Όταν το παιδί σας λέει ψέματα – Τι να κάνετε

Όταν το παιδί σας λέει ψέματα – Τι να κάνετε

Για ποιους λόγους λέει ένα παιδί ψέματα και τι στάση πρέπει να κρατήσουν οι γονείς;

Ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής βοηθά όλους τους γονείς να αντιμετωπίσουν τα ψέματα των παιδιών τους.

Tα παιδιά λένε ψέματα για πολλούς λόγους. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ο φόβος μη το μαλώσουν και η αποφυγή μιας τιμωρίας. Άλλος λόγος είναι γιατί ντρέπονται να παραδεχτούν κάτι που συνέβη και δε θέλουν να εκτεθεί. Επίσης πολλές φορές χρησιμοποιούν τα ψέματα για να τραβήξουν την προσοχή μας, ή γιατί θέλουν να δείξουν ότι υπερτερούν έναντι σε κάποιον φίλο τους.

Στη νηπιακή ηλικία συχνά τα παιδιά συγχέουν τα ερεθίσματα που δέχονται από τα παραμύθια, τα παιχνίδια και τα κινούμενα σχέδια με αποτέλεσμα να τα εντάσσουν στην πραγματικότητα.

Τι στάση πρέπει να κρατήσουν οι γονείς;
Παρατηρήστε
Αρχικά πότε τα λέει. Δηλαδή τι έχει προηγηθεί, με ποιον βρίσκεται και πώς νιώθει. Καλό είναι λοιπόν να συλλέξουμε πληροφορίες, ώστε να μπορέσουμε να τα χειριστούμε αναλόγως.

Μην το πιέζετε
Αν διαπιστώνετε ότι το παιδί αρνείται να παραδεχτεί την αλήθεια μην επιμένετε κάνοντάς του ερωτήσεις. Μη προσπαθήσετε να του αποδείξετε ότι δεν ευσταθούν τα λεγόμενά του. Αντίθετα δείξτε του ότι υπάρχει ένα κλίμα αγάπης και αποδοχής.

Μην κάνετε χαρακτηρισμούς
Είναι σημαντικό μόλις αντιληφθούμε ότι λέει ένα ψέμα να μη βιαστούμε να του αποδώσουμε κατηγορίες π.χ. «Λες ψέματα!» ή «Είσαι ψεύτης.». Έτσι θα ενισχύσουμε τις ενοχές του και θα το «κλειδώσουμε» συναισθηματικά. Προτιμήστε να εστιάσετε στο ίδιο γεγονός π.χ. «Νομίζω ότι δεν ήρθε ένας δράκος στο σπίτι»

Δώστε του εναλλακτικές
Αν μιλώντας μαζί με το παιδί βλέπουμε ότι αυτά επιμένει σε ένα ψέμα, καλό είναι να του πούμε κάτι ήπιο όπως «Βλέπω ότι δε συμφωνούμε σε αυτό.» και μπορούμε να του δώσουμε κάποια εναλλακτική π.χ. «Θέλεις να μου το πεις σιγά στο αυτί/Θέλεις να μου το γράψεις σε ένα χαρτί;». Επίσης μπορούμε να του δώσουμε χρόνο λέγοντάς του «Θέλεις να το ξανασκεφτείς και να τα πούμε το βράδυ;».

Βοηθήστε το να διακρίνει την αλήθεια από την φαντασία
Αν έχουμε παρατηρήσει ότι τα ψέματά του προέρχονται από σύγχυση αλήθειας-φαντασίας, τότε θα πρέπει να του δώσετε παραδείγματα να τα ξεκαθαρίσει π.χ. ο δράκος στα κινούμενα σχέδια είναι στα ψέματα/στα αστεία, η ξαδέλφη που ήρθε να παίξει μαζί μας είναι στα αλήθεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ