Λάκοβιτς: «Η κυβέρνηση δρα γρήγορα κατά βίας και προσυνεννοημένων – Να βελτιωθούν οι λειτουργίες της ΕΠΟ»

Λάκοβιτς: «Η κυβέρνηση δρα γρήγορα κατά βίας και προσυνεννοημένων – Να βελτιωθούν οι λειτουργίες της ΕΠΟ»

Ο Διευθυντής των 55 ομοσπονδιών – μελών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, μίλησε για όσα -θεσμικά- συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Οσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά εκείνα που έχουν πρωταγωνίστρια την αμαρτωλή ΕΠΟ της εξυγίανσης, βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο της προσοχής των FIFA/UEFA.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Διευθυντής των 55 ομοσπονδιών – μελών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, μίλησε για όσα -θεσμικά- συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κ. Λάκοβιτς έχει έρθει στην Αθήνα τουλάχιστον δύο φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, συνοδεία κλιμακίου της διεθνούς συνομοσπονδίας και πέραν των υπολοίπων επαφών του με τους εγχώριους φορείς του ποδοσφαίρου, είχε συναντηθεί και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Απότοκο των συγκεκριμένων επαφών η άμεση προώθηση των απαραίτητων δράσεων και ενεργειών, στις οποίες επιβάλλονταν η συνεργασία της Κυβέρνησης. Κι όπως ο ίδιος δήλωσε στη συνέντευξη «είμαστε πολύ τυχεροί διότι η συνεργασία μας με την νέα κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη είναι εξαιρετική από την πρώτη κιόλας επαφή. Έχουμε διαπιστώσει ιδιαίτερα τη διάθεση και προθυμία του να δράσει γρήγορα απέναντι σε ορισμένα θέματα που δεν γίνονταν αρκετά γρήγορα στο παρελθόν».

Επιπλέον, ο Σέρβος παράγοντας της UEFA, επανέλαβε ότι «…η εποπτεία των εμπειρογνωμόνων των FIFA/UEFA, οι οποίοι έχουν σταλεί για να βοηθήσουν τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα λάβει τέλος στα τέλη αυτής της σεζόν». Ωστόσο, έκανε λόγο για ανάγκη να γίνουν «δημοκρατικές εκλογές» στην Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι οι υπερκείμενες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ελληνικό πρόβλημα. Κάλεσε, μάλιστα, όλους τους εμπλεκόμενους να να συνεργαστούν για υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Από εκεί και πέρα, ο Λάκοβιτς σημείωσε πως το σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, οι κανονισμοί της ομοσπονδίας και οι κανόνες των FIFA/UEFA.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζόραν Λάκοβιτς στην «Καθημερινή»

Τι πιστεύετε για τη λειτουργία της ΕΠΟ και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η εικόνα του;
«Χρειάζεται η πλήρης συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένου της ομοσπονδίας, των συλλόγων, των πρωταθλημάτων και της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, αλλά εάν όλα τα μέρη συνεργαστούν και συνδράμουν μαζί, μπορεί σίγουρα να επιτευχθεί πρόοδος.
Ασφαλώς, οι λειτουργίες της ΕΠΟ ως ομοσπονδία είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό άλλωστε προσπαθούμε να πετύχουμε με τους επιτετραμμένους και τα εξειδικευμένα στελέχη της FIFA και της UEFA, ιδίως στους τομείς της εσωτερικής οργάνωσης της ομοσπονδίας, της επικοινωνίας, των θεμάτων ασφάλειας στα γήπεδα, καθώς και της καταπολέμησης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων».

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα της βίας και των χειραγωγημένων αγώνων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Όπως ανέφερα, χρειαζόμαστε την πλήρη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και πέρα των ποδοσφαιρικών φορέων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης. Είμαστε πολύ τυχεροί διότι η συνεργασία μας με την νέα κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, είναι εξαιρετική από την πρώτη κιόλας επαφή. Έχουμε διαπιστώσει ιδιαίτερα τη διάθεση και προθυμία του να δράσει γρήγορα απέναντι σε ορισμένα θέματα που δεν γίνονταν αρκετά γρήγορα στο παρελθόν. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προτεραιότητα που θέτει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καταπολέμησης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων.
Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας Steering Committee με τους εμπειρογνώμονες της FIFA και της UEFA για τα θέματα ασφάλειας στα γήπεδα (Marc Timmer) και τους προσυνεννοημένους αγώνες (Nicholas Raudenski), οι οποίοι θα προσφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Η Steering Committee θα έχει συναντήσεις στο εγγύς μέλλον για να συζητήσει την πρόταση λύσεων και παρεμβάσεων.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σημειώσουμε ότι η πρώτη συζήτηση που είχαμε σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης του αθλητικού νόμου είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη άμεσων μέτρων. Στην ουσία, έχουμε ενημερωθεί ότι ο νέος αθλητικός νόμος είναι ήδη σχεδόν έτοιμος να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Αυτό που είναι σημαντικό γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, οι κανονισμοί της ομοσπονδίας και οι κανόνες της FIFA/UEFA».

Τον Οκτώβριο του 2020 η ΕΠΟ έχει εκλογές. Θα είναι η FIFA και η UEFA παρούσες ή δεν θα συμμετάσχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως συμμετέχουν σήμερα;
«Έχει επανειλλημένα αναφερθεί ότι η εποπτεία των εμπειρογνωμόνων της FIFA/UEFA οι οποίοι έχουν σταλεί για να βοηθήσουν την διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα λάβει τέλος στα τέλη αυτής της σεζόν.
Σίγουρα, ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τη διοίκηση της ΕΠΟ να προετοιμάσει το πεδίο για δημοκρατικές εκλογές, και όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες, η FIFA και η UEFA θα παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία.
Είμαι πεπεισμένος ότι από την επόμενη σεζόν, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι έτοιμο και σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις δίχως την εποπτεία της FIFA/UEFA όπως συμβαίνει σήμερα.
Φυσικά, όπως και για όλες τις άλλες 54 ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, θα είμαστε διαθέσιμοι για συμβουλή και βοήθεια εάν και όποτε ζητηθεί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ