ΑΕΚ : Το μεγάλο στοίχημα του Χιμένεθ

ΑΕΚ : Το μεγάλο στοίχημα του Χιμένεθ

Το στοίχημα του Χιμένεθ είναι πλέον, πως θα χωρέσει όλους τους «καλούς» σε μία διάταξη, σε ένα άλλο Star System κατά τα πρότυπα του Αλέγκρι. Άλλωστε, κάτι τέτοιες λεπτομέρειες είναι που κάνουν τους πολύ καλούς προπονητές να ξεχωρίζουν από τους απλώς καλούς!

H εξαετής κυριαρχία της Γιουβέντους στην Serie A, με τα συνεχόμενα τρόπαια, βασίστηκε σ΄ ένα μεγάλο βαθμό πάνω σε δύο σχηματισμούς. Η μόνιμη πρωταθλήτρια Ιταλίας, τα τελευταία χρόνια, έκανε μόδα ξανά στην Ευρώπη το 3-5-2 και χρησιμοποίησε με σχεδόν απόλυτη επιτυχία το 4-3-2-1 φτάνοντας στον χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην πρώτη χρονιά του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στον πάγκο της.

Το καλοκαίρι του 2015 ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και να βάλει σε ήπιους  μπελάδες τον Ιταλό τεχνικό. Οι μεταγραφές του Πάουλο Ντιμπάλα, του Μάριο Μάντζουκιτς και του Χουάν Κουαδράδο, τριών ποιοτικότατων προσθηκών δηλαδή, απαιτούσε εξαιρετική διαχείριση του έμψυχου δυναμικού και «πάντρεμα» όλων αυτών στην αρχική ενδεκάδα.

Ένα χρόνο αργότερα, τα πράγματα έγιναν ακόμα… χειρότερα! Στους προηγούμενους προστέθηκαν δύο ακόμα μεγάλα επιθετικά εργαλεία στις τάξεις της Γιούβε! Ο πλέι μέικερ και αντικαταστάτης του μεγάλου Ζουνίνιο στη Λιόν, Μίραλεμ Πιάνιτς και το πρώην «πολυβόλο» της Ρεάλ Μαδρίτης, Γκονσάλο Ιγουαΐν.

Ο Αλέγκρι έπρεπε ξαφνικά να κρατήσει τα αποδυτήρια, να έχει ικανοποιημένα με επαρκή χρόνο συμμετοχής  όλα τα μεγάλα αστέρια της ομάδας και παράλληλα να μη έρθει σε ρήξη με τον Αντρέα Ανιέλι που δεν θα ήθελε τα εκατομμύρια που ξόδεψε να ζεσταίνουν τον πάγκο.

Ποια ήταν η επιλογή του πρώην προπονητή της Μίλαν; Όλοι μέσα και αλλαγή συστήματος ρισκάροντας τη συνοχή ενός συνόλου που βάδιζε με δοκιμασμένη συνταγή από επιτυχία σε επιτυχία. Ο Πιάνιτς αίφνης μετατράπηκε από δεκάρι σε δεύτερο αμυντικό χαφ και ο Μάντζουκιτς, ένα βαρύ και ψηλό κορμί,  βγήκε στην άκρη για να παίξει εξαιρετικά τον ρόλο του εξτρέμ, που έλεγαν και οι παλιότεροι!

Η φυσιογνωμία της ομάδας όχι μόνο δεν αλλοιώθηκε, αλλά η Γιουβέντους έφτανε με άνεση στην κατάκτηση ενός έκτου συνεχόμενου πρωταθλήματος και ο Λουίς Ενρίκε έχανε επί της ουσίας την δουλειά του μετά από 180 λεπτά επιθετικής προσπάθειας χωρίς αντίκρισμα στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Γηραιά Κυρία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Το 4-2-3-1 ή Five Star System, όπως το βάφτισε τότε ο εγχώριος Τύπος, εξ αιτίας της συμμετοχής και των πέντε επιθετικών όπλων στην ενδεκάδα λειτούργησε με αξιοθαύμαστη σταθερότητα και ο δεύτερος χαμένος τελικός κόντρα στην Ρεάλ στο Κάρντιφ δεν χαλάει την μεγάλη εικόνα!

Μπροστά σε ένα περίπου παρόμοιο δίλλημα φαίνεται πλέον να βρίσκεται και ο Μανόλο Χιμένεθ μετά τον τρόπο που εξελίχθηκε η αναμέτρηση με την Ριέκα στο ΟΑΚΑ και την επιρροή που άσκησε για ΑΚΟΜΑ μία φορά στο ματς ο Μάρκο Λιβάγια, που ήρθε από τον πάγκο.

Η ΑΕΚ αδίκησε τον εαυτό της, δεν κατάφερε να νικήσει μία εμφανώς κατώτερη ομάδα και όχι μόνο απώλεσε την ευκαιρία να εξασφαλίσει την πρόκριση στην φάση των «32», αλλά την έθεσε και σε ένα μεγάλο βαθμό εν αμφιβόλω. Εκτός αν είναι κανείς βέβαιος ότι στις αρχές του Δεκέμβρη στη Βιέννη, με μηδέν βαθμούς κελσίου και απέναντι στην Αούστρια, που ξέρει πως με νίκη στο καυτό Ερνστ Χάπελ Στάντιον προκρίνεται, η ελληνική ομάδα θα κάνει περίπατο.

Η απουσία από την ενδεκάδα του Κροάτη στράικερ, που πριν από μερικά 24άωρα μόνο, χάριζε βαθμό στην ομάδα του στο αθηναϊκό ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό στα χασομέρια, έβγαζε μάτια από την ανακοίνωση κιόλας των επιλογών του Ισπανού τεχνικού.

Ότι συνέβη δηλαδή και στο ματς με τον Ολυμπιακό. Εκεί ο Λιβάγια, που επιστρατεύθηκε εσπευσμένα στο ημίχρονο, ήταν αυτός που άλλαξε τη ροή του αγώνα, έβγαλε την ασίστ στο νικητήριο γκολ του Μάνταλου στο 90’ και το 0-2 μετατράπηκε σε 3-2.

Οι απαντήσεις, που έδωσε ο Χιμένεθ στη συνέντευξη Τύπου, περί ανάγκης ξεκούρασης του με την ένταξη του στο rotation δεν πείθουν κανέναν. Ακόμα κι αν το ματς που έρχεται, για τον μεγάλο είναι η αλήθεια φετινό στόχο της ΑΕΚ, το πρωτάθλημα, με αντίπαλο τον προβληματικό φέτος Πλατανιά, θεωρείται σημαντικό, με νίκη κόντρα στην Ριέκα, ο Λιβάγια θα απέφευγε τώρα και ένα ακόμα ενενηντάλεπτο επιβάρυνσης, αλλά και την ταλαιπωρία του ταξιδιού αναψυχής στη Βιέννη.

Με τις τεράστιες απουσίες του Πέτρου Μάνταλου και του Γιάκομπ Γιόχανσον, ο Χιμένεθ δεν έχει πλέον τα περιθώρια να αφαιρεί ποιότητα από την ενδεκάδα της ΑΕΚ διαλέγοντας τις περισσότερες φορές έναν εκ των δύο πρώην συμπαικτών στην Λας Πάλμας για την αρχική ενδεκάδα.

Το δικό του στοίχημα πλέον θα έπρεπε να είναι, πως θα χωρέσει όλους τους «καλούς» σε μία διάταξη, σε ένα άλλο Star System κατά τα πρότυπα του Αλέγκρι. Άλλωστε, κάτι τέτοιες λεπτομέρειες είναι που κάνουν τους πολύ καλούς προπονητές να ξεχωρίζουν από τους απλώς καλούς!

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ