Γκάρι Σπιντ : O θάνατος και το αναπάντητο γιατί (pics, vid)

Γκάρι Σπιντ : O θάνατος και το αναπάντητο γιατί (pics, vid)

Σαν σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 2011, ο Γκάρι Σπιντ βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του. Έβαλε τέλος στη ζωή του αφήνοντας ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο να αναρωτιέται, γιατί;

Η είδηση της αυτοκτονίας του άφησε άπαντες έκπληκτους, μπερδεμένους, απογοητευμένους, μουδιασμένους. Γιατί;

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 26 Νοεμβρίου του 2011, ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC. Μετά τη λήξη του σόου, συναντήθηκε με τον Άλαν Σίρερ και παρακολούθησαν μαζί την αναμέτρηση της Νιούκαστλ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ. Τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες;

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας της Ουαλίας, Γκάρι Σπιντ, νεκρός στα 42 του χρόνια. Την ημέρα εκείνη, 27 Νοεμβρίου 2011, παλιοί συμπαίκτες, προπονητές, φίλαθλοι κλήθηκαν να σταθούν δίπλα στην οικογένειά του, τη σύζυγό του Λουίζ και τους γιους του Τόμας και Έντουαρντ. Οι γονείς του Ρότζερ και Κάρολ ήταν τακτικοί επισκέπτες στο Elland Road και παρέμεναν μέρος της οικογένειας της Λιντς παρότι ο Γκάρι είχε φύγει για την Έβερτον από το 1996. Μετά τον Νοέμβρη του 2011 είχαν ένα λόγο παραπάνω να το επισκέπτονται.

Την ημέρα εκείνη, ο πόνος έκανε παρέα στο τεράστιο γιατί που ακολουθούσε κάθε συζήτηση σχετική με το θέμα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να αναλύσουν τους λόγους της αυτοκτονίας. «Το χειρότερο πράγμα είναι ότι ακόμη δεν ξέρουμε για ποιο λόγο το έκανε αυτό… Πραγματικά μας λείπει πολύ… Δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Η Κάρολ (σ.σ. η μητέρα του Γκάρι Σπιντ) υποφέρει. Πλέον, δεν παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Μου αρέσει πολύ να μιλάω για εκείνον και να τον βλέπω στα βίντεο. Ξέρω ότι είναι εκεί και με βλέπει», δήλωσε ο πατέρας του.

Λίγη σημασία έχει στην τελική. Ο τρομερός Ουαλός αποφάσισε να δώσει πρόωρα τέλος στη ζωή του, έχοντας προσφέρει στα γήπεδα απλόχερα το ταλέντο του. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής πιο μπροστά από την εποχή του. Ένας παίκτης που ξεπέρασε τους θρύλους της Λιντς, Ερίκ Καντονά, Ντέβιντ Μπάτι, Γκάρι Μακάλιστερ, Γκόρντον Στράχαν για να αναδειχτεί εκείνος ως ο καλύτερος παίκτης τη σεζόν που η ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα (1991-92).

Ο Wilkinson, προπονητής του τότε, έχει δηλώσει: «Κανείς δεν θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα στη Λιντς από νέους παίκτες όπως ο Gary Speed ​​και ο David Batty εκείνη την περίοδο. Θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από την αθωότητα της νεότητάς τους και να βλέπουν τα δοκιμαστικά ως ένα άλλο ενδιαφέρον μάθημα στην ποδοσφαιρική τους εξέλιξη, ασφαλείς με την πεποίθηση ότι κανείς δεν θα τους κατηγορούσε για μια ενδεχόμενη αποτυχία. Αποδέχτηκαν την ευθύνη κι έγιναν οι σπουδαίοι παίκτες που επέτασσε το ταλέντο τους. Όταν τους χρειαζόμασταν, ήρθαν για τα καλά». Τότε, στα πρώτα του βήματα, έπαιρνε 25 λίρες την εβδομάδα.

Ο Speedo ήταν ένας εξαιρετικός περφόρμερ μέσα στο γήπεδο. Στιλάτος, με καλό αριστερό πόδι και εξαιρετική τεχνική. Σε περιόδους δυσκολιών, θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν οποιαδήποτε θέση στην ομάδα. Έγινε ευρέως γνωστός ως αριστερός μέσος. Η ικανότητα του στον αέρα επιβλητική. Ήταν γοητευτικός, ευφυής, ευγενής. Με απίστευτες ηγετικές ικανότητες και έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη! Παρότι 22 ετών φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Έβερτον, έγινε αρχηγός της Ουαλίας ενώ χρόνια αργότερα απευθύνθηκε μόνος του στην ομοσπονδία της χώρας του για να αναλάβει την εθνική ομάδα το 2010. Από όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε αγαπήθηκε όσο λίγοι. Και κανείς τους δεν τον ξέχασε…

https://twitter.com/BBCMOTD/status/935040571894325248

H καριέρα του

Γεννημένος στο Μάνκοτ της Αγγλίας στις 8 Σεπτεμβρίου του 1969, ο Γκάρι Σπιντ συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό σε ηλικία 19 ετών, στη Λιντς το 1988 και συνέχισε μέχρι το 1996, κατακτώντας τον τίτλο την περίοδο 1991-92. Στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα της Έβερτον (1996-98). Από το 1998 έως το 2004 αγωνίστηκε για την Νιούκαστλ. Μετά ήρθε η Μπόλτον. Στη νίκη 4-0 μάλιστα της Μπόλτον επί της Γουέστ Χαμ τον Δεκέμβριο του 2006 έγινε ο πρώτος παίκτης που φτάνει τις 500 συμμετοχές στην Premier League! Τελευταίος σταθμός της καριέρας του, η Σέφιλντ (2008-2010) με την οποία αγωνίστηκε ως τα 41! Ο Σπιντ έφτασε τις 535 εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, μέχρι να τον ξεπεράσει ο Τζέιμς και συνολικά έπαιξε σε 677 παιχνίδια!

https://twitter.com/AndrewStuart/status/935196847156744193

Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ουαλίας είχε 87 συμμετοχές με 5 γκολ. Πρωτοεμφανίστηκε με τη φανέλα των «δράκων» το 1990 και αποσύρθηκε το 2004.

Στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έκανε τα πρώτα του βήματα υπό την ιδιότητα του προπονητή, διαδεχόμενος τον Κέβιν Μπλάκουελ τη σεζόν 2010-11. Το Χειμώνα του 2010 ανέλαβε και ως ομοσπονδιακός προπονητής της Ουαλίας. Πρόλαβε να κοουτσάρει τους Δράκους μόλις για 10 παιχνίδια.

Σήμερα συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατό του. Κανένας δεν έχει μάθει την αλήθεια. Τα γιατί ακόμα ψάχνουν απαντήσεις. Πέντε γράμματα, η πιο απλή ερώτηση. Και μια απάντηση πιθανόν πολύπλοκη που δεν θα έρθει ποτέ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ