Τι είναι «ρίσκο» και τι «πάσο» απόψε στην Ολλανδία για τον Ολυμπιακό

Τι είναι «ρίσκο» και τι «πάσο» απόψε στην Ολλανδία για τον Ολυμπιακό

Η «υποτίμηση» της PSV, ο Φορτούνης και η δεξιά πτέρυγα… μάχης.

Πλανάται στον αέρα από το βράδυ της Πέμπτης. Από το σφύριγμα της λήξης στο… πρώτο μισό. Και κατ’ επέκταση από το προβάδισμα που απέκτησε ο Ολυμπιακός με θέα στους «16» του Europa League. Πως θα πρέπει άραγε να το διαχειριστεί, αυτό το 4-2 επί της PSV; Με ρίσκο ή πάσο; Σκαρφαλώνοντας για δεύτερη φορά στα… κύματα της ανταριασμένης θάλασσας που επιβάλλουν οι Ολλανδοί στο άναρχο παιχνίδι τους; Ή φιλοδοξώντας σε μια θάλασσα-γυαλί…

Όχι, προφανώς η κουβέντα αυτή δεν αφορά τον Πέδρο Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του. Το τεχνικό τιμ δεδομένα έχει πάρει (ήδη) τις βασικές αποφάσεις του, για την διαχείριση αυτού του 90άλεπτου που ισοδυναμεί με ολόκληρο το εισιτήριο της πρόκρισης. Όπως προφανώς έχει αποφασίσει και για τα πρόσωπα που θα κληθούν να υλοποιήσουν το νέο σχέδιο. Το δίλλημα το συναντάς στις συζητήσεις των υπόλοιπων. Εκείνων που έμειναν αποσβολωμένοι από τα «χαρακτηριστικά» της πρώτης μάχης. Παρτίδα με 12-12 τελικές, έξι γκολ και ένα δοκάρι! Ροντέο…

Επίθεση και άμυνα

Μεταξύ μας; Ρεαλιστική απάντηση δεν προκύπτει σε αυτό το δίλλημα. Τι ακριβώς θα είναι «ρίσκο» και τι «πάσο» άλλωστε, έχοντας απέναντι μια ομάδα μηχανή-γκολ; Τα τελευταία δύο χρόνια στο Europa League, η PSV έχει μια εντός έδρας ήττα (από την Γρανάδα τον Οκτώβρη στη φάση των ομίλων). Τότε που οι απόντες κόντραραν στα ίσα τους παρόντες με την covid ταλαιπωρία που πέρασε η ομάδα του Ρότζερ Σμιντ. Οι Ολλανδοί που φέτος σε επτά αναμετρήσεις στη διοργάνωση (όμιλοι και πρώτο νοκ άουτ) έχουν μόνο νίκες (4) και ήττες (3). Που έχουν προλάβει να εκτελέσουν 90 τελικές προσπάθειες (σχεδόν 13 ανά ματς) και να στείλουν 14 φορές τη μπάλα στα δίχτυα (2 ανά ματς). Οι ίδιοι που έχουν μαζέψει τη μπάλα 13 φορές από τα δικά τους δίχτυα. Που δέχθηκαν 8 γκολ στην Ελλάδα (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός) και που στο Philips Stadium κράτησαν το μηδέν μόνο με την Ομόνοια (4-0).

Ένα χρόνο μετά

Ο Ολυμπιακός θα είναι ιδανικό να σκοράρει. Να χτυπήσει στους «χώρους» που η PSV προσφέρει όταν ανεβάζει επτά και οκτώ παίκτες πάνω από τη μεσαία γραμμή. Από την άλλη; Όσο περισσότερο την αγχώσει σε μια παρτίδα «no goal» που εάν και εφόσον θα είναι η πρώτη για εκείνη φέτος σε όλες τις διοργανώσεις; Τόσο θα ανοίγουν και οι «χώροι». Ο Σμιντ την Κυριακή παρέταξε για πρώτη φορά την ομάδα του με 3 στόπερ. Προφανώς και εκείνος σκέφτεται ότι μια πρώτη συνθήκη ανατροπής, είναι να μην δεχθεί γκολ. Ακόμη και έτσι όμως βρέθηκε να κυνηγά την Φίτεσε στο σκορ. Μάλλον θυμήθηκε αργά την αλλαγή σχηματισμού. Στην τριετία Μαρτίνς ο Ολυμπιακός εκτός έδρας στο Europa League μετρά 9 γκολ ενεργητικό σε 8 αναμετρήσεις. Τα δύο πέρσι τέτοια εποχή (27/2) στο Emirates με την Αρσεναλ. Σε μια από τις σπουδαιότερες νοκ άουτ- προκρίσεις στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν…

Την PSV το ελληνικό κοινό μάλλον δεν την έχει εκτιμήσει όσο της αξίζει. Οι περισσότεροι παρασυρόμενοι από τις «τεσσάρες» σε Τούμπα και Καραϊσκάκη, νομίζουν ότι πρόκειται για έναν αντίπαλο του χεριού μας. Δεν είναι έτσι. Ο ΠΑΟΚ το κατάλαβε ήδη βλέποντας τους Ολλανδούς να προκρίνονται στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Θα είναι καλό να μην χρειαστεί να το καταλάβει και ο Ολυμπιακός. Ομάδα που σκοράρει τόσο εύκολα, δεν είναι της… σειράς. Ομάδα που κάνει για πλάκα διψήφιο αριθμό τελικών σε κάθε της παιχνίδι, με αποκορύφωμα τις 35 με αντίπαλο τη Ντε Χάαγκ. Την κάνει ευάλωτη η επιθετικότητα της. Η επιλογή της να επιτίθεται με επτά και οκτώ ποδοσφαιριστές. Αλλά όταν βρίσκει ρυθμό είναι μια… κουβέντα, να βρεις χώρους και να την τιμωρήσεις.

Ο διάδρομος του Λαλά

Ο Μαρτίνς στο πρώτο ματς χτύπησε από δεξιά. Όχι τυχαία. Το αριστερό μπακ της PSV, είναι η… βενζίνη στο ρεζερβουάρ της. Ο Γερμανός, Φίλιπ Μαξ με τα 6 γκολ και τις 10 ασίστ. Ο Πορτογάλος τεχνικός έστειλε εκεί στις φάσεις πίσω από τη μπάλα, τον Ελ Αραμπί για να χαλάσει την ισορροπία της αντίπαλης άμυνας σε ενδεχόμενο transition. Του βγήκε σε δυο-τρεις φάσεις με πιο χαρακτηριστική το τετ α τετ του Κένι Λαλά. Τακτικά αυτή η «λεπτομέρεια» θα έχει και απόψε την τιμητική της. Ίσως μάλιστα για αυτόν τον λόγο να δούμε από την αρχή τον Κώστα Φορτούνη. Για να ξεκινά από δεξιά και να κατευθύνεται προς τον άξονα, ενώ την ίδια στιγμή ο Ελ Αραμπί να κάνει την αντίθετη κίνηση. Ο αρχηγός ήταν καταλυτικός στο 20άλεπτο που αγωνίστηκε στο «Καραϊσκάκης». Και ο Μαρτίνς αυτό μάλλον δεν το έχει ξεχάσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ