Προπονητές, «γεννήσατε»΄Ελληνες  σέντερ φορ!

Προπονητές, «γεννήσατε»΄Ελληνες σέντερ φορ!

Να κάτι, που το δίδυμο Τσάνα-Σκίμπε έχει δίκιο.Κάτι πρέπει να γίνει με σέντερ φορ αφού το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον Ολυμπιακό, αλλά είναι γενικότερα από τα πιο πολύπλοκα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΠΟΣΕΣ φορές επικαλεστήκαμε την διαπίστωση του Μίχαελ Σκίμπε, όπως την εξέφρασε στο περιθώριο των συναντήσεων μπαράζ με την Κροατία, ότι «Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν διαθέτει σέντερ φορ για τις ανάγκες της Εθνικής»! Ενώ βλέπαμε τον αγώνα Σπόρτινγκ- Ολυμπιακού 3-1 αυτή η επιγραφή, από τον Γερμανό Ομοσπονδιακό, δεν έλεγε να ξεθωριάσει στην σκέψη μας.

Ο Κώστας Φορτούνης, από καλύτερο γηγενές 10άρι, που διαθέτει το ποδόσφαιρο μας , να παριστάνει το σέντερ φορ. Δεν μας πήγαινε καλά, δεν μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με την απόφαση του Τάκη Λεμονή. Με τη λήξη του αγώνα ήλθε και η κριτική του Γιώτη Τσαλουχίδη, καλεσμένου στην αθλητική ευρωεκπομπή της ΕΡΤ1, για να μας τσιγκλήσει ακόμη περισσότερο και για «να δέσει το γλυκό». Ο παλαίμαχος διεθνής ήταν κάθετος στο «Όχι ο Φορτούνης σέντερ φορ»!

ΓΕΓΟΝΟΣ, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, ότι υπάρχει λειψανδρία στην θέση, στην οποία κάποτε το ποδόσφαιρο μας ήταν περήφανο. Και τα χαρτάκια με τις φωτογραφίες των Ελλήνων σέντερ φορ ήταν τα πιο περιζήτητα από τους νεαρούς, που πήγαιναν στο περίπτερο για να προμηθευτούν τα προϊόντα , ενισχυμένα με τις έγχρωμες κάρτες των ποδοσφαιρικών ινδαλμάτων.

Θα μπορούσαμε να παραθέταμε δέκα-είκοσι ονόματα από εκείνα τα σέντερ φορ και ασθμαίνοντας να φτάναμε ως τον τελευταίο της σειράς, αυτόν, λόγω εποχής, όχι από τα χαρτάκια αλλά από το χαρτί της 1ης σελίδας των αθλητικών εφημερίδων. Εννοούμε τον Κώστα Μήτρογλου και δεν νομίζουμε, ότι προκαλούμε ξάφνιασμα σε όσους απλούς φίλους της μπάλας ή επαγγελματίες σχολιαστές, επειδή αναφέρουμε αυτό το όνομα.

Του Μήτρογλου, που οι Μαρσεγιέζοι με ηδονή «ρίχνουν στην πυρά» και υποτιμούν τον Έλληνα με ατάκες όπως , ότι «κάνει κοντρόλ της μπάλας με το γόνατο». Όμως, ότι «κάνει γκολ ακόμη και με κλειστά μάτια» (ιδέ Ολυμπιακό, Εθνική, Ατρόμητο, Πανιώνιο, Μπενφίκα) δεν το παραδέχονται, γιατί δεν τους αφήνει ο υπερτροφικός σωβινισμός τους.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στο παιχνίδι της Λισσαβόνας αναζήτησε όσο ποτέ άλλοτε «και τον Κώστα Μήτρογλου». Ένα πραγματικό, νορμάλ, σέντερ φορ. Το οποίο, για παράδειγμα, στη φάση του 19΄, από τη σέντρα του Φιγκέιρας, δεν θα ενεργούσε όπως ο Πάρντο, ήτοι με πρόταξη, με προβολή, του ποδιού του «και όπου λάχει να πάει μπάλα». Αν ήταν ο Φορτούνης στην θέση του Κολομβιανού; Μα, πώς να ήταν αφού ο διεθνής άσος έχει για βασική τέχνη του το να δημιουργεί. Δεν μπορεί να παραστήσει το Λεβαντόφσκι , ούτε καν τον Πρίγιοβιτς.

Τα περί ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, ότι ο σύγχρονος παίκτης οφείλει να ανταποκρίνεται στην δουλειά και των έντεκα θέσεων είναι πολύ καλά ως θεωρία. Στην πράξη «ξυρίζουν τον γαμπρό», κατ΄αυτή ο κάθε ποδοσφαιριστής έρχεται πρόσωπο-με πρόσωπο με την αλήθεια. Και βγαίνουν τα συμπεράσματα, τα οποία το πολυμελές τεχνικό τιμ, που έχει πλέον η κάθε ομάδα, η οποία λειτουργεί σε επαγγελματικό επίπεδο, τα βάζει στο μικροσκόπιο και ανάλογα (πρέπει να )παίρνει την επόμενη, ορθολογική, απόφαση.

ΔΕΚΤΟ, ότι ο Τάκης Λεμονής αναγκάστηκε να ονομάσει σέντερ φορ τον πιο ποιοτικό κι αποτελεσματικό δημιουργό στο ερυθρόλευκο παιχνίδι, γιατί το έφεραν έτσι τα γεγονότα, όπως η αναπόφευκτη απουσία του Καρίμ Ανσαριφάρντ. Καμία αντίρρηση. Εμείς κάνουμε λόγο για «Φορτούνη δήθεν σέντερ φορ», όχι για να ψέξουμε ή να φορτώσουμε ευθύνες στον ερυθρόλευκο τεχνικό για τον οποίο είναι δεδομένη η θετικότατη διάθεση, που έχουμε πάντοτε γι΄αυτόν.

Είναι όμως, το πιο πρόσφατο κατάλληλο παράδειγμα για να πιάσουμε από τα μαλλιά την δήλωση του Σκίμπε, ότι κάνει σεργιάνι στα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ, αλλά δεν συναντάει ούτε ένα, που θα μπορούσε να μοιραστεί συμμετοχές ή να είναι η αλλαγή στο 46΄του ξενιτεμένου Κώστα Μήτρογλου. Γι΄αυτό και ως δεύτερη λύση χρησιμοποιεί άλλο ένα μετανάστη τον Απόστολο Βέλλιο, παρότι η Νότιγχαμ Φόρεστ δεν τον εμπιστεύεται.

ΥΠΑΡΚΤΟ το πρόβλημα της λειψανδρίας στην θέση, την οποία έχουμε συνηθίσει να αντιπροσωπεύεται με την φανέλα νούμερο 9. Άγνωστο, αν έχει απασχολήσει τους ειδικούς, επί του προκειμένου τους προπονητικούς δασκάλους των υποδομών(ακαδημιών) και κατόπιν τα τεχνικά επιτελεία των επαγγελματικών ομάδων.

Κάποτε ίδιο πρόβλημα είχε το ποδόσφαιρο μας με την θέση του τερματοφύλακα. Με το σταγονόμετρο αναδεικνύονταν παίκτες, που με αξιώσεις θα υπεράσπιζαν την εστία. Στα τελευταία χρόνια η Σούπερ Λιγκ έχει να περηφανεύεται για την ποσότητα και την ποιότητα των Ελλήνων τερματοφυλάκων. Θέμα σύμπτωσης ή επιμελημένης δουλειάς από αρμόδιους δασκάλους;

Ας ερωτηθούν και αυτοί, από συναδέλφους τους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να λύσουν τον «Γόρδιο δεσμό Νο 9»! Για να δώσουν τις συμβουλές και τα φώτα τους, αν δεν πρόκειται, όπως προαναφέραμε, για σύμπτωση, ότι το μεγάλο ελληνικό πρωτάθλημα διαθέτει, σε αξία και αριθμό, τερματοφύλακες, με τους οποίους μπορεί να συναγωνιστεί οποιοδήποτε ξένο.

Ότι ΠΑΕ καταφεύγουν στο εξωτερικό για ξένο φρουρό της εστίας τους, ισχύει –για τις περισσότερες- ο οικονομικός παράγοντας. Δόξα τω Θεώ πάμε καλά από τερματοφύλακες. Από κεντρικούς κυνηγούς πάσχουμε. Κι αυτό δεν είναι τόσο, ότι έχει μεταβληθεί κατά πολύ ο χαρακτήρας του παιχνιδιού, λόγω της πολλής τακτικής, με την οποία έχουν κάνει «μεταμόσχευση» στη μπάλα οι σύγχρονοι πολυδιαβασμένοι και νεωτερίζοντες τεχνικοί. Είναι και γιατί η πλειονότητα των επίδοξων ποδοσφαιριστών, θεωρούν, ως πιο εύκολες θέσεις, για το «δίπλωμα στο επάγγελμα» και την όσο πιο ακοπίαστη εξέλιξη στην επαγγελματική καριέρα τους, εκείνες των χαφ!

Ενώ του σέντερ φορ είναι η πιο δύσκολη, όσο και του τερματοφύλακα. Παράλληλα είναι και η πιο επικίνδυνη, γιατί ο «9» πρέπει να επιδίδεται συνεχώς σε πόλεμο σώμα-με σώμα , είτε στον αέρα, είτε στο χορτάρι, με θηριώδη στόπερ- τα οποία έχουν τους αγκώνες τους διαρκώς στην πρίζα, πυρωμένους.

ΚΑΤΙ πρέπει να γίνει με σέντερ φορ και βέβαια το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον Ολυμπιακό, αλλά είναι γενικότερα από τα πιο πολύπλοκα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να και κάτι, που το δίδυμο Τσάνα-Σκίμπε έχει δίκιο. Ειδικοί προπονητές, «γεννήσατε» , όσο πιο γρήγορα, έστω «εφταμηνίτικα- με καισαρική», ΄Ελληνες σέντερ φορ!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ