Υπόκλιση στον Μαουρίτσιο Ποκετίνο

Υπόκλιση στον Μαουρίτσιο Ποκετίνο

Ο μαθητής του Μπιέλσα είναι το μεγάλο στοίχημα της Τότεναμ που θα καθορίσει και το μέλλον της και το αν μπορεί να μονιμοποιηθεί στους συνδιεκδικητές τροπαίων.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτούσε το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο του Champions League και τρίτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο βόρειο Λονδίνο μελαγχολούσαν. Βλέπετε, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των μαδριλένων συγκαταλέγονται δύο πρώην άσοι της Τότεναμ, ο Λούκα Μόντριτς και ο Γκάρεθ Μπέιλ και οι περισσότεροι φίλοι των Σπιρουνιών εξακολουθούν να αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν παρέμεναν στην Τότεναμ οι δυο τους…

Ωστόσο από το βράδυ της Τετάρτης και τον θρίαμβο της ομάδας τους επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 στο «Γουέμπλεϊ» μπορούν να ονειρεύονται άλλα πράγματα… Δεν είναι και καθημερινό φαινόμενο να αφήνεις την πρωταθλήτρια Ευρώπης χωρίς νίκη σε δυο συνεχόμενα ματς. Δεν είναι και καθημερινό φαινόμενο – για την Τότεναμ μιλάμε – να βλέπεις την ομάδα σου για ακόμη μια χρονιά να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Πρέμιερ Λιγκ και να υπόσχεται «μεγάλα» πράγματα!

Οι ποδοσφαιρικές παραστάσεις

Η πορεία της Τότεναμ είναι έργο Μαουρίτσιο Ποκετίνο. Φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του ανθρώπου που γνώρισε το ποδόσφαιρο σε ηλικία έξι ετών το 1978 όταν τον πήγε ο αγρότης πατέρας του Εκτορ στο μπαρ της γειτονιάς του Μούρπι, μιας κωμόπολης 3.500 ψυχών της επαρχίας του Σάντα Φε της Αργεντινής, για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα του Μουντιάλ που διοργανώθηκε εκείνη τη χρονιά στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Μια δεκαετία αργότερα ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο έπεσε στην αντίληψη του Μαρσέλο Μπιέλσα και έτσι το 1987 πήρε μεταγραφή στους Νιούελς Ολντ Μπόις κάνοντας ντεμπούτο στη μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος Αργεντινής το 1988 σε ηλικία 16 ετών. Στα πέντε χρόνια που έμεινε εκεί κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1991 και την κλαουσούρα του 1992, ενώ όπως παραδέχτηκε χρόνια αργότερα οι μέθοδοι και η φιλοσοφία του Μπιέλσα την εποχή που συνυπήρξαν οι δυο τους, τον επηρέασαν βαθιά.

Ασυμβίβαστος, σκληρός και απροσπέλαστος ως κεντρικός αμυντικός μετακόμισε το 1994 στη νεοφώτιστη τότε στην Πριμέρα Ντιβισιόν Εσπανιόλ με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας το 2000. Ακολούθως πέρασε από την Παρί Σεν Ζερμέν, όπου συνυπήρξε με τον Ροναλντίνιο και από τη Μπορντό πριν κλείσει την καριέρα του στην Εσπανιόλ το 2006 κατακτώντας ακόμη ένα Κύπελλο Ισπανίας.

ΤΟ «ΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Τρία χρόνια αφότου κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο φόρεσε τη φόρμα του προπονητή και επέστρεψε στα αποδυτήρια της Εσπανιόλ έχοντας διαφορετικό ρόλο. Ηταν ο τρίτος προπονητής που αναλάμβανε την περίοδο 2008-09 την ομάδα της Βαρκελώνης που πάλευε να σωθεί.

Ισα που είχε αποφοιτήσει από τη σχολή προπονητών με το UEFA Pro παραμάσχαλα και με μοναδική παράσταση ως μέλος τεχνικού επιτελείου τη θητεία του ως βοηθός της ομάδας γυναικών, βούτηξε στα βαθιά. Και όχι απλά κολύμπησε, αλλά έδειξε εξ αρχής από τι είναι φτιαγμένος.

Δυο προπονήσεις πρόλαβε να κάνει με μια ομάδα στην οποία αγωνίζονταν εννέα πρώην συμπαίκτες του και ο πρώτος του αντίπαλος ήταν η ασταμάτητη και ακαταμάχητη Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τους παίκτες του να πιέσουν ψηλά την αντίπαλό τους καθώς και ότι ζήτησε μια μικρή… θεϊκή βοήθεια! Το τελικό 0-0 ήταν το πρώτο παράσημο, ενώ το τέλος της περιόδου βρήκε την Εσπανιόλ να εξασφαλίζει άνετα την παραμονή της και να τερματίζει στη μέση της βαθμολογίας, έχοντας ενδιάμεσα πανηγυρίσει στο πρωτάθλημα την πρώτη νίκη της ομάδας του στο «Καμπ Νου» επί της συμπολίτισσας Μπαρτσελόνα μετά από 27 χρόνια!

Εμεινε ως το 2012 στη Βαρκελώνη, απ’ όπου αποχώρησε κάνοντας παράπονα για τη σφιχτή οικονομική πολιτική του συλλόγου, ωστόσο είχε προλάβει να αφήσει το στίγμα του. Τόσο στην τακτική προσέγγιση των αγώνων με πολύ τρέξιμο και πίεση στον αντίπαλο, αλλά κυρίως στην ανάδειξη και προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών.

ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Εμεινε μόνο μερικούς μήνες χωρίς δουλειά και τον Ιανουάριο του 2013 αποδέχτηκε την πρόταση της Σαουθάμπτον, όταν έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής στο Νησί μετά τον Οσβάλντο Αρντίλες. Πρώτο του ματς ήταν η εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με την Εβερτον, ενώ η πρώτη νίκη του ήταν επί της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι.

Στην πρώτη του ολοκληρωμένη χρονιά στην Αγγλία οδήγησε τους «Αγιους» στην όγδοη θέση – την υψηλότερη της ομάδας στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς και στην υψηλότερη συγκομιδή βαθμών.

Το καλοκαίρι του 2014 αναλαμβάνει την Τότεναμ και στην πρώτη χρονιά του την οδηγεί στην πέμπτη θέση, προωθώντας στην πρώτη ομάδα μια παρέα πιτσιρικάδων όπως ο Χάρι Κέιν, τον οποίο προτίμησε αντί του ισπανού Ρομπέρτο Σολδάδο, ο Ντέλε Αλι και ο Ερικ Ντάιερ. Την επόμενη χρονιά διεκδικεί τον τίτλο, ωστόσο η ισοπαλία 2-2 με την Τσέλσι επιτρέπει στη Λέστερ να ξεφύγει και να ολοκληρώσει την έκπληξή της, ενώ η απογοήτευση των Σπιρουνιών στα τελευταία ματς επιτρέπουν και στην Αρσεναλ να την προσπεράσει.

Παρόλα αυτά τον Μάιο ανανεώνει το συμβόλαιό του ως το 2021 και την περίοδο 2016-17 τερματίζει στη δεύτερη θέση, αυτή τη φορά πίσω από την Τσέλσι, συγκεντρώνοντας 86 βαθμούς που αποτελούν ρεκόρ για την Τότεναμ. «Άλλες χρονιές με 86 βαθμούς θα πανηγυρίζαμε το πρωτάθλημα, επομένως δεν μπορεί παρά να έχουμε αυτόν τον στόχο» είπε ο ίδιος στο φινάλε του περυσινού πρωταθλήματος βάζοντας τον πήχη ψηλά. Τόσο ψηλά, που δεν έχει φτάσει ποτέ η Τότεναμ μετά το μακρινό 1961.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΑΓΓΛΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ…

Στα τρία – και κάτι – χρόνια που βρίσκεται στο Λονδίνο ο Ποκετίνο έχει «στείλει» ούτε λίγο ούτε πολύ 12 παίκτες του να κάνουν το ντεμπούτο τους στις εθνικές ομάδες με πιο πρόσφατο τον Χάρι Γουίνκς! Ακόμη τρεις έκαναν το ντεμπούτο τους στο διάστημα που εργάστηκε στη Σαουθάμπτον…

Αυτή είναι ίσως και η καλύτερη απάντηση του Μαουρίτσιο Ποκετίνο στον αντιπρόεδρο του αγγλικού Συνδέσμου Προπονητών Λόρι ΜακΜένεμι, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε ότι ο αργεντινός θα αναλάμβανε τη Σαουθάμπτον αναρωτήθηκε δημόσια: «Τι μπορεί να ξέρει αυτός για το δικό μας ποδόσφαιρο; Τι ξέρει για την Πρέμιερ Λιγκ; Τι ξέρει για τα αποδυτήρια των αγγλικών ομάδων; Μιλάει αγγλικά;»

Η αλήθεια είναι ότι δε μιλούσε αγγλικά και χρησιμοποιούσε μεταφραστή στην αρχή. Ωστόσο όχι μόνο έμαθε τη γλώσσα, αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί τον σημαντικότερο «παραγωγό» Αγγλων ποδοσφαιριστών! Παράλληλα απέδειξε και δημόσια το πόσο σέβεται την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Νησί όταν παραδέχτηκε ότι «η τάξη του ’92 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η δουλειά που έκανε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον αποτελεί έμπνευση για εμένα για τον τρόπο που πρέπει να αναδεικνύονται και να προωθούνται οι νέοι ποδοσφαιριστές».

Οσο για τους παίκτες του; Η δήλωση του αστεριού της Τότεναμ Χάρι Κέιν, ο οποίος αναμένεται να είναι ο μόνιμος αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, τα λέει όλα: «Τόσοι παίκτες της ομάδας πηγαίνουν στην εθνική και αυτό είναι η απόδειξη ότι ο Ποκετίνο είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο, αν όχι ο κορυφαίος».

Το στοίχημα της Τότεναμ πλέον είναι να μπορέσει να αποκρούσει οικονομικά τις προτάσεις που καταφθάνουν από παντού για τους ποδοσφαιριστές της προκειμένου να επιτρέψει στον ταλαντούχο κύριο Ποκετίνο να κυνηγήσει το ποδοσφαιρικό όνειρό του οδηγώντας τα Σπιρούνια στην κορυφή.

ΟΙ 15 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΚΕΤΙΝΟ

Από τους 30 τελευταίους «πρωτάρηδες» στην Εθνική Αγγλίας, οι μισοί ακριβώς, δηλαδή οι 15 προέρχονται από το «μαγικό ραβδάκι» του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, καθώς έχουν εξελιχθεί υπό τις οδηγίες του φτάνοντας να φορέσουν τη φανέλα των Λιονταριών.

Χάρι Γουίνκς (21, μέσος – ντεμπούτο 10/2017)
Κίεραν Τρίπλερ (27, δεξί μπακ – ντεμπούτο 05/2017)
Τζέιμς Γουόρντ-Πράουζ (22, μέσος – ντεμπούτο 03/2017)
Ντάνι Ρόουζ (27, αριστερό μπακ – ντεμπούτο 03/2017)
Ερικ Ντάιερ (23, αμυντικός μέσος – ντεμπούτο 11/2015)
Ντέλε Αλι (21, μέσος – ντεμπούτο 10/2015)
Ράιαν Μέισον (26, μέσος – ντεμπούτο 03/2015)
Χάρι Κέιν (24, επιθετικός – ντεμπούτο 03/2015)
Ναθάνιελ Κλάιν (26, δεξί μπακ – ντεμπούτο 11/2014)
Κάλουμ Τσέιμπερς (22, κεντρικός αμυντικός – ντεμπούτο 08/2014)
Λουκ Σο (22, αριστερό μπακ – ντεμπούτο 02/2014)
Ανταμ Λαλάνα (29, επιθετικός μέσος – ντεμπούτο 11/2013)
Τζέι Ροντρίγκεζ (28, επιθετικός – ντεμπούτο 11/2013)
Αντρος Τάουνσεντ (26, ακραίος επιθετικός, ντεμπούτο 10/2013)
Ρίκι Λάμπερτ (35, επιθετικός, ντεμπούτο 08/2013)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ