλάβει.

Δύσκολο ή καλύτερα να πούμε απίθανο. Το σίγουρο όμως είναι πως η σημερινή ατμόσφαιρα στο «άντρο των κόκκινων» ήταν απ’ αυτές που κάθε παίκτης θέλει να ζήσει, αλλά δεν είναι όλοι γεννημένοι για να ηγηθούν. Κι ο Κένι ήταν ηγέτης.