Επίθεση από την ΟΧΕ στον ΕΣΑΚΕ

Επίθεση από την ΟΧΕ στον ΕΣΑΚΕ

Η ομοσπονδία του χάντμπολ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον ΕΣΑΚΕ με αφορμή τη μετάθεση του δεύτερου τελικού του πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό.

Η ΟΧΕ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η πολιτεία στο μέλλον θα πρέπει να παρεμβαίνει σε αντίστοιχα ζητήματα, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν πλάνα προκειμένου να μπορούν να διεξάγονται αγώνες διαφορετικών αθλημάτων ταυτόχρονα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε με αφορμή τη μετάθεση του αγώνα ΑΕΚ – Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα χάντμπολ.

Αναλυτικά:

«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον ορισμό των αγώνων ΑΕΚ- Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή στο χάντμπολ (στις 10/5) και Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ στο μπάσκετ (στις 21/5) ανέδειξε για μια ακόμα φορά την προβληματική διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ.

Θα περίμενε κανείς η Ελληνική πολιτεία, η Διοίκηση του ΟΑΚΑ, η Αστυνομία, όλοι οι εμπλεκόμενοι, να παραδειγματιστούν από την χρήση αντίστοιχων εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο και αναλόγως να δημιουργήσουν έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του χώρου, τον οποίο θα εγγυάται και θα διαχειρίζεται το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, δηλαδή ο φορέας με τον οποίο συμβαλλόμαστε όλοι.

Αντίθετα έως σήμερα ακολουθείται η «ελληνική πεπατημένη».

Είναι γνωστό πως στο ΟΑΚΑ εδρεύουν πολλοί αθλητικοί φορείς, μερικοί από αυτούς έχουν κτητική στάση, θεωρώντας ότι τα γήπεδα τους ανήκουν, ενώ αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

Αυτό συμβαίνει στο κλειστό γυμναστήριο αθλοπαιδιών «Νίκος Γκάλης», αλλά και στο κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Εξάλλου σε αυτές τις δύο εγκαταστάσεις γίνονται events (συναυλίες, εκθέσεις κλπ) που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό.

Σε μεγάλες εγκαταστάσεις παγκοσμίως τα αθλητικά complex φιλοξενούνται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και άλλα events, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, ούτε για την ασφάλεια των θεατών, ούτε των διοργανώσεων.

Αν λοιπόν χρειάζεται κάθε φορά που πρόκειται να διεξαχθούν ταυτόχρονα παιχνίδια -ανεξάρτητα το πότε ανακοινώθηκαν- να γίνεται σύσκεψη ασφαλείας, από την οποία πάντα θα προκύπτει ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας, είναι προτιμότερο τα γήπεδα να δοθούν στα συγκεκριμένα αθλήματα και να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά αυτά, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς άλλος και αυτό να περιγράφεται και στα συμβόλαια.

Αν δεν μπορεί δηλαδή ο ενοικιαστής (ΟΑΚΑ) και ο επινοικιαστής (Ομοσπονδίες και φορείς) να εγγυηθούν τον προγραμματισμό των αγώνων στην εγκατάσταση, τότε είναι διάτρητες, οι οποίες συμφωνίες γίνονται και υπογράφονται.

Για παράδειγμα στο συμβόλαιο της ΟΧΕ με το ΟΑΚΑ δεν αναφέρεται πουθενά ότι η διεξαγωγή αγώνα χάντμπολ επαφίεται στο αν το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο ορίσουν ταυτόχρονα παιχνίδια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ΕΣΑΚΕ λειτούργησε με αυθαίρετο και καθεστωτικό τρόπο, η διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν είχε καμία παρεμβατικότητα, η Αστυνομία μετακύλησε την ευθύνη λήψης απόφασης στην Πολιτεία, η οποία δεν πήρε επισήμως καμία θέση.

Μέσα σε αυτή την σύγχυση βρήκε την ευκαιρία η επαγγελματική λίγκα του μπάσκετ να λειτουργήσει με όρους αποκλεισμού -ως προς τα άλλα αθλήματα- πρακτική που την έχουμε βιώσει ως ελληνικό χάντμπολ επί δεκαετίες σε όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού αθλητισμού.

Τακτική που ακολούθησε ο ΕΣΑΚΕ (παριστάνοντας τον ιδιοκτήτη του γηπέδου) και πριν μερικές ημέρες, όταν λόγω διεξαγωγής της Α’ φάσης αγώνα πλέι οφ στο μπάσκετ, ο τελικός ευρωπαϊκού κυπέλλου με συμμετοχή ελληνικής ομάδας στο ΟΑΚΑ, διεξήχθη μετ’ εμποδίων και αφόρητη πίεση χρόνου, χωρίς τελικά να προλάβει κανένας φιναλίστ να κάνει προπόνηση στο γήπεδο την προηγούμενη ημέρα του τελικού!

Ο ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να παραδειγματιστεί από επαγγελματικές λίγκες σε όλες τις χώρες που συνυπάρχουν στις ίδιες εγκαταστάσεις και λειτουργούν αρμονικά με άλλα αθλήματα, γιατί διακατέχονται πρώτα απ’ όλα από φίλαθλο πνεύμα, από τις αρχές του αθλητισμού και στο τέλος από τα επαγγελματικά- εμπορικά τους συμφέροντα.

Η απόφαση για μετάθεση του τελικού από πλευράς ΟΧΕ ήταν μονόδρομος για την προστασία του αθλήματος, των σωματείων, των φιλάθλων μας και δεν ήταν επειδή ο αγώνας χάντμπολ είναι λιγότερο σημαντικός από τον αγώνα μπάσκετ.

Το χάντμπολ δεν είναι ούτε «ευάλωτο», ούτε «αδύναμος κρίκος», όπως λανθασμένα θέλουν να πιστεύουν κάποιοι.

Είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟ άθλημα και παρά τον «ερασιτεχνικό» χαρακτήρα του, λειτουργεί πολλές φορές πιο επαγγελματικά από κάποιους επαγγελματίες του ελληνικού αθλητισμού.

Τηρεί δε στο ακέραιο όλες τις συμφωνίες -κυρίως τις οικονομικές, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας- που υπογράφει με το ΟΑΚΑ και άλλους φορείς και για αυτό απαιτούμε σεβασμό από όλους.

Το χάντμπολ είναι το μοναδικό άθλημα στην περίοδο της κρίσης που ανακατασκεύασε με δικές του δυνάμεις την αίθουσα «Κασσιμάτης», η οποία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή επαγγελματικά αθλήματα όχι μόνο παραλαμβάνουν έτοιμα γήπεδα από το κράτος, αλλά δημιουργούν και χρέη στο ελληνικό Δημόσιο από την χρήση τους.

Προκειμένου να διαφυλαχτεί ο αθλητικός χαρακτήρας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καλούμε την πολιτεία να προκαλέσει έναν υγιή και ειλικρινή διάλογο με όλους τους φορείς που συστεγάζονται στο ΟΑΚΑ και όχι μόνο, να βάλει κανόνες και να υπάρξουν καθαρές διαδικασίες για όλα τα αθλήματα.

Μόνο έτσι θα έχουν αξία τα συμβόλαια και οι υπογραφές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ