Απιστία: Τα βήματα για να σώσει μια απατημένη γυναίκα το γάμο της!

Απιστία: Τα βήματα για να σώσει μια απατημένη γυναίκα το γάμο της!

Να χωρίσετε μια για πάντα από έναν άνθρωπο που αγαπάτε ή να προσπαθήσετε να σώσετε τη σχέση σας; Πώς αντιμετωπίζεται η απιστία;

«Με απάτησε! Του έδωσα τα καλύτερα μου χρόνια και αυτός μου το ξεπλήρωσε με αυτό τον τρόπο… Τι να κάνω; Να τον συγχωρέσω γιατρέ; Και αν ναι, γίνεται; Να τα ξεχάσω όλα και να κάνω το κορόιδο; Πώς; Πώς συγχωρείς κάποιον που σε πλήγωσε βαθιά; Και τι γίνεται όταν αυτός ο κάποιος είναι ο σύζυγός σου; Υπάρχει ελπίδα να επιβιώσει ο γάμος;»

Η δύναμη και η ικανότητα του να προχωρήσεις και να συγχωρέσεις το έτερον σου ήμισυ σε αυτή την περίπτωση, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που ακόμα και ο πιο ταπεινός και πρόθυμος άνθρωπος θα αντιμετωπίσει ποτέ.

Στην ουσία πάντα μπορείς να συγχωρέσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πόνου ή της υπάρχουσας ρήξης.

Μάλιστα,υπάρχουν σχέσεις, που κατάφεραν να δημιουργήσουν όχι μόνο έναν ισχυρότερο δεσμό αλλά οι προδομένες γυναίκες παρατήρησαν το σύντροφο τους να μεταμορφώνεται σε ένα ευαισθητοποιημένο πλάσμα, έτοιμο να εκπληρώσει την κάθε τους επιθυμία.

Ίσως σκεφτείτε πως στην προκειμένη μιλάνε οι ένοχες του.. όμως τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Να χωρίσετε μια για πάντα από έναν άνθρωπο που αγαπάτε ή να προσπαθήσετε να σώσετε τη σχέση σας;

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να καταστήσω σαφές πως η συγχώρεση στην πραγματικότητα δεν ταυτίζεται και δεν συνδέεται με την λησμονιά.

Σκεφτείτε κάτι αρκετά επώδυνο που έχετε βιώσει. Έχετε συγχωρέσει αυτό το άτομο; Ας ελπίσουμε πως ναι… Ωστόσο, έχετε ξεχάσει τι συνέβη; Πιθανά όχι, ειδικά εάν η πληγή ήταν βαθιά.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως η αληθινή συγχώρεση πηγάζει από μια συνειδητή αλλαγή προοπτικής, όχι από μια επιθυμητή,δώρο θεού αμνησία.

Βασίζεται στην επιλογή να επικεντρωθεί το άτομο στη σχέση που του είναι πολύτιμη και όχι στο υπάρχον αδίκημα.

Αν χαρακτηρίζετε το γάμο σας ικανοποιητικό και υγιή, υπάρχει ήδη ένας πλούτος θετικών δεδομένων, προκειμένου να διαχειριστείτε τα πληγωμένα και θυμωμένα σας συναισθήματα. Επενδύστε στην «μεγάλη εικόνα» και η συγχώρεση (δηλαδή η αποδοχή)θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Σύμφωνα με την κλινική μου εμπειρία, παρακάτω σας παραθέτω μερικές προτάσεις που προσφέρω ως λύσεις στα ζευγάρια προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της «επισκευής» του γάμου τους.

Συζητήσεις ίσα χρονικά κατανεμημένες

Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μια ώρα που θα συζητάτε σχετικά με πράγματα που σας απασχολούν και αφορούν σημαντικούς τομείς της ζωής σας.

Έχετε στη διάθεση σας 30 λεπτά της ώρας, ξεχωριστά, όπου θα εκφράσετε τα παράπονά σας και αυτά που σας ευχαρίστησαν.

Συνεχίστε την προσπάθεια μέχρι οι συζητήσεις να γίνουν μια καθημερινή συνήθεια, δημιουργώντας όλο και καλύτερο πλαίσιο επικοινωνίας χωρίς αλληλοκατηγορίες και αλληλοχρεώσεις.

Ανάληψη ευθυνών

Ήρθε η κρίσιμη ώρα, να «σηκώσετε τα μανίκια» και να αναλάβετε την ευθύνη της συμπεριφοράς σας και των πράξεων σας! Και ο ένας και ο άλλος, αναλογιστείτε, πώς ο τρόπος με τον οποίο εμπλεκόσασταν μέσα στη σχέση οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

Ξεστομίστε τη μαγική λέξη «λυπάμαι» και ζητήστε συγχώρεση κάνοντας μια νέα αρχή.Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως, ένας άνδρας που εμπλέκεται σε μια εξωσυζυγική περιπέτεια, είναι πιθανό να αναζητά ένα τρόπο να διαχειριστεί τη συναισθηματική του κατάσταση, οδηγούμενος τελικά στην εύκολη λύση της απιστίας…

Φαντάζει άθλος να ξεκινήσει μια συζήτηση με τη σύντροφο του, η οποία στα μάτια του, δίνει όλο της το είναι στην οικογένεια, εκφράζοντας το πόσο δυσαρεστημένος είναι με τη ζωή του, το θυμό ή την πλήξη του.

Δεν θέλει να φανεί αχάριστος, να ταράξει τα νερά! Για να το πούμε καλύτερα: να «ξεβολευτεί».

Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Το τελικό βήμα στη διαδικασία επούλωσης είναι η διαβεβαίωση από πλευράς του σχετικά με μελλοντικές ανάλογες ερωτικές παρασπονδίες, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η εμπιστοσύνη έχει πάει περίπατο και η οποιαδήποτε προσπάθεια καθησυχασμού μοιάζει το λιγότερο “αστεία”! Έστω όμως και η δήλωση αυτής ηχεί ως μια αισιόδοξη νότα!

Το αν θα επαναληφθεί ή θα σταματήσει ουδείς γνωρίζει, αν σκεφτείτε πως υπάρχουν και οι… κατά συρροή άπιστοι! Το ζήτημα όμως, είναι η απιστία να αποτελέσει ένα γερό ταρακούνημα για μια πιο ουσιαστική επικοινωνία, που προφανώς λείπει, προς όφελος της σχέσης.

Αποδεχτείτε ό,τι δεν μπορείτε να αλλάξετε!

Συνειδητοποιώντας και μαθαίνοντας να δέχεστε τις εκάστοτε συνθήκες και πως δεν μπορείτε να έχετε σε όλα τον πλήρη έλεγχο, ανοίγετε το δρόμο προς την συγχώρεση.

Σκεφτείτε το εξής: αν ο σύζυγός σας έχει την τάση να δρα παρορμητικά, υπερβολικά συναισθηματικά ή υπερβολικά απαθέστατα, έτσι είναι, έτσι τον γνωρίσατε, τον αγαπήσατε και τον παντρευτήκατε.

Τι νόημα θα είχε ένας άνθρωπος που θέλουμε να τον αλλάξουμε; Και αν τελικά άλλαζε ή τον είχαμε γνωρίσει όπως εμείς τον θέλουμε, τώρα θα καταλήγαμε μαζί; Θα.. θα.. θα, ατελείωτες σκέψεις που δεν καταλήγουν όμως πουθενά. Επίσης, τι απέγιναν τα θετικά του στοιχεία, τα οποία κάποτε θαυμάζατε;

Με ένα μαγικό τρόπο πια, γίνονται αντιληπτά ως απατηλά και αρνητικά…

Και στις καλές και στις κακές…

Οι όρκοι που ανταλλάσουμε κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής, δεν αφορούν μόνο τις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος, αλλά και τις εσωτερικές υποθέσεις της σχέσης.

Δεσμευόμαστε να αγαπάμε το/τη σύζυγό μας άνευ όρων ακόμα και στις χειρότερες στιγμές. Αυτό δεν σημαίνει αγάπη ούτως ή άλλως; Είναι σημαντικό να αναλογιστείς: αξίζει να παλέψεις για το γάμο σου; Χωράει μια δεύτερη ευκαιρία;

Συμπερασματικά

Το αν τελικά θα κατορθώσετε να συγχωρέσετε τον σύζυγο σας δεν μπορώ να το προβλέψω. Το μόνο σίγουρο είναι, πως το πρώτο διάστημα οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά του γυναικείου φύλου είναι απρόβλεπτες και απότομες, κατηγορώντας απεγνωσμένα τον “προδότη” σύζυγο.

Οφείλετε να κατανοήσετε πως, τα συναισθήματα δεν εξαφανίζονται μαγικά, απλά επειδή το θέλουμε. Φτάνοντας στο ένοχο κομμάτι του συχνά “δεν σήμαινε τίποτα”, ο στόχος είναι να κατανοήσει το ζευγάρι τι πραγματικά σήμαινε.

Σαφώς και το άπιστο άτομο επιλέγει την σιγουριά και την ασφάλεια της μακρόχρονης σχέσης του, από την περιστασιακή καλοπέραση, ωστόσο είναι φανερό πως άλυτα θέματα, δεν έχουν ακουστεί και αντιμετωπιστεί.

Πολλές φορές αποφεύγουμε να ακούσουμε τις βαθιές επιθυμίες του συντρόφου μας και αυτό είτε για να μην αισθανθούμε ενοχικά, είτε γιατί θα πρέπει να διορθώσουμε μια κατάσταση που ίσως τελικά και να μας βολεύει.

Η λύση του προβλήματος ακούει στο όνομα “επικοινωνία” εκφράζοντας τους λόγους της απιστίας – στην περίπτωση που γίνει γνωστή – τι είναι αυτό που λείπει από τη σχέση και της δίνει φόντο μαύρης απόχρωσης.

Τι δεν κάλυπτε τον σύζυγο, τι άλλαξε στη σχέση ή τι θα ήθελε παραπάνω;

Υψίστης σημασίας σε αυτή την προσπάθεια επούλωσης, είναι να επεξεργαστεί το ζευγάρι τι έχει συμβεί, αμφότεροι να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να επέλθει η συγχώρεση, να ξεπεραστεί η προδοσία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μιας σχέσης.

Άλλωστε, η προδοσία έχει μεν το προδότη αλλά έχει όμως και εκείνον που πιθανά την καλλιεργεί…

Πηγή: primetime.com.cy

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ