Αυτή είναι η 9μελής αποστολή της Ελλάδας, στο παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ (pics)

Αυτή είναι η 9μελής αποστολή της Ελλάδας, στο παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ (pics)

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου αρχίζει σήμερα Πέμπτη (1/3) στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και to10.gr, σας παρουσιάζει έναν έναν του εννιά αθλητές που θα αγωνιστούν με σκοπό τη διάκριση και ίσως κάποια μετάλλια.

Ξεκινά απόψε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που θα φιλοξενηθεί για δεύτερη φορά στην Ιστορία του θεσμού στην Αγγλία και την πόλη του Μπέρμιγχαμ, μετά την αντίστοιχη διοργάνωση του 2003.

Ο Ελληνικός Στίβος μετά από μια περίοδο εποποιίας, πέρασε όπως είναι λογικό μια ύφεση στην οποία συνετέλεσαν σίγουρα και οι μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις στα σωματεία και την Ομοσπονδία που ήταν απόρροια (και) της οικονομικής κρίσης που μαστίζει κάθε τομέα στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται εκ νέου η παραγωγή αθλητών με αξιοπρόσεκτα προσόντα και δυνατότητες που αφήνουν υποσχέσεις ή κάνουν ήδη μια αξιοπρόσεκτη καριέρα. Εννιά λοιπόν από αυτούς τους αθλητές, συγκροτούν την ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 18ο Παγκόσμιο ραντεβού του κλειστού στίβου. Μια αποστολή που συνδυάζει εμπειρία (Δουβαλίδης, Στεφανίδη, Παπαχρήστου, Φιλιππίδης) και ενθουσιασμό (Καραλής, Τεντόγλου, Σπανουδάκη) και που ίσως αν όλα κυλήσουν ομαλά μας προσφέρει 1 ή 2 (ακόμα και χρυσά) μετάλλια.

Ας μάθουμε όμως κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για καθέναν από τους αθλητές της ελληνικής αποστολής.

Κώστας Φιλιππίδης (Άλμα επί κοντώ)

Ο άλτης του Πανελληνίου, έρχεται στη διοργάνωση με φετινό αλλά και ατομικό ρεκόρ τα 5,85μ. Ο Φιλιππίδης που ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό λόγω της κακής κατάστασης των προπονητικών εγκαταστάσεων, φαίνεται να είναι πλέον σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμος για κάτι καλό στο Μπέρμιγχαμ. Ο 31χρονος αθλητής του Δημήτρη Κυτέα μπήκε με της 5η καλύτερη επίδοση σε ένα άθλημα με υψηλότατο επίπεδο και ανταγωνισμό όπου θα βρει απέναντί του άλτες όπως οι Λίσεκ, Λαβιλενί, Ντα Σίλβα, Χόλτζντέπε, Μπάρμπερ και Κέντρικς.

Ο Φιλιππίδης είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο έμπειρος αθλητής της αποστολής αφού αυτή είναι η 5η του συμμετοχή στη διοργάνωση. Έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Σόποτ το 2014 ενώ έχει συμμετάσχει και στις διοργανώσεις του 2010 (Ντόχα-4ος), 2012 (Κωνσταντινούπολη-7ος) και 2016 (Πόρτλαντ-7ος).

Ξεκινάει τις προσπάθειές του στον τελικό του άλματος επί κοντώ στην Κυριακή (4/3) και 17:00 ώρα Ελλάδας.

Κώστας Δουβαλίδης (60μ. μετ’ εμποδίων)

Ο αθλητής του ΣΚΑ Δράμας είναι και αυτός ένας αθλητής που βρίσκεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια σε σχεδόν όλα τα μεγάλα ραντεβού κλειστού και ανοικτού στίβου. Το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του λόγω κάποιων τραυματισμών. Ακόμα και έτσι όμως, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ έπιασε το όριο συμμετοχής με φετινό ατομικό 7.69», λίγο πιο πάνω από το ατομικό του ρεκόρ 6.90». Στην κούρσα αυτή βέβαια τραυματίστηκε και έκανε αγώνα δρόμου για να δώσει το παρών στο Μπέρμιγχαμ και τα 60μ. με επόδια στα οποία μπαίνει με την 20η καλύτερη επίδοση.

Ο 30χρονος πλέον Δουβαλίδης έχει και αυτός μεγάλη εμπειρία, αφού καταφέρνει να συμμετάσχει σταθερά στα τρία τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα. Το 2012 στην Κωνσταντινούπολη αρκέστηκε σε μια συμμετοχή στον προκριματικό, το 2014 στο Σόποτ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπως και το 2016 στο Πόρτλαντ του Καναδά. Ίτον, Μακλέοντ, Μέριτ, Άλεν και Μαρτινό Λαγκάρντ είναι μόνο κάποιοι από τους πολύ καλούς δρομείς που θα βρει απέναντί του, όμως ο Δουβαλίδης σίγουρα θα δώσει και φέτος τη μάχη του.

Οι προκριματικές σειρές των 60μ. με εμπόδια ξεκινούν το Σάββατο (3/3) και 20:30 ώρα Ελλάδας, ενώ την Κυριακή στις 17:05 είναι προγραμματισμένοι οι ημιτελικοί και στις 19:00 ο τελικός του αγωνίσματος.

Εμμανουήλ Καραλής (άλμα επί κοντώ)

Ο 19χρονος αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου είναι ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ του ελληνικού στίβου. Φέτος θα πάρει το βάπτισμα του πυρός ως άνδρας σε μια μεγάλη διοργάνωση. Για να το καταφέρει αυτό, πέταξε στα 5,78μ. στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ, επίδοση που αποτελεί φετινό αλλά και προσωπικό ρεκόρ του Καραλή.

Ο αθλητής του ΓΣ Κηφισιάς, έρχεται στο Μπέρμιγχαμ με την 11η καλύτερη επίδοση σε ένα άθλημα με φοβερό ανταγωνισμό όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Ο Καραλής μαζί με τον Ντουπλάντις από τη Σουηδία, είναι οι νεότεροι αθλητές που θα πάρουν μέρος στον τελικό του επί κοντώ και σίγουρα, όποια και αν είναι η τελική του κατάταξη, μόνο κερδισμένος και γεμάτος εμπειρίες και παραστάσεις μπορεί να βγει.

Θα τον παρακολουθήσουμε μαζί με τον Φιλιππίδη, στον τελικό του άλματος επί κοντώ στην Κυριακή (4/3) και 17:00 ώρα Ελλάδας.

Μίλτος Τεντόγλου (άλμα εις μήκος)

Άλλος ένας… ρούκι της Εθνικής ομάδας. Και πως όχι άλλωστε αφού και αυτός είναι μόλις 19 χρονών. Ο αθλητής της ΓΕ Γρεβενών ξεπέρασε τον εαυτό του και… προσγειώθηκε στα 7,95μ. επίδοση που συνιστά φετινό αλλά και ατομικό ρεκόρ.

Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, συμμετάσχει για πρώτη φορά και αυτός ως άνδρας στην εν λόγω διοργάνωση και μπήκε στον Τελικό με τη 10η καλύτερη επίδοση, σε ένα άθλημα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν αθλητές όπως οι Μανιόνγκα, Λόουσον, Ετσεβαρία, Ντέντι και Φόρμπς. Συνεπώς ακόμα και ένα πλασάρισμα στην πρώτη 8άδα θα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό, με την απόκτηση εμπειριών και διεθνών παραστάσεων να είναι το πρώτο ζητούμενο για τον Τεντόγλου.

Οι προσπάθειες του Τεντόγλου στον Τελικό του άλματος εις μήκος θα αρχίσουν την Παρασκευή (2/3) και 21:35 ώρα Ελλάδας.

Κατερίνα Στεφανίδη (άλμα επί κοντώ)

Η 28χρονη άλτρια, είναι η καλύτερη και πιο επιτυχημένη αθλήτρια στίβου στην Ελλάδα βάσει ρεκόρ και διακρίσεων. Σταθερότητα είναι το… μεσαίο της όνομα, καθώς έχει ξεχάσει από πότε έχει να χάσει κάποιον αγώνα είτε σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων είτε σε λιγότερο λαμπερά μίτινγκ.

Μπαίνει στον τελικό με 4,83μ. (4η καλύτερη επίδοση), λίγο κάτω από το ατομικό της ρεκόρ (4.90μ.) το οποίο της ξεφεύγει στα τελευταία μίτινγκ για λεπτομέρειες. Στο παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ, η Στεφανίδη, αναζητά το μόνο χρυσό που λείπει από τη συλλογή της αφού έτσι και αλλιώς λογίζεται ως ένα από τα φαβορί παρά τον ανταγωνισμό από Ναγκεότι, Σιντόροβα, Μόρις και Σουρ.

Έχει συμμετάσχει άλλη μια φορά στην εν λόγω διοργάνωση και είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με άλμα στα 4,80μ. στο Πόρτλαντ το 2016. Το Σάββατο (3/4), συντονιζόμαστε όλοι στη συχνότητα της ΕΡΤ στις 20:00 ώρα Ελλάδας με την ελπίδα να πανηγυρίσουμε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο από την Ελληνίδα… Τσαρίνα των αιθέρων.

Βούλα Παπαχρήστου (άλμα τριπλούν)

Η Βούλα Παπαχρήστου είναι η δεύτερη πιο έμπειρη από τις γυναίκες αθλήτριες της αποστολής. Η 28χρονη άλτρια της ΑΕΚ, μπορεί να μην κατάφερε να πιάσει το όριο για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ, όμως κέρδισε την πρόσκληση από την IAAF ως κάτοχος της 4ης καλύτερης επίδοσης φέτος στον κόσμο (14,25μ.).

Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι μπήκε στον Τελικό του τριπλούν με την 5η καλύτερη επίδοση από τις διαγωνιζόμενες και σίγουρα στην καλή της μέρα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα μετάλλιο από αθλήτριες όπως οι Όρζι, Ρίκετς, Προκοπένκο, Βασκούσκαγια και Γουίλιαμς. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην πρώτη της συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πόρτλαντ, πήρε το χάλκινο μετάλλιο με άλμα στα 14,15μ.

Ο Τελικός του άλματος τριπλούν είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο (3/3) και 13:00 ώρα Ελλάδας.

Μαρία Μπελιμπασάκη (400μ.)

Η δρομέας του Παναξιακού, άλλαξε στόχευση και μεταπήδησε από τα 200μ. στα 400μ. στα οποία έδωσε βάση στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ. Η διαρκής βελτίωσή της Μπελιμπασάκη, έγινε έκδηλη και στο Φαληρικό στάδιο όπου έκανε φετινό αλλά και ατομικό ρεκόρ στα 52.28’’, κερδίζοντας έτσι μια θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Είναι η πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση, στην οποία έρχεται με τη 13η καλύτερη επίδοση. Ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλός με τις Αμερικανίδες Όκολο, Γουίμπλεϊ, Φράνσις αλλά και τις Σπρούγκερ και Τζορτζ να ερίζουν για ένα μετάλλιο, όμως η Κρητικιά αθλήτρια του Κώστα Ηλία μπορεί να φτάσει στον ημιτελικό και με συνδυασμό τύχης και ενός νέου ατομικού ρεκόρ ίσως χτυπήσει και την πόρτα του Τελικού των 400μ.

Οι προκριματικές σειρές των 400μ. ξεκινούν Παρασκευή (2/3) και 14:10 ώρα Ελλάδος, με τον ημιτελικό να είναι προγραμματισμένος για την ίδια μέρα στις 22:30, ενώ ο Τελικός θα λάβει χώρα το Σάββατο (3/3) και ώρα 22:05.

Ραφαέλα Σπανουδάκη (60μ.)

Η 24χρονη δρομέας από τη Ρόδο, κατάφερε να πιάσει το όριο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ΣΕΦ και με χρόνο 7.29’’ που αποτελεί φετινό αλλά και ατομικό της ρεκόρ, μπήκε με την 34η καλύτερη επίδοση και όπως δήλωσε και η ίδιο, ρεαλιστικός στόχος είναι τα ημιτελικά του αγωνίσματος.

Η αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη και του ΓΣ Ηλιούπολης άλλωστε θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από την κόντρα της με αθλήτριες οι Σχίπερς, Όλιβερ, Καμπούντζι, Αχουρέ και Ταλού.

Η Σπανουδάκη ξεκινά στις προκριματικές σειρές της Παρασκευής (2/3) και ώρα 12:35 ώρα Ελλάδας, ενώ αργότερα (20:50) είναι προγραμματισμένος ο ημιτελικός και το βράδι της ίδιας μέρας (22:38) ο Τελικός των 60μ.

Ελισάβετ Πεσιρίδου (60μ. μετ’ εμποδίων)

Η 26χρονη δρομέας κατάφερε και αυτή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, με επίδοση 8.11’’ να πιάσει το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάνοντας φετινό ρεκόρ κατά 8 εκατοστά χειρότερο από το ατομικό της (8.04’’).

Η αθλήτρια του ΓΣ Κηφισιάς και της Ιωάννας Σιώμου θα αγωνιστεί και αυτή για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ερχόμενη με την 22η καλύτερη επίδοση και θα έχει να ανταγωνιστεί αθλήτριες του βεληνεκούς των Νέλβις, Χάρισον, Μάνινγκ και Ταλάι.

Η Πεσιρίδου θα αγωνιστεί αύριο Παρασκευή (2/3) και ώρα 20:05 στις προκριματικές σειρές των 60μ. μετ’ εμποδίων, ενώ το Σάββατο (3/3) στις 20:05 είναι ο ημιτελικός και στις 22:55 ο Τελικός του αγωνίσματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ