Ο Καλάθης των 15 εκατομμυρίων και ο Ουαναμέικερ

Ο Καλάθης των 15 εκατομμυρίων και ο Ουαναμέικερ

Πριν από λίγες μέρες ο Μπραντ Ουαναμέικερ αποφάσισε να αφήσει πάνω στο τραπέζι πρόταση για διετές συμβόλαιο έναντι 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων καθαρά, που του είχε κάνει η Μπαρτσελόνα, για να πάρει τα 831.311 δολάρια, που του πρόσφεραν για ετήσιο εγγυημένο συμβόλαιο οι Μπόστον Σέλτικς στο ΝΒΑ. Το γιατί επέλεξε να πάρει περίπου 2,5 φορές λιγότερα […]

Πριν από λίγες μέρες ο Μπραντ Ουαναμέικερ αποφάσισε να αφήσει πάνω στο τραπέζι πρόταση για διετές συμβόλαιο έναντι 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων καθαρά, που του είχε κάνει η Μπαρτσελόνα, για να πάρει τα 831.311 δολάρια, που του πρόσφεραν για ετήσιο εγγυημένο συμβόλαιο οι Μπόστον Σέλτικς στο ΝΒΑ.

Το γιατί επέλεξε να πάρει περίπου 2,5 φορές λιγότερα χρήματα από αυτά που θα μπορούσε να πάρει, είναι δικός του λογαριασμός. Αυτή η μικρή ιστορία, όμως, δείχνει αρκετά καθαρά γιατί ο Νικ Καλάθης έμεινε τελικά στον Παναθηναϊκό.

Σε τούτη την υπόθεση ο μοναδικός αντίπαλος του «τριφυλλιού» ήταν στην ουσία μόνο το ΝΒΑ. Στην Ευρωλίγκα οι ομάδες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τον Καλάθη στα χρήματα που τελικά έκλεισε στον Παναθηναϊκό ήταν ελάχιστες και τελικά κινήθηκε μόνο μία. Η Χίμκι, αλλά ο Νικ δεν ήθελε να πάει στη Μόσχα.

Η Μπαρτσελόνα δεν τόλμησε, άλλωστε από την προσφορά στον Ουαναμέικερ φάνηκε ποιος ήταν ο πήχης της, ενώ η Φενερμπαχτσέ πιθανώς να ασχολιόταν (όχι όμως και σίγουρα) μόνο αν ο διεθνής γκαρντ τα «έσπαγε» οριστικά και αμετάκλητα με τον Παναθηναϊκό. Η ΤΣΣΚΑ έχει Ντε Κολό και Σέρχιο Ροντρίγκεθ, η Ρεάλ δεν έκανε κίνηση και… τέλος. Άλλη ομάδα δεν υπήρχε.

Αντίθετα, στο ΝΒΑ θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν όλοι και να τον υπογράψουν όλοι. Αλλά με τι χρήματα; Ο Ουαναμέικερ, ένας από τους κορυφαίους γκαρντ της Ευρωλίγκας την τελευταία διετία, πήρε από τους Σέλτικς 830 χιλιάρικα. Το ποσό είναι χαμηλό, διότι πρόκειται για το μίνιμουμ συμβόλαιο που παίρνουν οι ρούκι. Αλλά και ο Σέιν Λάρκιν πέρυσι, παρόλο που προερχόταν από εξαιρετική σεζόν με την Μπασκόνια στην Ευρωλίγκα, πήρε 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τους Σέλτικς κι ας είχε τριετή προϋπηρεσία στο ΝΒΑ. Μεγαλύτερη από τον Καλάθη, που έχει παίξει μόνο δύο σεζόν.

Άρα, πόσα να έπαιρνε ο Νικ φέτος; Τα 6 εκ. δολάρια που πήρε πέρυσι από τους Κλίπερς ο Τεόντοσιτς κι ας ήταν ρούκι στο ΝΒΑ κι ας είναι παίκτης του ίδιου βεληνεκούς με τον Νικ στην Ευρώπη; Πιθανώς, αν ο ατζέντης του έκανε καλή δουλειά. Αλλά η free agency στο ΝΒΑ έχει φέτος περισσότερες ευκαιρίες από πέρυσι, πολλά χρήματα θα δαπανηθούν για παίκτες που ήδη ανήκουν στο πρωτάθλημα και αυτοί από την Ευρώπη λογικά θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο.

Ακόμα, όμως, κι αν έβρισκε αυτά τα 6 εκ. δολάρια ετησίως ο Καλάθης, ήξερε καλά πως είναι 5 εκ. Ευρώ και στην τσέπη του θα έμπαιναν τα μισά, αφού τα άλλα μισά θα έπρεπε να τα πληρώσει στην εφορία. Άρα στην πράξη θα έβγαζε τα χρήματα που του δίνει καθαρά ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν θα είχε όσα άλλα του παρέχει ο Παναθηναϊκός.

Δεν θα είχε βασικό ρόλο στην ομάδα, αλλά θα ήταν αναπληρωματικός. Δεν θα ήταν πρωταγωνιστής στη λίγκα, αλλά ένας ακόμα ρολίστας. Δεν θα κυνηγούσε ρεκόρ και ατομικές διακρίσεις μαζί με τη διάκριση της ομάδας του. Και δεν θα ζούσε στην Αθήνα, όπου πια έχει προσαρμοστεί κι αυτός και η οικογένειά του, περνούν καλά και δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα να φύγουν.

Στο κάτω κάτω το ΝΒΑ δεν είναι απωθημένο του. Το έχει δοκιμάσει έχοντας παίξει δύο σεζόν με τους Μέμφις Γκρίζλις, δεν ξετρελάθηκε και δεν αισθάνεται ότι πρέπει να αποδείξει και κάτι παίζοντας σε αυτό.

Όλα τούτα τα είχε στο μυαλό του ο Καλάθης πριν καν αρχίσει την διαπραγμάτευση από τον Παναθηναϊκό. Απλώς ήθελε να πάρει κάτι παραπάνω για να εξαργυρώσει την καταπληκτική σεζόν που έκανε και να διατηρήσει το status του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γι’ αυτό συμφώνησε πριν καν αρχίσει η free agency του ΝΒΑ, όπου θα μπορούσε να τεστάρει με μεγαλύτερη ασφάλεια τα νερά. Ήξερε από πριν τι πραγματικά ήθελε να κάνει.

Συμφώνησε, λοιπόν, να υπογράψει το τρίτο τριετές συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι του 2021 θα έχει συμπληρώσει εννέα χρόνια παρουσίας στο «τριφύλλι». Όχι συνεχόμενα. Ήρθε για πρώτη φορά το 2009 και το πρώτο του συμβόλαιο του απέφερε συνολικά 2,4 εκ. Ευρώ. Το 2012 ακολούθησε το ρεύμα φυγής από τον Παναθηναϊκό που προκάλεσε η αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πήγε για δυο χρόνια στη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ακολούθησαν οι Μέμφις Γκρίζλις και το ΝΒΑ.

Και το 2015 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό υπογράφοντας ένα ακόμα τριετές συμβόλαιο έναντι, αυτή τη φορά, 6 εκ. Ευρώ. Για την επόμενη τριετία θα πάρει 6,5 εκ. Ευρώ. Και το καλοκαίρι του 2021 θα ξέρει ότι 15 εκ. Ευρώ από αυτά που θα έχουν διακινηθεί από την αρχή της καριέρας του ως τότε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, θα προέρχονται από τον Παναθηναϊκό.

Θα ξέρει επίσης ότι θα έχει τη δυνατότητα να γίνει μία ακόμα σημαία του Παναθηναϊκού, μετά τους Αλβέρτη και Διαμαντίδη, κι ένας θρύλος της Ευρωλίγκας. Παίζουν ρόλο κι αυτά, ο αθλητής τα βάζει στο ζύγι και βαραίνουν πολύ. Διότι, ως γνωστόν, τη δόξα ουδείς εμίσησε. Και ο Καλάθης ξέρει ότι τόση δόξα μόνον ο Παναθηναϊκός μπορεί να του προσφέρει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ