Β.Ιρλανδία – Ελβετία: Δίψα για διάκριση εναντίον εμπειρίας

Β.Ιρλανδία – Ελβετία: Δίψα για διάκριση εναντίον εμπειρίας

Η Βόρειος Ιρλανδία υποδέχεται την Ελβετία στο Μπέλφαστ και κυνηγάει το «θαύμα» κόντρα στους σαφώς πιο έμπειρους Ελβετούς

Η πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2016 γέμισε περισσότερα όνειρα και φιλοδοξίες για τους… τρελούς Βορειο-ιρλανδούς που θα παλέψουν να φωνάξουν «παρών» (πέρα από… «Will Grigg is on fire…», το σύνθημα που ακούστηκε όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις) σε ακόμα μια τελική φάση παγκόσμιας αυτή τη φορά διοργάνωσης. Πρέπει φυσικά για να τα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον «σκόπελο» που ακούει στο όνομα Ελβετία. Οι Ελβετοί που είναι σαφώς πιο έμπειροι και μετρούν συνολικά 10 συμμετοχές σε Μουντιάλ κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος θεωρούνται για τους παίκτες του Μάικλ Ο’ Νιλ τον προπονητή που πήρε την ομάδα από την 87η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και την έφερε στην 23η!

Πώς έφτασαν ως εδώ;

Βόρειος Ιρλανδία: Ολοκλήρωσε την φάση των προκριματικών με δύο ήττες στον Γ’ όμιλο και 19 βαθμούς. Αναλυτικά είχε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, έχοντας σκοράρει 17 φορές κι έχοντας δεχτεί 6 τέρματα. Μπορεί πριν δύο χρόνια στο Euro της Γαλλίας (όταν και μας «συστήθηκε») πολλοί να μην πίστευαν στις δυνατότητές της, αλλά να που πάλι κατάφερε να βρεθεί εντός των 8 καλύτερων δεύτερων ομάδων των ομίλων με αντιπάλους της, τις Γερμανία, Τσεχία, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Σαν Μαρίνο. Τζόνι Έβανς και Λάφερτι πήραν την σκυτάλη από τον… Γκριγκ και όλοι μαζί ετοιμάζονται για ένα ακόμα ταξίδι στο «όνειρο» έχοντας στις αποσκευές τους, την δίψα τους για διάκριση.

Έξτρα: οι οπαδοί της που είναι… μοναδικοί στο είδος.

Ελβετία: Μπορεί να συγκέντρωσε 27 ολόκληρους βαθμούς στον Β’ όμιλο έμεινε όμως δεύτερη μετά την ήττα της απέναντι στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο κι έτσι ως ισχυρή έφτασε στα μπαράζ. Οι Ελβετοί έχουν πολύ καλό σύνολο, με ισορροπίες στις γραμμές και παίκτες που αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης όπως οι Γκράνιτ Τζάκα (Άρσεναλ) και Στέφαν Λίχσταϊνερ (Γιουβέντους). Στον όμιλο με τις Πορτογαλία, Ουγγαρία, Νησιά Φερόε, Λετονία, Ανδόρρα είχε 9 νίκες και μόλις μία ήττα. Οι Ελβετοί στην τρέλα των Β. Ιρλανδών «απαντούν» με ποιότητα και εμπειρία.

Το παρελθόν…

Η Ιστορία της Βορείου Ιρλανδίας ξεκινά από το 1921 όταν και αποσπάστηκε από την υπόλοιπη Ιρλανδία. Η παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ισχνή με καλύτερή της επίδοση στο θεσμό να εντοπίζεται πίσω στο 1958 όταν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά (ηττήθηκε από την Γαλλία). Ενώ, γενικά, λάμπει… δια της απουσίας της αφού τελευταία φορά που βρέθηκε στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση σε διεθνές επίπεδο ήταν το 1986.

Συνολικά μετράει τρεις παρουσίες στην τελική φάση. Το 1958, το 1982 (πέρασε στη δεύτερη φάση των ομίλων) ενώ στο 1986 , στην τελευταία της παρουσία, δεν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο.

Από την άλλη, οι Ελβετοί, που είναι και το φαβορί του ζευγαριού, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν προκριθεί και απευθείας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αφού στον όμιλό τους ήταν αήττητοι μέχρι να… βγάλουν τα ξίφη τους με τους Πορτογάλους του Φερνάντο Σάντος και να ηττηθούν τελικά (2-0) στην τελευταία αγωνιστική και ως εκ τούτου να κληθούν να δώσουν ακόμα δύο «μάχες» μέχρι τα γήπεδα της Ρωσίας.

Η «Schweizer Nati» έχει αρκετά μεγάλη παράδοση σε Μουντιάλ, καθώς μετράει 10 παρουσίες (1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1994, 2006, 2010, 2014)με καλύτερη επίδοση την παρουσία της μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού τις εξής χρονιές: 1934, 1938, 1954.

Όσον αφορά την προϊστορία: Οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλες 4 φορές με την Βόρειο Ιρλανδία να μετράει 2 νίκες και την Ελβετία μία, ενώ μια φορά έχουν αναδειχθεί ισόπαλες.

Στην πραγματικότητα μάλιστα και οι δύο αυτές νίκες της «πράσινης –λευκής στρατιάς» ήρθαν στο Μπέλφαστ, με την τελευταία να εντοπίζεται τον Απρίλιο του 1998. Ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι τρελοί Βορειο-ιρλανδοί κατάφεραν, στη φάση των προκριματικών του Μουντιάλ, να διατηρήσουν σε 7 αναμετρήσεις ανέπαφη την εστία τους, με μοναδική ομάδα που τους ξεπέρασε να είναι η Αγγλία (τα κατάφερε για έναν αγώνα περισσότερο).

Αναλυτικά τα ζευγάρια των μπαράζ:

Βόρεια Ιρλανδία – Ελβετία
Κροατία – Ελλάδα
Δανία – Ιρλανδία
Ιταλία – Σουηδία

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ