Ωχ, τι θα γίνει χωρίς τον Καζεμίρο;

Ωχ, τι θα γίνει χωρίς τον Καζεμίρο;

Ο Γιώργος Χελάκης εξηγεί γιατί η απουσία του Καζεμίρο στον προημιτελικό με το Βέλγιο απειλεί να αποδιοργανώσει την ομάδα της Βραζιλίας…

Καλά το είχε στρώσει το πράγμα ο Τίτε που κοουτσάρει την Εθνική Βραζιλίας. Αντί να πέσει στην παγίδα φτιάχνοντας μια ομάδα με βάση το ταλέντο που περισσεύει από την μέση από μπροστά αυτός παρουσίασε ένα συμπαγές σύνολο που έχει το νου του να μην εκτεθεί στα μετόπισθεν και μετά να ψάξει το γκολ στην επίθεση. Ότι αυτή θα ήταν η λογική του κόουτς της Εθνικής Βραζιλίας σας το είχαμε γράψει πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

Τότε, σας λέγαμε πως για να πετύχει η συνταγή η βασική δουλειά είχε ανατεθεί στον μόνο καθαρόαιμο αμυντικό χαφ της εντεκάδας τον Κάρλος Καζεμίρο. Στο σύστημα 4-1-4-1 που εφαρμόζει ο Τίτε, ο άσσος της Ρεάλ  κάνει όλη την ανασταλτική δουλειά. Τι κάνει ακριβώς; Σταματάει τις περισσότερες επιθέσεις των αντιπάλων στην μεσαία γραμμή. Βγάζει άμυνα περίπου στην σέντρα πριν χρειαστεί να αναλάβουν δράση οι κεντρικοί αμυντικοί. Αυτό ανάμεσα στα άλλα σημαίνει ότι η ομάδα της Βραζιλίας ανακτά γρήγορα την κατοχή της μπάλας και ξεκινά τις επιθέσεις της κερδίζοντας μέτρα και χρόνο που τον στερεί από την αντίπαλη ομάδα η οποία προσπαθεί να οργανωθεί αμυντικά για να την αντιμετωπίσει.

Ο Καζεμίρο δεν θαυμάζεται  για τις οργανωτικές του δυνατότητες όπως ο Κουτίνιο ούτε βέβαια για τις βιρτουόζικες ενέργειες του σταρ Νεϊμάρ. Κάνει όμως την πιο ουσιαστική δουλειά στην ομάδα συνεπικουρούμενος όποτε χρειάζεται από τον δυναμικό Παουλίνιο. Μπορεί να μοιάζει κάπως υπερβολικό, αλλά το 1994 που το πήραν οι Βραζιλιάνοι είχαν αμυντικό χαφ τον περίφημο Κάρλος Ντούνγκα που δεν εγκατέλειπε ποτέ το πεδίο δράσης του. Το 2002 είχαν αμυντικό χαφ το «αόρατο τείχος», τον Σίλβα. Το 2014 είχαν τον Φερναντίνιο που άφηνε να γίνεται η μεσαία γραμμή «κέντρο διερχομένων» με αποτέλεσμα -μεταξύ των άλλων- να πέσει εκείνη η ξεγυρισμένη «εφτάρα» από την Γερμανία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει επειδή στο παιχνίδι με το Βέλγιο θα είναι διαθέσιμος ο Μαρσέλο και ο Ντάγκλας Κόστα. Μια χαρά είναι αυτοί αλλά αμυντικός χαφ στη θέση του Καζεμίρο θα παίξει κατά τα φαινόμενα ο Φερναντίνιο.  Αν ο Μαρτίνες, προπονητής του Βελγίου, φερθεί πονηρά και βάλει τον Φελαϊνί δίπλα στον Βίτσελ για να  απελευθερώσει τον Ντε Μπρούινε τα προβλήματα για την Βραζιλία θα γίνουν μεγάλα και δισεπίλυτα.

Ο Φερναντίνιο ούτε το κορμί ούτε τη δύναμη του Καζεμίρο διαθέτει. Αν οι Βέλγοι κυριαρχήσουν στο κέντρο και ο Κουτίνιο αναγκάζεται να φτάσει μπροστά από τον Σίλβα και τον Μιράντα για να πάρει την μπάλα τότε είναι πολύ πιθανό η «σελεσάο» να βρεθεί μπροστά σε αγωνιστικά αδιέξοδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ