Αρχίζει η γιορτή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ

Αρχίζει η γιορτή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ

Η πρωταθλήτρια Ρεάλ. Η γεμάτη σε όλες τις θέσεις ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών Ζοτς με την Φενέρ. Οι τρεις τους και όλοι οι άλλοι. Απλά ψάχνουμε, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τον τέταρτο της παρέας του Final- Four. Οι ελληνικές ομάδες μπαίνουν στην εκκίνηση αρκετά αλλαγμένες σε σχέση με πέρυσι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα φθάσουν.

Πάμε λοιπόν. Μετά από πολύ μεγάλο, για τα δεδομένα του αθλήματος, χρονικό διάστημα η Euroleague επιστρέφει στη ζωή μας για να ομορφύνει με το θέαμα που προσφέρει τα απογεύματα των απανταχού φίλων του μπάσκετ. Στην εκκίνηση δεκαέξι μονομάχοι σε ένα πρωτάθλημα τριάντα αγωνιστικών με μεγάλες απαιτήσεις για ομάδες, προπονητές και παίκτες. Δεν μπαίνουν όλες οι ομάδες από την ίδια αφετηρία, σίγουρα όμως όλες κάνουν τα δικά τους όνειρα.

Με τα κλειστά συμβόλαια να μειώνουν το στοιχείο της έκπληξης στο ελάχιστο υπάρχει μόλις μια ομάδα που δεν έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στην διοργάνωση. Αυτή είναι η ισπανική Γκραν Κανάρια, που παραδοσιακά παίζει στο Eurocup. Οι υπόλοιπες, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο έχουν αφήσει το στίγμα τους στο θεσμό. Πάμε να τις δούμε αναλυτικότερα.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ: Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται η κάτοχος του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης, η περυσινή φιναλίστ Φενέρ και η ρώσικη αρκούδα η ΤΣΣΚΑ. Οι τρεις τους είναι και οι φετινοί μνηστήρες του στέμματος.

Η ισπανική ομάδα έμεινε σχεδόν η ίδια με την μεγάλη διαφορά ότι ο Ντόνσιτς πια βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η παρουσία του Γιουλ, που την προηγούμενη σεζόν ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό, είναι όλα τα λεφτά για το σύνολο του Λάσο. Το τρέξιμο, ο έλεγχος των ριμπάουντ και το τρίποντο θα την χαρακτηρίσουν και φέτος.

Η Φενέρ έχει τον Ζέλικο και αυτό φθάνει .Πάντα παρούσα στη γιορτή, απέκτησε φέτος ακόμα περισσότερο βάθος στο ρόστερ της. Ο Λοβέρν θα της δώσει πάλι τη δύναμη κοντά στο καλάθι που έχασε μετά τη φυγή του Ούντο, ενώ στοίχημα αποτελεί η προσαρμογή του Ένις. Αν ο Αμερικανός καταλάβει το παιχνίδι τότε ο Γουαναμέικερ θα ξεχαστεί γρήγορα.

Η ΤΣΣΚΑ, του » δικού μας» Δημήτρη Ιτούδη, πήρε τον Χάκετ για να βελτιώσει την περιφερειακή της άμυνα και περιμένει από τους Σέρχιο και Ντε Κολό να τραβήξουν και φέτος το κουπί. Ερωτηματικό ο Τζόελ Μπολομπόι. Πολύ αθλητική ομάδα.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ: Εδώ μπαίνουν δύο κατηγορίες ομάδων. Στη μία οι Μακάμπι και Μπαρτσελόνα και στη δεύτερη η Εφές, η Χίμκι, η Μπασκόνισ και η Ζαλγκίρις. Οι δύο πρώτες απογοητεύουν εδώ και χρόνια με την παρουσία τους.

Η ισραηλινή Μακάμπι προσπαθεί να επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά μένει στη μέση. Φέτος άλλαξε αρκετά, αν και πάλι θα στηριχθεί στο αμερικάνικο στοιχείο. Η έδρα έχει πάψει να τρομάζει εδώ και καιρό και πολλοί θεωρούν ότι θα δούμε ξανά μια από τα ίδια.

Η Μπαρτσελόνα στην πρώτη σεζόν χωρίς τον Κάρλος Ναβάρο στο ρόστερ της ψάχνει την αναγέννηση της. Ο Πέσιτς καλείται να την επαναφέρει τουλάχιστον στα play- off. Πολλές και σημαντικές προσθήκες, με τον Σίνγκλετον και τον Πάνγκος να ξεχωρίζουν, προσδοκά να αφήσει πίσω της τα λάθη του παρελθόντος. Ερωτηματικό ο προπονητής της.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν ομάδες που στγκαταλέγονται σε αυτές που λέμε παραδοσιακές, ίσως όχι τόσο η Χίμκι, αλλά που δύσκολα κάνουν το μεγάλο άλμα. Η Εφές έφτιαξε ένα πολύ ισορροπημένο και ποιοτικό ρόστερ. Δεν έχει όμως έδρα και κόσμο και αυτό της κοστίζει συνήθως.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, της χτύπησε και η τραγωδία την πόρτα το καλοκαίρι με την αυτοκτονία του Χάνεϊκατ, θα είναι και φέτος το σύνολο του Αλεξέι Σβεντ. Όπως έδειξε και την προηγούμενη χρονιά δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν και αναμένεται να παλέψει μέχρι τέλους για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Η Μπασκόνια πολύ θα ήθελε να είναι παρούσα στο δικό της Final-Four, αλλά δεν το βλέπω. Μικρό ρόστερ ειδικά για ομάδα που παίζει στην ACB Λίγκα και σε περίεργη φάση γενικά.

Η Ζαλγκίρις μετά την εκπληκτική πορεία που την έφερε στο Βελιγράδι, έχασε σημαντικούς παίκτες, κράτησε όμως τον Σάρας στην τεχνική της ηγεσία. Σημείο αναφοράς ο μεγάλος Λιθουανός θα δούμε τι θα μας παρουσιάσει φέτος.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Μπάγερν, Γκραν Κανάρια, Μπουντούσνοστ, Νταρουσάφακα και η αγαπημένη Αρμάνι απλά συμπληρώνουν το πρωτάθλημα. Για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά τους δεν έχουν, ούτε και μπορούν, να πάνε μακριά. Η γερμανική ομάδα στην επιστροφή της δεν έχει φτιάξει ένα σύνολο για τέτοιο επίπεδο, η Νταρουσάφακα είναι η πρώτη τούρκικη που » πληρώνει» την οικονομική κρίση στη γείτονα χώρα, ενώ οι Μαυροβούνιοι και οι νησιώτες Ισπανοί θα είναι ικανοποιημένοι με όσες νίκες και αν πετύχουν.

Η Αρμάνι από την άλλη είναι μια κατηγορία μόνη της. Πακτωλός χρημάτων να ξοδεύεται κάθε καλοκαίρι και από αποτέλεσμα τίποτα. Το ίδιο θα ζήσουν και στην τρέχουσα σεζόν στην πρωτεύουσα της μόδας.

…..ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Δεν θα πάμε για ιδιαίτερη ανάλυση εδώ. Ο Ολυμπιακός μετά τη δεύτερη χρονιά σερί χωρίς τίτλο προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές. Έφυγε ο Σφαιρόπουλος και ήρθε ο Μπλατ. Έβαλε νέους και σχετικά άπειρους παίκτες στην σύνθεση του κρατώντας Πρίντεζη και Σπανούλη πάλι σε θέση πρωταγωνιστών.

Τεράστιο ερωτηματικό οι Αμερικανοί που πήρε και το πως θα βγάλει το δύσκολο πρόγραμμα της αρχής. Ο Παναθηναϊκός έγινε πιο ομάδα και κινήθηκε μεταγραφικά με τέτοιο τρόπο για να μεγαλώσει τον ελληνικό του κορμό. Ο Τσάβι συνεχίζει για τρίτη χρονιά και αυτή τη φορά οι επιλογές είναι πολύ κοντύτερα στα δικά του θέλω. Καλή μας σεζόν και ας απολαύσουμε το ωραίο θέαμα που μας προσφέρουν οι ομάδες μέσα στο παρκέ. Προσοχή και στις αλλαγές στους κανονισμούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ