Eρωτική απογοήτευση: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία σου

Eρωτική απογοήτευση: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία σου

Είναι ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα. Η ερωτική απογοήτευση άπτεται σε θέματα του «εγώ» και της αυτοπεποίθησής μας.

Όλοι μας έχουμε βιώσει κάποτε στεναχώρια και θλίψη λόγω κάποιας απογοήτευσης. Η ερωτική απογοήτευση ωστόσο δε σημαίνει ούτε θα έπρεπε να σημαίνει κάτι για εμάς τους ίδιους. Απλά πρέπει πάντα να είναι αποδεκτό ότι δε μπορούμε «να αρέσουμε σε όλους».

Αυτοσεβασμός

Όταν ένα άτομο δε μας επιστρέφει την ερωτική και ρομαντική ανταπόκριση, είναι λογικό να μη νιώσουμε όμορφα. Άλλο όμως το συναίσθημα της μελαγχολίας και άλλο να μη δώσουμε στον εαυτό μας να καταλάβει ότι αξίζουμε κάτι περισσότερο. Πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι πάντα θα υπάρχει το άτομο που μας «καλύπτει» συναισθηματικά και ερωτικά.

Ο αυτοσεβασμός λοιπόν πηγάζει από το γεγονός ότι αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας για να μη στεναχωριόμαστε επειδή απλά δεν προέκυψε σχέση με ένα άτομο που μας άρεσε. Αυτοσεβασμός επίσης σημαίνει ότι η ερωτική απογοήτευση συνιστά απόδειξη πως είμαστε ικανοί να αγαπήσουμε και να νιώσουμε συναισθήματα.

Αποδοχή

Η συνειδητοποίηση ότι έτυχε να μην αρέσουμε ρομαντικά, ερωτικά κλπ σε έναν άνθρωπο δε σημαίνει ότι δεν αξίζουμε εμείς οι ίδιοι. Η αποδοχή συνεπάγεται την κατανόηση ότι γνωρίζουμε την αξία μας ως άνθρωποι και πορευόμαστε με αυτήν χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε από μία σχέση που δεν έγινε.

Σε πολλές περιπτώσεις δε θέλουμε να αποδεχτούμε την απόρριψη γιατί αυτό έχει άμεση σύνδεση με το «εγώ» μας. Ότι δηλαδή δεν αρέσουμε, άρα δεν έχουμε την εμφάνιση που θα έπρεπε κλπ. Όμως αυτή η γενίκευση δε βοηθά να δούμε τα πράγματα όπως είναι.

Ότι δηλαδή η αποδοχή του εαυτού μας ως ολοκληρωμένη μονάδα είναι η απάντηση σε κάθε περίπτωση. Δεν είμαστε «μισοί» για να αναζητούμε το «άλλο μας μισό». Είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι που απλά θέλουμε να περνάμε καλά και όμορφα με ένα άτομο που μας αρέσει.

Μελλοντικά σχέδια

Όλα αυτά οδηγούν λοιπόν σε σχέδια που θα κάνουμε για το μέλλον μας. Τέτοια μπορεί να είναι ότι θα βρούμε έναν άλλον άνθρωπο που θα μας δέχεται για αυτό που είμαστε. Που θα του αρέσουμε όπως ήδη είμαστε.

Κάνοντας πλάνα για το μέλλον στην ουσία οργανώνουμε τα «θέλω» του εαυτού μας και μόνο. Το να κάνουμε αισιόδοξα σχέδια λοιπόν οδηγεί και στον αυτοσεβασμό και στην αποδοχή ή το αντίστροφο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ