Κάν΄ το όπως οι Μπακς με τον Αντετοκούνμπο (vids)

Κάν΄ το όπως οι Μπακς με τον Αντετοκούνμπο (vids)

Το NBA Draft είναι προ των πυλών και to10.gr θυμάται πέντε χαμηλές επιλογές στην διαδικασία τα τελευταία δέκα χρόνια, που βγήκαν «λίρα-εκατό» για τις ομάδες. Ξεχωρίζουν οι Μιλγουόκι Μπακς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Το NBA Draft είναι έτοιμο να τραβήξει για άλλη μια φορά τα βλέμματα του αμερικανικού μπάσκετ. Σήμερα στις 3 τα ξημερώματα τα νέα αστέρια του πρωταθλήματος θα παρελαύνουν μπροστά στα μάτια των ανθρώπων που θα στηρίξουν το μέλλον των ομάδων πάνω τους.

Η διαδικασία επιλογής νεαρών παικτών έχει αποδειχθεί πως μπορεί να άλλαξει την ιστορία ενός ολόκληρου οργανισμού. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα των ομάδων που χαράμισαν μια αγωνιστική χρονιά, για να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ψηλά στο επόμενο Draft, ώστε να πάρουν τον όσο το δυνατόν καλύτερο διαθέσιμο αθλητή.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι περιπτώσεις παικτών που δεν είδαν το όνομά τους στα πρώτα δέκα της διαδικασίας, αλλά αποδείχθηκαν μέσα στα χρόνια πως έπρεπε και άξιζαν να βρίσκονται στην κορυφή. Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν αυτές τις επιλογές ως «κλεψίματα» της διαδικασίας, καθώς μπορεί να έγιναν ντραφτ σε χαμηλή θέση, αλλά οι ομάδες επωφελήθηκαν στο μέγιστο βαθμό από την εξέλιξή τους.

To10.gr θυμάται πέντε παίκτες την τελευταία δεκαετία, που έγιναν ντραφτ σε χαμηλό νούμερο, αλλά βγήκαν «λίρα-εκατό» στις ομάδες που τους επέλεξαν.

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Μιλγουόκι Μπακς 

Ο νέος πρωταθλητής του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ το 2013 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Έκτοτε, σε οχτώ χρόνια παρουσίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλάνητη, έχει κατακτήσει δύο φορές το βραβείο του MVP, μία του Καλύτερου Αμυντικού της Χρονιάς και αναδείχθηκε και σε Πολυτιμότερο Παίκτη των φετινών τελικών. Παράλληλα, έχει αγωνιστεί σε πέντε All Star Games, ενώ ήταν μέλος τρεις φορές της Κορυφαίας Πεντάδας και δύο της Δεύτερης Καλύτερης Πεντάδας του πρωταθλήματος.

Συνολικά, στην οκταετία του στο ΝΒΑ, έχει μέσο όρο 20,9 πόντους, 9,1 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ στην κανονική περίοδο, ενώ στα playoffs μετράει 25,9 πόντους, 11,6 ριμπάουντ και 4,9 ασιστ στις έξι φορές που έχει πάρει μέρος.

Καουάι Λέοναρντ – Σαν Αντόνιο Σπερς

Όπως και ο Αντετοκούνμπο, έτσι και ο Λέοναρντ επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντράφτ του 2011 από τους Ιντιάνα Πέισερς, αλλά έγινε κατευθείαν ανταλλαγή στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Βρίσκεται δέκα χρόνια στο ΝΒΑ, έχει αγωνιστεί σε τρεις ομάδες (Σπερς, Ράπτορς, Κλίπερς) και έχει στη συλλογή του δύο πρωταθλήματα (2014, 2019).

Έχει αναδειχθεί δύο βραβεία ΜVP των τελικών, έχει πάρει μέρος σε πέντε All Star Game, έχει δύο βραβεία Καλύτερου Αμυντικού της Χρονιάς, ενώ έχει επιλεγεί τρεις φορές στην Καλύτερη Πεντάδα του πρωταθλήματος και δύο στην Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα.

Συνολικά, σε δέκα χρόνια παρουσίας, έχει μέσο όρο 19,2 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ στην κανονική περίοδο, ενώ στα playoffs μετράει 21,2 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ στις εννέα φορές που έχει αγωνιστεί.

Νίκολα Γιόκιτς – Ντένβερ Νάγκετς

Ο Νίκολα Γιόκιτς αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα «κλεψίματα» της διαδικασίας, καθώς οι Νάγκετς τον επέλεξαν στο δεύτερο γύρο το 2014, και συγκεκριμένα στο νούμερο 41. Ο Σέρβος σέντερ αγωνίζεται στο ΝΒΑ από το 2015, και σε αυτά τα έξι χρόνια παρουσίας, έχει κατακτήσει ένα βραβείο MVP, έχει αγωνιστεί σε τρία Αll Star Game, ενώ είναι δύο φορές μέλος της Καλύτερης Πεντάδας.

Συνολικά, σε αυτή την εξαετία, έχει κατά μέρο όρο 18,5 πόντους, 9 ριμπάουντ, 6,8 σσίστ στην κανονική περίοδο, ενώ στα playoffs μετρά 25,9 πόντους, 11,3 ριμπάουντ και 6,4 ασίστ στις τρεις φορές που έχει λάβει μέρος.

Ντρέιμοντ Γκριν – Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς

Ο Ντρέιμοντ Γκριν επιλέχθηκε στο νούμερο 35 του ντραφτ το 2012 από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, και μαζί τους έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα ΝΒΑ. Στις ατομικές του διακρίσεις συμπεριλαμβάνονται τρεις συμμετοχές στο All Star Game, ένα βραβείο Καλύτερου Αμυντικού της Χρονιάς και τέσσερις συμμετοχές στην Καλύτερη Αμυντική Πεντάδα της χρονιάς.

Ωστόσο η συνεισφορά του Γκριν, δεν φαίνεται στους αριθμούς αλλά στην εν γένει παρουσία του στους Γουόριορς, από τους οποίους θεωρείται παίκτης – κλειδί για τις επιτυχίες των τελευταίων ετών.

Συνολικά, σε εννέα χρόνια στο ΝΒΑ, έχει μέσο όρο 8,8 πόντους, 6,9 ριμπάουντ και 5,3 ασίστ στην κανονική περίοδο, ενώ στα playoffs μετρά 12,5 πόντους, 9,3 ριμπάουντ και 6,1 ασίστ στις εφτά φορές που έχει αγωνιστεί.

Ντέβιν Μπούκερ – Φίνιξ Σανς

Ο βενιαμίν της λίστας, Ντέβιν Μπούκερ, επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του ντραφτ το 2015 από τους Φίνιξ Σανς. Στην εξαετία που βρίσκεται στο ΝΒΑ, έχει ως ατομικές διακρίσεις δύο συμμετοχές στο All Star Game, αλλά στα 24 έτη έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να κατακτήσει και άλλες κορυφές.

Η αρχή έγινε με την ομάδα της Αριζόνα, με την οποία έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος, όπου και σταμάτησε πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο ηγέτης των Σανς, έχει μέσο όρο 23 πόντους, 4,6 ασίστ και 3 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο, ενώ στα playoffs μέτρησε 27,3 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ στην παρθενική φετινή του συμμετοχή.

Η λίστα των ονομάτων δεν μπ0ρεί να περιοριστεί σε πέντε παίκτες, καθώς τα παραδείγματα είναι πολλά. Άλλες επιλογές που δεν προκάλεσσν αίσθηση, αλλά αποδείχθηκαν σημαντικοί για τις ομάδες που αγωνίστηκαν είναι οι Ρούντι Γκομπέρ (Νο. 27 το 2013 από τους Τζαζ), Κρις Μίντλετον (Νο. 39 το 2012 από τους Πίστονς), Ντόνοβαν Μίτσελ (Νο. 13 το 2017 από τους Τζαζ), Κλέι Τόμπσον (Νο. 11 το 2011 από τους Γουόριορς), Πασκάλ Σιακάμ (Νο. 27 το 2016 από τους Ράπτορς).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ