VAR: Η τραγική ιστορία μιας γραμμής…

VAR: Η τραγική ιστορία μιας γραμμής…

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στο σεμινάριο για το VAR. Κανείς δεν πήρε την ευθύνη γιατί αγοράστηκε πανάκριβα ένα ελλιπές σύστημα, χωρίς γραμμή για το οφσάιντ. Κανείς δεν απάντησε που έγραψε τους όρους. Κανείς δεν είπε πότε θα μπει. Κανείς δεν είπε πόσο κάνει!

Γραμμή. Στη μαθηματική ερμηνεία της, η ευθεία που περνάει από δύο σημεία και εκτείνεται στο άπειρο. Μπορεί να έχει μήκος και πλάτος, αλλά όχι πάχος. Στο ελληνικό VAR, εκτείνεται, μεν, έως το άπειρο της προχειρότητας, αλλά σίγουρα, εκτός από πάχος, δεν έχει ούτε μήκος ούτε πλάτος. Γενικώς, δεν έχει γραμμή. Κι ας την… πλήρωσε ο ελληνικός λαός 13 εκατομμύρια.

Σε αυτό το περίφημο σεμινάριο για  το Video Assistant Referee από την ΚΕΔ, προς τις 14 ΠΑΕ της Super League, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης, ειπώθηκαν πολλά. Τα περισσότερα από αυτά που κυκλοφόρησαν αφορούσαν fake news, που χρησιμοποιούνταν από τους γνωστούς κύκλους και τετράγωνα, επίσης γνωστών ΜΜΠ (Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης). Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Ο,τι θέλει πιστεύει ο καθένας, άλλωστε. Ο,τι μπορεί να καταλάβει. Αφού δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι πραγματικά ισχύει.

Τέλος πάντων, το θέμα μας είναι η… γραμμή. Αυτή η λεπτή, αλλά απολύτως απαραίτητη γραμμή, που το ελληνικό VAR δεν διαθέτει. Παρότι αγοράστηκε πιο ακριβά από σχεδόν όλα τα VAR της Ευρώπης. Και για να έχετε μια σαφή εικόνα τι σημαίνει αυτό, είναι σαν να αγοράζεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο και να το παίρνεις χωρίς καθρέφτες. Να πηγαίνεις στα τυφλά.

Αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι ξαφνικά προκύπτει πως οι καθρέφτες, για να τους αγοράσεις και να τους βάλεις στο αυτοκίνητό σου, κοστίζουν σχεδόν όσο το μισό αμάξι. Και εκεί καταλαβαίνεις δύο πράγματα: 1) Ή ότι κάποιος/κάποιοι σε καταλήστευσαν με το αυτοκίνητο που σου πούλησαν, ή 2) Κάποιος είναι τόσο άσχετος, επικίνδυνος και βλαξ, που χρίζει άμεσης βοήθειας.

Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει VAR, οι υπεύθυνοι έπρεπε να κάνουν κάτι πολύ δύσκολο, όπως αποδεικνύεται: Να διαβάσουν τις προδιαγραφές της UEFA για το σύστημα, να τις αντιγράψουν (κόπι πάστε, που λέει και ο Πολάκης) και αναλόγως φτιάξουν την προκήρυξη για την αγορά του συστήματος.

Τι προέκυψε από αυτή τη θλιβερή μάζωξη για το VAR σε κεντρικό ξενοδοχείο; Η εταιρεία που διαπραγματεύτηκε και χειρίζεται το VAR, επιμένει ότι η Γραμμή το οφσάιντ δεν ήταν στους όρους της προκήρυξης. Το είπε μία, το είπε δύο, το επανέλαβε πολλάκις. Και το χειρότερο; Κανείς δεν τη διέψευσε. Κανείς δεν είπε, όχι δεν ισχύει αυτό. Αρα, η «πατάτα» έχει γίνει από μέσα. Από την ΕΠΟ. Από όποιον είχε την ευθύνη της συνεννόησης για την αγορά του VAR.

Και αυτός ο κάποιος, συν τη διοίκηση της ΕΠΟ, αλλά και την εταιρεία, θα πρέπει να κληθούν να εξηγήσουν πώς στο διάολο κατάφεραν να αγοράσουν πιο ακριβά από όλους και το σύστημα να μην πληροί ούτε το μίνιμουμ των προϋποθέσεων, που είναι η γραμμή του VAR. Και δεν αναφέρομαι καν στις νέες προδιαγραφές που έθεσε από το καλοκαίρι η UEFA, για τρισδιάστατη γραμμή. Εδώ δεν έχουμε καν την απλή γραμμή. Αυτή που έχει η NOVA (σ.σ. η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, απείχε από τη συνάντηση-παρωδία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλους εκείνους που την εμπλέκουν σε σενάρια τις νοσηρής φαντασίας τους και τώρα θα πρέπει να τα αποδείξουν ενώπιον του φυσικού τους δικαστή).

Το πιο σωστό που ειπώθηκε ενώπιον ΕΠΟ, ομάδων και UEFA, το είπε ο πρόεδρος της Λάρισας, Βασίλης Μάρκου. «Είναι προφανές ότι εκείνοι που γράψανε τη διακήρυξη για το VAR είναι άσχετοι». Με τον… αρχιεκπαιδευτή (κλαίω) του VAR στη χώρα μας, Μιχάλη Κουκουλάκη να κάνει τη βαρυσήμαντη τοποθέτηση: «Τη γραμμή τη θέλουν και οι διαιτητές». Ανατριχίλα επικράτησε στην αίθουσα.

Θέλετε και το πιο ωραίο για τη γραμμή; Ας αφήσουμε στην άκρη τον λόγο που δεν αγοράστηκε εξ αρχής. Ας πούμε ότι έγινε… λάθος. Πάμε στο τώρα. Κανείς δεν λέει πόσο πραγματικά κάνει αυτό το επιπρόσθετο λογισμικό. Κανένας. Υπήρξε ξεκάθαρη ερώτηση στην αίθουσα, δύο και τρεις φορές. Αλλά καμία απάντηση δεν δόθηκε. Ούτε από την ΕΠΟ, ούτε από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ