Μπαντ Σπένσερ : Ο πολίστας που… έδερνε αλύπητα! (vids+pics)

Μπαντ Σπένσερ : Ο πολίστας που… έδερνε αλύπητα! (vids+pics)

Υπήρξε σπουδαίος στα υγρά σπορ, σπάζοντας ρεκόρ στα 100μ. ελεύθερο και πανηγυρίζοντας πρωτάθλημα στο πόλο με τη Λάτσιο. Σπούδασε νομικά, χημεία, προσκλήθηκε από το Παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιο Γέηλ, ενώ πετούσε μέχρι και αεροπλάνο. Έγραψε ιστορία στο σινεμά ρίχνοντας ξύλο, στο οποίο έκανε καριέρα παίρνοντας το ψευδώνυμό του από μία... μπύρα!

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του θρυλικού Μπαντ Σπένσερ, οποίος πέθανε σαν σήμερα στις 27 Ιουνίου του 2016. Ο Μπαντ, ήταν ένας άνθρωπος που τα έκανε σχεδόν όλα στη ζωή του, καθώς υπήρξε ηθοποιός, στιχουργός, επιχειρηματίας, αθλητής (κολυμβητής και πολίστας), πολιτικός, μέχρι και πιλότος ελικοπτέρου και αεροσκάφους τύπου τζετ! Επιπλέον ήταν πτυχιούχος της νομικής, ενώ απέκτησε πολλά διπλώματα για ευρεσιτεχνίες.

Φυσικά έγινε παγκοσμίως γνωστός από τις ταινίες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 όταν μαζί με τον Τέρενς Χιλ συνέθεσαν ένα επικό δίδυμο. Μαζί μοίραζαν το ξύλο με το… τσουβάλι, προσφέροντας άφθονο γέλιο στο κοινό το οποίο παράλληλα εξέφραζε τους απανταχού αδικημένους που έβρισκαν τη δικαίωση του στο πρόσωπο των δύο πρωταγωνιστών.

Γεννιέται ο Κάρλο Πεντερσόλι
Γιος του Αλεσάντρο Πεντερσόλι καιτης Ρόζα Φακέτι,το πραγματικό του όνομα ήταν Κάρλο Πεντερσόλι και γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίουρίου του 1929 στην Σάντα Λουτσία της Νάπολης. Ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα, ωστόσο επέδειξε μεγάλη ικανότητα στην κολύμβηση, κερδίζοντας βραβεία από μικρός. Το 1940 θα μετακομίσει με την οικογένεια του στη Ρώμη λόγω της δουλειάς του και εκεί θα πάει γυμνάσιο, ενώ παράλληλα θα γραφτεί και σε κολυμβητικό σύλλογο. Κατάφερε να τελειώσει το σχολείο πριν καν κλείσει τα 17 επιτυγχάνοντας τους υψηλότερους βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα φοιτήσει στο πανεπιστήμιο Sapienza University της ιταλικής πρωτεύουσας, σπουδάζοντας χημεία.

Το 1947 ωστόσο, θα αναγκαστεί ωστόσο να διακόψει τις σπουδές του, καθώς η οικογένεια του θα χρειαστεί να μετακομίσει εκ νέου, αυτή τη φορά στη λατινική Αμερική. Ως το 1949 θα δουλέψει στον ιταλικό προξενείο στο Ρεσίφε της Βραζιλίας, όπου και θα μάθει να μιλάει άπταιστα πορτογαλικά.

Αθλητική καριέρα, με τίτλους κι εντυπωσιακά ρεκόρ
Ο Πεντερσόλι θα επιστρέψει στην Ιταλία το 1949 προκειμένου να γίνει πολίστας στην ομάδα Società Sportiva Lazio Nuotο. Παράλληλα γίνεται και κολυμβητής κερδίζοντας πρωταθλήματα στο ελεύθερο, αλλά και ως μέλος ομάδων σκυταλοδρομίας. Χάρη στη εντυπωσιακή σωματοδομή του (1,86μ. ύψος) θα διακριθεί από πολύ νέος στα υγρά σπορ. Χαρακτηριστικό το ότι υπήρξε ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε τα 100μ. ελεύθερο σε λιγότερο από ένα λεπτό και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1950 στο Salsomaggiore όταν «έγραψε» χρόνο 59,5 δευτερόλεπτα.

Το 1949 έκανε ντεμπούτο σε διεθνές επίπεδο κι ένα χρόνο μετά κλήθηκε να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βιέννης. Εκεί προκρίθηκε σε δύο τελικούς, τερματίζοντας 5ος στα 100μ.και 4ος στη σκυταλοδρομία 4Χ200μ. Διόλου άσχημα για αρχή!

Οι διακρίσεις ωστόσο θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στη συνέχεια. Το 1951 στους Μεσογειακούς αγώνες της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ., ενώ το 1952 θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι στην Φινλανδία. Εκεί θα φτάσει ως τα ημιτελικά στα 100μ. ελεύθερο (χρόνος 58’’,9), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στη διοργάνωση της Μελβούρνης στην Αυστραλία, θα καταφέρει επίσης να φτάσει στα ημιτελικά (χρόνος 59’’).

Το ταλέντο του όμως θα επεκταθεί και στο άθλημα του πόλο. Εκεί πανηγύρισε πρωτάθλημα με την ομάδα της Λάτσιο το 1954, αλλά και το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς του 1955 στην Βαρκελώνη ως μέλος της Εθνικής Ιταλίας. Η καριέρα του ως αθλητής θα τερματιστεί απότομα σε ηλικία μόλις 28 ετών το1957, ωστόσο οι επιδόσεις του δεν θα λησμονηθούν από τους αρμόδιους. Στις 17 Ιανουαρίου του 2005 η ιταλική ομοσπονδία κολύμβησης θα του απονείμει το χρυσό βραβείο Caiman, ενώ στις 24 Ιανουαρίου του 2007 θα λάβει δίπλωμα προπονητικής στο πόλο.

Η πρώτη του συμμετοχή σε ταινία το 1950 είχε να κάνει με πισίνα

Από το Γέηλ στην μουσική και τον κινηματογράφο!
Όπως προαναφέραμε, ο Κάρλο ήταν πολυπράγμων, και δεν μπορούσε να παραμείνει σε έναν τομέα. Ετσι μετά από πρόσκληση του πανεπιστημίου του Γέηλ, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, λαμβάνοντας ντοκτορά στη νομική. Οντας πλέον πτυχιούχος, θα βρεθεί και πάλι στη Νότια Αμερική (στο Καραάκας της Βενεζουέλας) για να κάνει μια νέα αρχή. Θα πιάσει δουλειά ως εργοδηγός στην εταιρεία που κατασκεύαζε το παναμερικανικό οδικό δίκτυο, αλλά και στην εταιρεία Alfa Romeo. Η ζωή αυτή δεν θα τον… θέλξει για πολύ και έτσι θα επιστρέψει και πάλι στην αγαπημένη του Ιταλία για την οποία ένιωθε νοσταλγία.

Το 1960 θα παντρευτεί τη Μαρία Αμάτο, κόρη του Τζουζέπε, ενός από τους κορυφαίους κινηματογραφιστές της χώρας, με την οποία θα αποκτήσει τρία παιδιά. Δεν θα εκμεταλλευθεί τη συγγένειά του μαζί του για να παίξει σε ταινίες, προτιμώντας αρχικά τη μουσική. Συγκεκριμένα αρχίζει να γράφει τραγούδια για ιταλούς τραγουδιστές, σάουντρακ ταινιών, ενώ παράλληλα θα κάνει ντοκιμαντέρ και διαφημιστικές παραγωγές για την ιταλική τηλεόραση RΑΙ.

Στον κινηματογράφο είχε ντεμπουτάρει το1950 συμμετέχοντας στην ταινία «Quel fantasma di mio marit», κάνοντας έναν μικρό ρόλο που είχε σχέση με την κολύμβηση. Συγκεκριμένα θα παίξει τον κολυμβητή που σώζει την πρωταγωνίστρια σε μια πισίνα.

Βεβαίως δεν μπορούμε να λησμονήσουμε το πέρασμά του από την θρυλική ταινία Quo Vadis το 1951 και πάλι σε ρόλο κομπάρσου, δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως ο Ρόμπερτ Τέιλορ, η Ντέμπορα Κερ, αλλά και ο Πίτερ Ουστίνοφ.

Η καθοριστική γνωριμία με τον Τέρενς Χιλ
Το 1959 ο Κάρλο έπαιξε ένα άλλον ένα μικρό ρόλο στην ταινία Hannibal. Εκεί γνώρισε για πρώτη φορά τον επίσης κομπάρσο, ΜάριοΤζιρότι, μετέπειτα γνωστό ως Τέρενς Χιλ. Οκτώ χρόνια μετά (1967), οι δύο τους θα γνωριστούν για τα… καλά καθώς θα συνθέσουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δίδυμα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης Τζουζέπε Κολίτσι τους φωνάζει για την ταινία «God Forgives… I Don’t!» (Ο Θεός συγχωρεί, εγώ όχι!).

Παράλληλα τους συστήνει να αλλάξουν τα ονόματα τους προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν διεθνή καριέρα και να «εισβάλλουν» στην αμερικάνικη αγορά. Ετσι ο Τζιρότι θα μετονομαστεί σε Τέρενς Χιλ και ο Κάρλο Πεντερσόλι σε Μπαντ Σπένσερ. Θα διαλέξει το Μπαντ από τη μπύρα Budweiser και το Σπένσερ από τον ηθοποιό ΣπένσερΤρέισι.

Ως δίδυμο θα κάνουν θραύση και στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 θα συμμετάσχουν μαζί σε πάνω από 20 ταινίες. Θα γίνουν ιδιαίτερα αγαπητοί και στην Ελλάδα προσφέροντας ψυχαγωγία με το… ανελέητο ξύλο που μοίραζαν αμφότεροι σε σενάρια κωμικά και ψυχαγωγικά. «Η βία μου ήταν πάντα ένα αστείο. Ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας στο μυαλό όλων αυτών που θέλουν και δεν μπορούν να εξεγερθούν κατά των αυθαιρεσιών εις βάρος τους-από το αφεντικό τους στη δουλειά για παράδειγμα», είπε για το ύφος των ταινιών τους κάποτε.

Οι δύο τους θα παραμείνουν φίλοι ως το τέλος της ζωής του Μπαντ, με τον Τέρενς να Χιλ είναι 10 χρόνια νεότερός του.

Αεροπορική εταιρεία, παιδικά ρούχα και… Μπερλουσκόνι
Ως το τέλος της ζωής του ο Σπένσερ δεν θα σταματήσει να δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων πραγμάτων είχε ιδρύσει την εταιρεία Mistral Air με αεροπλάνα που μετέφεραν αλληλογραφία την οποία στη συνέχεια πούλησε στα Ιταλικά Ταχυδρομεία. Ακολούθησε η εταιρεία που έφτιαχνε παιδικά ρούχα ενώ ασχολήθηκε και με τον χώρο της πολιτικής. Το 2005 κατέβηκε υποψήφιος για δημοτικός σύμβουλος, με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λέγοντας το εξής αμίμητο: «Στη ζωή μου έχω κάνει τα πάντα.

Εκτός από τρία πράγματα. Να γίνω μπαλαρίνα, τζόκεϊ σε ιππόδρομο και πολιτικός. Τα δύο πρώτα είναι αδύνατα, έτσι λοιπόν θα βουτήξω στην πολιτική»! Τελικά, ο Μπαντ Σπένσερ δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοί ισχυρίζονταν ότι να κάνει σόουμπιζ με την πολιτική.

 «Εφυγε» λέγοντας «ευχαριστώ»
Θα «φύγει» στις 27 Ιουνίου 2016 σε ηλικία 86 ετών. Όπως αποκάλυψε ο γιος του, Τζιουζέπε Περντεσόλι δεν υπέφερε καθόλου και όλη του η οικογένεια ήταν δίπλα του. Η τελευταία λέξη του Μπαντ, ήταν «ευχαριστώ»…. Στην κηδεία του (φωτογραφία κάτω) παραβρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, καθώς πάνω και πρώτα από όλα είναι αγαπητός στις πλατιές μάζες. Παρόντας φυσικά και ο αδελφικός του φίλος Τέρενς Χιλ που έχασε το άλλο του μισό…

O Τέρενς Χιλ στην κηδεία του αδελφικού του φίλου

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ