Ζαλγκίρις : Μέρες 1999…

Ζαλγκίρις : Μέρες 1999…

Η Ζαλγκίρις άφησε άφωνο τον κόσμο του ευρωπαϊκού μπάσκετ με τη φετινή πορεία της, που μοιάζει πολύ με αυτήν που είχε κάνει πριν από 19 χρόνια.

Η φετινή πορεία της Ζαλγκίρις είναι ένα deja vu της πορείας που είχε κάνει τη σεζόν 1998-99 στην Ευρωλίγκα αφήνοντας με το στόμα ανοικτό την μπασκετική Ευρώπη. Με προπονητή τον Γιόνας Καζλάουσκας και τους Έντνι, Μπούι, Στομπέργκας και Ζουκάουσκας να πρωταγωνιστούν στο παρκέ «κατάπιαν» τον ένα μετά τον άλλον τους αντιπάλους που βρήκαν μπροστά τους, παίζοντας αυτό που πολλοί είπαν τότε ότι ήταν το μπάσκετ του μέλλοντος. Εν τέλει έφτασαν στο φάιναλ φορ και σήκωσαν την κούπα γράφοντας ιστορία και κλείνοντας μια διετία γεμάτη ευρωπαϊκά τρόπαια, καθώς είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα το 1998.

Φέτος η Ζαλγκίρις είναι εξίσου εντυπωσιακή, αν και όχι τόσο θεαματική. Φέρει επίσης τη σφραγίδα του προπονητή της, του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, δεν έχει επίσης παίκτες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρωτοκλασάτα ονόματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχει επίσης βρει μπροστά της και πετάξει έξω τον Ολυμπιακό! Το 1999 τον είχε νικήσει στον ημιτελικό του φάιναλ φορ, τώρα τον απέκλεισε λίγο νωρίτερα, στα πλέι οφ. Το αν θα πάρει και την κούπα, μένει να το δούμε.

Στη Λιθουανία το μπάσκετ είναι θρησκεία και η Ζαλγκίρις συνώνυμό του. Στη Σοβιετική Ένωση ήταν η μόνη ομάδα που είχε καταφέρει να αμφισβητήσει την ανωτερότητα των ρωσικών και να τους πάρει πρωταθλήματα, ενώ η δεκαετία του 1980 ήταν η χρυσή εποχή της. Η ομάδα των Άρβιντας Σαμπόνις, Ρίμας Κουρτινάιτις, Σεργκέι Γιοβάισα και Βαλντεμάρας Χομίτσιους πήρε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα ΕΣΣΔ (1985-87), ωστόσο δεν κατάφερε να σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα. Αξέχαστος θα μείνει ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1986 και η επική μονομαχία του Σαμπόνις με τον Ντράζεν Πέτροβιτς, που τότε έπαιζε ακόμα στην Τσιμπόνα και είχε αναδειχθεί νικητής.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Λιθουανία ανεξαρτητοποιήθηκε, η Ζαλγκίρις έγινε η απόλυτη κυρίαρχος στο πρωτάθλημά της, ενώ από το 1999 και μετά σταθεροποίησε τη θέση της στην Ευρωλίγκα, όπου όμως δεν μπορούσε να προχωρήσει πέρα από το Top 16. Τα οικονομικά της, καίτοι νοικοκυρεμένα, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ανθηρά κι αυτό δεν της επέτρεψε να κάνει την υπέρβαση. Μέχρι φέτος που ο Γιασικεβίτσιους φρόντισε γι’ αυτό με την προσωπικότητά του και το μπάσκετ που ξέρει…

Πώς έφτασε στο φάιναλ φορ
Αξιοποιώντας την έδρα της, όπου κέρδισε τα 11 από τα 15 παιχνίδια που έδωσε, και κάνοντας έναν καταπληκτικό Δεκέμβρη με πέντε συνεχόμενες νίκες, η Ζαλγκίρις εξασφάλισε σχετικά άνετα την παρουσία της στα πλέι οφ με ρεκόρ 18-12. Δεν είχε πλεονέκτημα έδρας, αφού τερμάτισε στην έκτη θέση, όμως αυτό αποδείχθηκε πως δεν ήταν πρόβλημα στη σειρά με τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο κιόλας παιχνίδι στο ΣΕΦ έκανε το break στην παράταση και παρόλο που έχασε το δεύτερο, επέστρεψε στο Κάουνας και στην «καυτή» Ζαλγκίριο Αρίνα τσέκαρε με εμφατικό τρόπο και δύο ακόμα νίκες το εισιτήριο για το φάιναλ φορ.

Στατιστική εικόνα
Έχει την 5η καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα με 81,8 πόντους, αλλά και την 5η καλύτερη άμυνα με 80,1 πόντους ανά αγώνα. Έχει την 6η καλύτερη επίδοση στα ριμπάουντ (33,9), ωστόσο δεν πάει πολύ στο επιθετικό, καθώς με 9,6 είναι  5η χειρότερη στην Ευρωλίγκα.

Σουτάρει με το 7ο καλύτερο ποσοστό στις βολές (77,8%), το 5ο καλύτερο στα δίποντα (54,3%), ενώ είναι η πιο εύστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας στα τρίποντα (42,4%). Έχει την 3η καλύτερη επίδοση και καλύτερη μεταξύ των τεσσάρων φιναλίστ στις ασίστ (19,5), την 5η χειρότερη στα κλεψίματα (5,8), ενώ κάνει τα περισσότερα λάθη από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση (13,1).

Παίκτες-κλειδιά
ΚΕΒΙΝ ΠΑΝΓΚΟΣ


Στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της Ζαλγκίρις και βαρόμετρο της απόδοσής της. Όταν είναι αυτός καλός, όλη η ομάδα είναι εξαιρετική. Είναι ο πρώτος σκόρερ της με 12,7 πόντους, ο πρώτος πασέρ της με 6 ασίστ, ενώ σουτάρει με 47,1% στο τρίποντο.

ΠΑΟΥΛΙΟΥΣ ΓΙΑΝΚΟΥΝΑΣ


Ο πιο έμπειρος παίκτης της Ζαλγκίρις, εγγύηση πραγματική στις μάχες μέσα στα καλάθια, καθώς ήταν και φέτος ο πιο σταθερός ψηλός της. Έχει 11,4 πόντους, 4,9 ριμπάουντ και συνεργάζεται με κλειστά μάτια με τον Πάνγκος.

ΑΡΤΟΥΡΑΣ ΜΙΛΑΚΝΙΣ – ΕΝΤΓΚΑΡΑΣ ΟΥΛΑΝΟΒΑΣ


Δύο φόργουορντ που έχουν κάνει πολλή δουλειά, διότι μπορούν να παίξουν και ως «3» και ως «4», κυρίως ο Ουλανόβας. Σουτάρουν με ποσοστό πάνω από 45% στο τρίποντο αμφότεροι, επομένως έχουν ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη του επιθετικού παιχνιδιού της Ζαλγκίρις και την προσπάθειά της να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες. Ειδικά ο Μιλάκνις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ