Aναβρασμός στο πολιτικό σκηνικό με αιχμή τη συμφωνία με τη FYROM

Aναβρασμός στο πολιτικό σκηνικό με αιχμή τη συμφωνία με τη FYROM

Την Παρασκευή στις 10 το πρωί θα ενημερώσει τη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μετά από αίτημά του, προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Η συζήτηση θα γίνει με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Το  ενδεχόμενο κατάθεσης πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης […]

Την Παρασκευή στις 10 το πρωί θα ενημερώσει τη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μετά από αίτημά του, προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Η συζήτηση θα γίνει με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το  ενδεχόμενο κατάθεσης πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης  εξετάζει την ίδια η Νέα Δημοκρατία εάν το Μαξίμου δεν φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν από την υπογραφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε νωρίτερα την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα. «Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τα όριά του Προέδρου της Δημοκρατίας», απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Μαξίμου να απαντά στη ΝΔ η οποία νωρίτερα είχε κάνει λόγο για μη νομιμοποίηση του Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία με τη FYROM. « Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, σκληρή ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου  στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ανιστόρητη σύμπλευση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη.

Κάλεσε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά.

«Επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά 25 χρόνια αλλά πραγματικά τουλάχιστον 70: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για τη Βόρεια Μακεδονία», το μήνυμα από τη Μόσχα του Νίκου Κοτζιά.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επίλυσης ζητημάτων με την Αλβανία». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξουμε εκ νέου – με το σωστό τρόπο-, όπως είπε και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό.

Την παραίτηση του Πάνου Καμμένου ζήτησε νωρίτερα ο Νίκος Φίλης.

Εκτός «γραμμής» των ΑΝΕΛ, πάντως, έθεσε τον εαυτό του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος  Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «θετική συμφωνία».

Εν τω μεταξύ στη γείτονα,

Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ, με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με τον τελευταίο να διακόπτει τη συζήτηση για τη συμφωνία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της FYROM. Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι ο Ιβάνοφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

pgdm


Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ