Ο «νέος» Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Μπλατ (part 3, vids)

Ο «νέος» Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Μπλατ (part 3, vids)

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο παιχνίδι με την Μπασκόνια, to10.gr αναλύει τον... νέο φετινό Ολυμπιακό και εξηγεί τι πρέπει να περιμένουμε από την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ: Ταχύτητα, επιμονή στην κυκλοφορία της μπάλας, διάθεση για τρέξιμο, συγκροτημένη early offense.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά τις επίσημες υποχρεώσεις του στην φετινή Ευρωλίγκα, κερδίζοντας σε μια αφιλόξενη έδρα όπου στο (πρόσφατο) παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλες συντριβές. Με εξαίρεση το πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης οι Πειραιώτες έπιασαν την ρώσικη ομάδα κυριολεκτικά από τον λαιμό, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση. Με δεδομένη την προσπάθεια για ριζική διαφοροποίηση της αγωνιστικής φιλοσοφίας του οργανισμού που επιχειρείται την φετινή σεζόν στο λιμάνι, το αποτέλεσμα του παιχνιδιού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Σε όλα αυτά βέβαια βοήθησε και η Χίμκι.

Η παρέα του Αλεξέι Σβεντ εμφανίστηκε εντελώς ασύνδετη στην άμυνα και κάπως μονόπλευρη στην επίθεση. Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει, πως οι Ερυθρόλευκοι την ανάγκασαν – με την απόδοση τους – να φορέσει το πιο άσχημο προσωπείο της, βγάζοντας την ουσιαστικά έξω από τα νερά της. Κατά την ταπεινή μου άποψη η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση – εξάλλου οι κουβέντες αυτού του τύπου μοιάζουν ώρες ώρες με το ρητορικό ερώτημα για το αυγό και την κότα. Σε κάθε περίπτωση κανένας σχεδιασμός στο μπάσκετ δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται τον μήνα Οκτώβρη.

Τι ακριβώς είδαμε από τον Ολυμπιακό το βράδυ της περασμένης Παρασκευής; Με δύο λόγια: ταχύτητα στην εκτέλεση των δράσεων εντός παρκέ, επιμονή στην κυκλοφορία της μπάλας, διάθεση για τρέξιμο στον αιφνιδιασμό και συγκροτημένες απόπειρες επίθεσης στα πρώτα δευτερόλεπτα (early offense). Ας εξετάσουμε μερικές χαρακτηριστικές φάσεις με την βοήθεια του βίντεο.

1) Weave

Πρόκειται επί της ουσίας για μια αλληλουχία Hand off (πάσα χέρι με χέρι) και συνεχόμενων screen επάνω στην μπάλα. Στόχος είναι να βρεθεί ο αδύναμος κρίκος στα αντίπαλα μετόπισθεν ή να προκληθεί ανισορροπία μετά από ενδεχόμενο λάθος της άμυνας. Εδώ ο Βεζένκοφ εκμεταλλεύεται το καθυστερημένο ανέβασμα του Gill στην περίμετρο, σκοράροντας για τρεις.

2) Single Tag pick n roll

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το τέλος. Κατά την εκτέλεση του πλαϊνού pick n roll μεταξύ Goss/Βεζένκοφ, οι Πειραιώτες έχουν τοποθετήσει έναν μπασκετμπολίστα ( τον Timma έναν εξαιρετικό σουτέρ τριών πόντων) στην δυνατή πλευρά και δύο στην αδύνατη. Η συγκεκριμένη γεωμετρία δεν είναι τυχαία. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που το δίδυμο των Jenkins/Mickey είναι απασχολημένο με το screen του Βεζένκοφ, ο προσωπικός αντίπαλος του Timma (Gill) πρέπει να επιλέξει εάν θα ανακόψει το ρολάρισμα του ερυθρόλευκου forward ή αν θα παραμείνει κοντά στον Λετονό, απαγορεύοντας το τρίποντο. Δεν υπάρχει κανένας συμπαίκτης κοντά του για να τον βοηθήσει. Pick your poison που λένε και οι Αμερικανοί. Στην εν λόγω φάση εγκλωβίζεται κάπου στην μέση – αν παρατηρήσετε προσεκτικά ο Timma είναι ελεύθερος. Το play πάντως θέλει ακόμα δουλειά. Οι LeDay/Strelnieks θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται ακόμα πιο μακριά από την μπάλα (ειδικά ο Αμερικανός) ώστε να τεντώσουν τις αποστάσεις του γηπέδου στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

3) High – Low

Εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο ψηλών του Ολυμπιακού και εύκολο καλάθι για τον Nikola Milutinov. Το κλειδί βρίσκεται στο γρήγορο διάβασμα της άμυνας από τον Βεζένκοφ, ο οποίος πασάρει στον σωστό χρόνο στον συμπαίκτη του. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι οφείλουμε να αναφέρουμε πως η συμπεριφορά της Χίμκι είναι πραγματικά για γέλια.

Η μπάλα ταξιδεύει στον αέρα, ο Σβέντ δεν έχει πάρει χαμπάρι και οι δύο ‘’Ρώσοι’’ που βρίσκονται στην περίμετρο απλώς κοιτάζουν σαν χαμένοι. Ούτε πιέζουν ψηλά (για να δυσκολέψουν την πάσα) ούτε αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει στην πλάτη τους.

4) Κυκλοφορία της μπάλας

Η παρέα του Blatt είχε μερικές εντυπωσιακές – για την εποχή – στιγμές κατά τις οποίες κυκλοφόρησε ταχύτατα την μπάλα στην περιφέρεια, ξεχαρβαλώνοντας εντελώς την ρωσική άμυνα.

Η άμυνα της Χίμκι είναι ξανά τραγική. Ο μπλαζέ Σβέντ απλώς περπατάει, ενώ για κάποιο ανεξήγητο λόγο δύο παίκτες της μαρκάρουν ταυτόχρονα τον Milutinov μέσα στο ζωγραφιστό. Σε αντίθεση με τον David Blatt, φαντάζομαι ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν πρέπει να έμεινε καθόλου ικανοποιημένος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ