Η ιστορία μιας φωτογραφίας…

Η ιστορία μιας φωτογραφίας…

Ενινάμιση χρόνια μετά την αρχή της πολυμετοχικότητας ο Παναθηναϊκός δεν είναι πρωταθλητής, δεν είναι πλούσιος, έχει τρομακτικά οικονομικά προβλήματα και ένα μέλλον συννεφιασμένο και αβέβαιο. Που βρίσκονται όμως οι πολυμετοχικοί;

Απόγευμα 11ης Απριλίου 2010.
Το ματς Παναθηναϊκός – Ηρακλής στο Ολυμπιακό Στάδιο μόλις έχει ολοκληρωθεί, ο Παναθηναϊκός έχει επικρατήσει με 2-0 και είναι και μαθηματικά πρωταθλητής Ελλάδας έπειτα από έξι χρόνια.

Η κάμερα στρέφεται στα επίσημα του σταδίου και χαρίζει το στιγμιότυπο της βραδιάς. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος με τον Νικόλα Πατέρα αγκαλιάζονται, με το χαμόγελο της ικανοποίησης και της δικαίωσης.

Οι δυο τους, μερικούς μήνες πριν, ήταν εκείνοι που έδωσαν και πάλι όραμα στον σύλλογο και στον κόσμο του, βγάζοντας τον από μια «στείρα» εξαετία δίχως τίτλους.

Στο «πέταλο» του γηπέδου το πανό των οργανωμένων οπαδών δείχνει τη διάθεσή τους και για την επόμενη μέρα. «Νικόλα Πατέρα στο πλοίο των ονείρων μας εσύ είσαι ο καπετάνιος».

Το πλάνο ανοίγει και όλος ο «πολυμετοχικός Παναθηναϊκός» είναι εκεί για να γιορτάσει. Γιάννης Βαρδινογιάννης, Παύλος Γιαννακόπουλος, Θανάσης Γιαννακόπουλος (πρόεδρος ερασιτέχνη τότε), Γιώργος Νίκας, Αδαμάντιος Πολέμης, Γιάννης Ξυλάς, Παναγιώτης Δάβαρης.

Άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, με μικρό ή μεγαλύτερο μερίδιο, θαυμάζουν το δημιούργημά τους. Ένα πλούσιο ρόστερ, που δίκαια έφτασε στο πρωτάθλημα.

Ακριβώς 7,5 χρόνια μετά, ο Παναθηναϊκός δεν είναι πρωταθλητής, δεν είναι πλούσιος, έχει τρομακτικά οικονομικά προβλήματα. Κι ένα μέλλον συννεφιασμένο και αβέβαιο.

Απ’ όσους βρίσκονταν εκείνο το απόγευμα της 11ης Απριλίου 2010 στο Ολυμπιακό Στάδιο, μονάχα η οικογένεια Γιαννακόπουλου είναι ακόμα στην «πρώτη γραμμή», μέσω του Δημήτρη, που χρηματοδοτεί το μπάσκετ και θέλησε να εμπλακεί στην ΠΑΕ, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Που βρίσκονται οι υπόλοιποι; Τι έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια; Εμφανίζονται ή όχι στο γήπεδο;

Ανδρέας Βγενόπουλος

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό μέσω της ΠΕΚ (Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση) σε μια περίοδο που ο κόσμος ήταν πλέον στην πλειοψηφία του απέναντι στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, που είχε το πλειοψηφικό πακέτο, έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, στις 5 Νοεμβρίου 2016.

Έπειτα από τις κόντρες του με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, στις αρχές του 2011, όταν και έφυγε από τον Παναθηναϊκό, άρχισε να αποστασιοποιείται από την ομάδα και να επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, στις οποίες και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο στην Κύπρο. Όλα αυτά έφθειραν την υγεία του, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς.

Νικόλας Πατέρας

Ο πρόεδρος της ομάδας του νταμπλ ήταν ο άνθρωπος που ο κόσμος τον αγάπησε πιθανότατα περισσότερο από κάθε άλλον.

Η δυναμική του παρουσία στα κέντρα αποφάσεων του ελληνικού ποδοσφαίρου, το «γκρέμισμα» της τότε διοίκησης της ΕΠΟ, μεταγραφές τύπου Σισέ, πιστώνονταν από τον κόσμο στον Πατέρα.

Οι μεταγραφές στο κότερό του, όπως αυτές του Σισέ, του Ζιλμπέρτο, του Χριστοδουλόπουλου, έχουν μείνει στην ιστορία.

Αποχώρησε από την προεδρία λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, συνέχισε ωστόσο να παρακολουθεί το «τριφύλλι» για αρκετό διάστημα, αφού η αγάπη του για τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλη.

Τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον χώρο του ποδοσφαίρου, επαναδραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία. Κατά καιρούς έχει βοηθήσει πολλά τμήματα του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ενώ το πρόβλημα υγείας το οποίο πέρασε δεν τον πτόησε.

Έχει νοικιάσει σουίτα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για δύο χρόνια, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο οικονομικά την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ωστόσο στο γήπεδο δεν εμφανίζεται.

Στα πρώτα χρόνια του Γιάννη Αλαφούζου είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του, που αφορούσαν κυρίως συμβουλές του προς τον Mr. ΣΚΑΪ, ενώ του είχε δωρίσει και το χαρτοφυλάκιο του.

Ωστόσο, τους τελευταίους δέκα μήνες η σχέση Πατέρα – Αλαφούζου δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο ίδιο καλό σημείο που ήταν.

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα και φήμες που τον θέλουν να επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, κάτι που διαψεύδει συνεχώς το περιβάλλον του.

Οικογένεια Γιαννακόπουλου

Εκτός ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και η οικογένεια Γιαννακόπουλου με τη διάλυση της πολυμετοχικότητας, παραμένει ωστόσο ακόμα και σήμερα, εφτά χρόνια μετά, ως η «ελπίδα» αρκετών φίλων της ομάδας, μέσω του γιου του Παύλου, Δημήτρη.

Ο θρυλικός ηγέτης της Παναθηναϊκής οικογένειας, Παύλος Γιαννακόπουλος, σπάνια πλέον εμφανίζεται ακόμα και στο αγαπημένο του μπάσκετ (τελευταία του παρουσία τον περασμένο Ιούνιο στη φιέστα του Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα).

Ο δε Θανάσης… δεν χάνει αγώνα. Με την ίδια αγωνία και το ίδιο πάθος, παρακολουθεί τα ματς του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ από τις πολυθρόνες στο παρκέ, παθιάζεται, διαμαρτύρεται, φωνάζει. Είναι πάντα εκεί.

Τον έχουμε δει να πηγαίνει και στη Λεωφόρο για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, όχι ωστόσο με τη συχνότητα που το έκανε παλαιότερα. Όσο για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο;

Επί τέσσερις μήνες «ξεψάχνιζε» τα οικονομικά της ΠΑΕ, ήταν εκείνος που θέλησε να βγει μπροστά, έκανε ραντεβού με τον Γιάννη Αλαφούζο, οραματίστηκε το PAO Foundation, ωστόσο βλέποντας τα χρέη που υπάρχουν, ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει.

Υπάρχουν ακόμα πολλές «φωνές» προς το πρόσωπο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για να κάνει ακόμα μία προσπάθεια και να βρει συμπαίκτες ώστε να τρέξουν όλοι μαζί το πρότζεκτ της επόμενης μέρας, ωστόσο τούτη την ώρα οι πιθανότητες μοιάζουν ελάχιστες.

Οικογένεια Βαρδινογιάννη

Κάθε παρουσία του Γιώργου Βαρδινογιάννη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» φέρνει αναστάτωση και… διχασμό.

Οι οργανωμένοι οπαδοί φωνάζουν εναντίον της οικογένειας, αρκετός κόσμος αντιδρά, την ώρα που η ίδια η οικογένεια Βαρδινογιάννη ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά ενεργά με τον Παναθηναϊκό.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει αποστασιοποιηθεί εντελώς εδώ και μια πενταετία απ’ ότι έχει σχέση με τον Παναθηναϊκό, ενώ οι φήμες ήθελαν τον Νίκο Βαρδινογιάννη, γιο του Γιώργου, να είναι αποφασισμένος να εμπλακεί με την ΠΑΕ. Φήμες που διαψεύστηκαν πριν από λίγο καιρό.

Γιώργος Νίκας

Ο Γιώργος Νίκας, γιος του γνωστού βιομήχανου και «πατριάρχη» της αλλαντοβιομηχανίας «NIKAS», Παναγιώτη ο οποίος έφυγε πριν 1,5 μήνα από τη ζωή, είχε συμμετάσχει έπειτα από προτροπή του Ανδρέα Βγενόπουλου στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.

Μάλιστα, στο δικό του σπίτι στο Ψυχικό είχε γίνει το περιβόητο ραντεβού του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Νικόλα Πατέρα, στις 22 Ιουνίου 2010, ημέρα που η Εθνικής μας ομάδα αγωνιζόταν με την Αργεντινή στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ένα ραντεβού που δεν είχε οδηγήσει πουθενά.

Ο Νίκας κάνει πλέον μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό και δραστηριοποιείται κυρίως στην εξαγωγή γύρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της «Μέγας Γύρος», με τον Γιώργο Νίκα να συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Το εργοστάσιο της «Μέγας Γύρος», το οποίο βρίσκεται σε μία έκταση 7.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, παράγει σε ημερήσια βάση περίπου 35 τόνους κρεατοσκευάσματα και σουβλάκια, ενώ τροφοδοτεί περί τα 1.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έχοντας παρουσία και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και Μετρό.

Η εταιρεία έχει επεκταθεί παραγωγικά και στις ΗΠΑ, όπου λειτουργεί εργοστάσιο στο Νιου Τζέρσεϋ, επένδυση που ξεπέρασε τα 4,5 εκατ.ευρώ, ενώ δημιουργήθηκε και αλυσίδα καταστημάτων εστίασης με την επωνυμία GRK.

Σήμερα η αλυσίδα διαθέτει τρία εστιατόρια, ένα ακόμη στο Μανχάταν και ένα στην Ουάσιγκτον και θα ακολουθήσουν άλλα δύο μέσα στο προσεχές δίμηνο, και πιο συγκεκριμένα σε Νιου Τζέρσεϊ και Λας Βέγκας. Στόχος του Γιώργου Νίκα είναι να επεκταθεί σε όλες τις βασικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Νίκας δεν κρύβει την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο δεν υπάρχει διάθεση να ασχοληθεί και πάλι ενεργά με την ΠΑΕ.

Γιάννης Ξυλάς

Μαζί με τον Γιώργο Νίκα και τον Αδαμάντιο Πολέμη, είχαν βάλει ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 9% στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε (ή τουλάχιστον τον είδαμε) στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον Παναθηναϊκό ήταν σε ένα εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο, πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Ωστόσο, ποτέ δεν είχε… πολλά – πολλά με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε πολλές και μεγάλες επενδύσεις στα εφοπλιστικά, με πολλά ανοίγματα κυρίως στην Κίνα.

Ο εφοπλιστικός όμιλος του Γιάννη Ξυλά εκτός από τις ναυτιλιακές σχέσεις με την Κίνα, μέσω κοινοπραξίας έχει κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής μεσογειακών προϊόντων και από την Κίνα κάνει εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Διατηρεί ακόμα και σήμερα πολύ καλές σχέσεις με τον Γιώργο Νίκα και τον Νικόλα Πατέρα και όσοι τον γνωρίζουν λένε πως δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα μετοχικό σχήμα, στο οποίο φυσικά δεν θα ήταν μόνος του.

Όταν η πολυμετοχικότητα… διαλυόταν, ο Γιάννης Ξυλάς είχε βρεθεί «απέναντι» με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, λόγω της ΓΗΠΕΛ και του γηπέδου στον Βοτανικό, το οποίο έμεινε τελικά στα σχέδια, ενώ είχε πάρει ανοιχτά το μέρος του Ανδρέα Βγενόπουλο.

Αδαμάντιος Πολέμης

Ο μοναδικός της πολυμετοχικότητας που εμφανίζεται τόσο συχνά στο γήπεδο, ενώ κι όταν δεν είναι εκείνος υπάρχει… εκπροσώπηση της οικογένειας, μέσω του γιου του Λεωνίδα, που δεν χάνει ματς.

Μάλιστα, ο Λεωνίδας Πολέμης ακολουθεί τον Παναθηναϊκό και στο εξωτερικό, με τελευταία του παρουσία αυτή στο Άμστερνταμ τον Νοέμβριο του 2016.

Τόσο ο Αδαμάντιος όσο και ο Λεωνίδας Πολέμης διατηρούν πολύ χαμηλούς τόνους και δεν… διατυμπανίζουν την κατά καιρούς βοήθεια που προσφέρουν στα τμήματα της ομάδας, είτε μέσω διαρκείας, είτε μέσω της σουίτας που έχουν νοικιάσει στο «Απόστολος Νικολαΐδης», ενώ έχει ακουστεί πολλές φορές πως ο Πολέμης έχει βοηθήσει οικονομικά και τον ερασιτέχνη.

Το όνομα του Αδαμάντιου ήταν υποψήφιο για την προεδρία, όταν τελικά την είχε αναλάβει ο Γόντικας. Είναι αλήθεια πως η οικογένεια Πολέμη έχει πολύ χρήμα και μεγάλη δύναμη, ωστόσο δεν δείχνει διάθεση να ασχοληθεί ενεργά με τον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον όχι χωρίς την στήριξη άλλων.

Παναγιώτης Δάβαρης

Ήταν κι εκείνος μέλος του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, συμμετέχοντας με μικρό ποσοστό στην προσπάθεια που είχε γίνει, χωρίς ποτέ να «εκτεθεί» ιδιαίτερα στα Μέσα.

Ήταν από τους πρώτους που είχε αποχωρήσει από το σχήμα, έχοντας έρθει σε ρήξη με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και από τότε δεν έχει ασχοληθεί ενεργά με τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναγιώτης Δάβαρης ήταν για χρόνια ο βασικός μέτοχος της Hyundai Ελλάς, όπου πλέον κατέχει το 30%, αφού το 70% πέρασε στον όμιλο Βασιλάκη.

Μιχάλης Ζολώτας

Είχε συμμετάσχει στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό με ποσοστό 4,4% και αποχώρησε από τους πρώτους, τον Ιούνιο του 2010, αφού ήρθε σε ρήξη με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

«Δεν υπάρχει πλέον επί της ουσίας πολυμετοχικότητα, αφού ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης έχει ήδη πάρει όλες τις σοβαρές αποφάσεις για τον Παναθηναϊκό.

Είναι σαφές ότι τη δική μας παρουσία την χρειάζεται μόνο για άλλοθι και για να χρηματοδοτούμε τα δικά του σχέδια», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωση της αποχώρησής του.

Πράγματι από τότε δεν τον… ακούσαμε ξανά σε ό,τι έχει σχέση με τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα, ακούσαμε και διαβάσαμε το όνομά του για οικονομικά σκάνδαλα στην Κύπρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ