Μαρτίνς εμπιστευτικό: Οι έξι ημέρες του Πορτογάλου στο Λιμάνι

Μαρτίνς εμπιστευτικό: Οι έξι ημέρες του Πορτογάλου στο Λιμάνι

To10.gr αποκαλύπτει τη δράση του νέου προπονητή του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, απ'την στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα. Πώς ήταν τα πρώτα του ερυθρόλευκα 24ωρα; Ποιους συνάντησε; Πώς σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στο Λιμάνι;

Το «Ora et labora» ήταν το σύνθημα των Βενεδικτίνων, των μοναχών δηλαδή του τάγματος του Άγιου Βενέδικτου το οποίο ιδρύθηκε το 529 στην Ιταλία. Aυτές οι τρεις λέξεις εξέφραζαν την ανάγκη εξισορρόπησης της προσευχής και της εργασίας σε μοναστικά περιβάλλοντα και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές θρησκευτικές κοινότητες από τον Μεσαίωνα και μετά. Αν παραφράσουμε λίγο το σύνθημα και το απογυμνώσουμε από το θρησκευτικό του νόημα θα έχουμε προσεγγίσει εν πολλοίς τον τρόπο με τον οποίο αρέσκεται να εργάζεται ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς.

Οι Πειραιώτες έδειξαν πλήρη επαγγελματισμό. Φαίνεται έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος. Έθεσαν τον στόχο, διαπραγματεύτηκαν, συμφώνησαν. Έδωσαν τα… κλειδιά των αποδυτηρίων στον Πορτογάλο κόουτς (για τα επόμενα δύο χρόνια) προλαβαίνοντας την Σεντ Ετιέν που «φλέρταρε» με την απόκτησή του και άρχισαν να οραματίζονται την επικείμενη αγωνιστική περίοδο. Ο 48άχρονος προπονητής με θητεία κατ’αποκλειστικότητα στην Πορτογαλία έως τώρα, ήταν το φαβορί. Ο πρώτος επιλαχών. Ήταν σχεδόν έναν χρόνο, ψηλά στη λίστα επιλογών. Από τον περασμένο Μάη.

Οι Ερυθρόλευκοι αυτή τη φορά ήταν απόλυτα προσηλωμένοι. Γνωρίζουν, εξάλλου, ότι η ποδοσφαιρική αγορά έχει τους δικούς της κανόνες. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους προπονητές η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβει κανείς δράση και να κάνει την κρούση του είναι πριν την ολοκλήρωση των κορυφαίων πρωταθλημάτων. Εκεί αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ποιοι είναι διαθέσιμοι; Ποιοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου; Ποιους έχουν βάλει στο μάτι οι ισχυροί; Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έκλεισε τον Πέδρο Μαρτίνς πριν εκείνος αποκτήσει πλήρη εικόνα της λίστας με τις επιλογές του ήταν μια κίνηση ομάδας ευρωπαϊκού επιπέδου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πορτογάλος κόουτς ανακοινώθηκε από τους Ερυθρόλευκους τη Δευτέρα του Πάσχα και προσγειώθηκε στη χώρα μας μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο (μεσημέρι της Τρίτης, 15:45). Όχι δεν πήγε στην Ακρόπολη. Το αξιοθέατο βάσει του δικού του «ora et labora» ήταν το αθλητικό κέντρο του Ρέντη, το Γεώργιος Καραϊσκάκης, τα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας.

Την επόμενη ημέρα (Τετάρτη 11/04) σειρά είχε το ΣΕΦ όπου παρευρέθηκε για να παρακολουθήσει μαζί με τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη, τον ευρωπαϊκό τελικό βόλεϊ ανδρών κόντρα στην Ραβένα. Εκεί όπου πήρε και μία πρώτη… γεύση του κόσμου του συλλόγου, τον οποίο πρόλαβε να θαυμάσει πριν καν έρθει στη χώρα μας (Ρίξτε μια ματιά στους επίσημους λογαριασμούς του στα social media).

Η πρώτη του εβδομάδα στη χώρα μας, συμπεριελάμβανε συναντήσεις με τους διοικούντες την ομάδα. Συζήτηση με τον αρχισκάουτερ, Φρανσουά Μοντέστο. Συζήτηση με τον υπηρεσιακό τεχνικό Χρήστο Κόντη και δεκάδες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Για κάθε ερυθρόλευκο ζήτημα. Ερωτήσεις που έθετε στα… αγγλικά τα οποία μιλά άπταιστα.

Όπου κι αν έδωσε το παρών όμως, οι ημέρες του έκλειναν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ όπου έχει καταλύσει. Εκεί όπου ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του περνούν ώρες ατελείωτες. Εκεί, μπροστά στο laptop και τις σημειώσεις του. Να δεις πως τον χαρακτηρίζουν οι οικείοι του; «Workaholic» Εργασιομανή δηλαδή.

Στο πρόγραμμα της Δευτέρας (16/04) ο 48χρονος κόουτς έχει σημειώσει: Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Κέρκυρα και ο Πορτογάλος θα δει από κοντά την επόμενη ομάδα του να αγωνίζεται. Την Τρίτη (17/04) θα επιστρέψει στην πατρίδα του. Η επιστροφή του στον… τόπο του εγκλήματος (για μόνιμη πια εγκατάσταση) αναμένεται στις αρχές Μαΐου.

Έχει δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα μήνα στη διάθεσή του, τον οποίο πιθανότατα θα αξιοποιήσει σε ταξίδια στην Ευρώπη για να μπορέσει να εξετάσει διά ζώσης τις επιδόσεις των δανεικών του Ολυμπιακού. Ο στόχος, κατά την επιστροφή, του είναι ξεκάθαρος. Να έχει ήδη γίνει μια πρώτη εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα. Εξάλλου, όπως είπαμε, η πρώτη του επίσκεψη περιελάμβανε πολλή δουλειά με σκοπό να συγκεντρώσει όλα τις απαιτούμενες πληροφορίες για την ομάδα. Τα τμήματα υποδομής, τους δανεικούς, το ρόστερ. Στη δεύτερη εκείνη επίσκεψή του στη χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να κάνει και μια βόλτα στα αξιοθέατα, αφήνοντας παραπλεύρως το…Ora et labora.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ