Να σπάσεις την άμυνα; Όλοι μαζί μπορούμε!

Να σπάσεις την άμυνα; Όλοι μαζί μπορούμε!

Δεν φτάνει μόνον ένας παίκτης απέναντι σε ομάδα που παίζει στο μισό γήπεδο!

Δεν είναι απλό να διασπάσεις την κλειστή άμυνα. Μας το επιβεβαιώνουν αυτό και στο παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας ακόμη και οι ομάδες που διαθέτουν τα καλύτερα εργαλεία στην επίθεση.

Ούτε η Αργεντινή τα κατάφερε απέναντι στην Ισλανδία, από τη στιγμή που ο Μέσι δεν βρήκε δίχτυα από τη βούλα του πέναλτι, ενώ και η Βραζιλία του Νεϊμάρ έμεινε στην ισοπαλία, απέναντι στην Ελβετία-για την Γερμανία ούτε λόγος να γίνεται καθώς γνώρισε την ήττα από το Μεξικό.

Το μοναδικό ματς που «άνοιξε» και κατέληξε στο 3-3 ήταν αυτό ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Και οι μεν Ισπανοί διαθέτουν στην ενδεκάδα τους τη μισή Ρεάλ Μαδρίτης και τη μισή Μπαρτσελόνα, ενώ ο Σάντος έχει το προνόμιο να υπολογίζει στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Κι αυτός όμως σκόραρε δύο φορές από στημένα (πέναλτι, φάουλ) κι άλλη μία με εκτός περιοχής σουτ, σε στιγμή που ο Ντε Χέα έγινε… Κάριους.

Με απλά λόγια δεν μπορεί ένας παίκτης να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Χρειάζεται συνολική δουλειά και πολύ τρέξιμο. Οι στημένες φάσεις είναι μία επιλογή όπως και κάποια μακρινά σουτ που δίνουν στην μπάλα «τρελή πορεία» προς τα δίχτυα, όμως αυτό είναι το σπάνιο κι όχι το σύνηθες.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο θα πρέπει να ανεβάσεις αρκετούς παίκτες στο μισό τερέν του αντιπάλου και να πάρεις το ρίσκο.  Ο Βαλβέρδε για παράδειγμα στέλνει πάντα έξι παίκτες μπροστά και αυτό το εφήρμοσε και στις θητείες του στον Ολυμπιακό. Οι πέντε της επίθεσης (δύο χαφ, δύο εξτρέμ και ο σέντερ φορ) κι ένας από τους πλάγιους μπακ, καθώς ο άλλος μένει να καλύψει, όπως και ο κόφτης με τους δύο στόπερ.

Με αυτό το «6-5» μπορείς και να γίνεις απειλητικός και να προστατέψεις τα νώτα σου στην κόντρα μπάλα.  Και βεβαίως θέλει πια και αρκετά… κότσια, αφού θα πρέπει οι παίκτες σου να κρατήσουν την κατοχή της μπάλας, να βγάλουν την κάθετη πάσα, να περιμένουν μέχρι να προκύψει το λάθος των απέναντι.

Άλλη μία διέξοδος είναι η πίεση ψηλά, όταν χαθεί δηλαδή η κατοχή από τους επιτιθέμενους.  Για αυτόν το λόγο ήθελε ο Ερνέστο τον Φουστέρ, για να μαρκάρει στην πρώτη πάσα κι όταν «έκλεβε» την μπάλα, τότε αυτομάτως δινόταν η ευκαιρία για επίθεση σε ανοργάνωτη άμυνα.

Κι επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο ας μην ξεχάσουμε και το… ταλέντο. Γιατί αν ο επιθετικός  ντριμπλάρει έναν αντίπαλο, τότε βγαίνεις  μπροστά με συνθήκες… πόλο,  καθώς αποκτάς παίκτη παραπάνω και υποχρεώνεις την αντίπαλη άμυνα να αλλάξει θέσεις για να καλύψει το μαρκάρισμα, άρα να χάσει και τη συνοχή της. Όλα αυτά μαζί όμως δεν είναι τόσο απλά να βγούνε πάνω στο χόρτο και αυτό το διαπιστώνουμε και στις… καλύτερες διοργανώσεις!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ