Χιονοπτώσεις ακόμη και σε μηδενικό υψόμετρο – Αναλυτική πρόγνωση καιρού Αττικής για Κυριακή 05-01-20 έως Τρίτη 07-01-20

Χιονοπτώσεις ακόμη και σε μηδενικό υψόμετρο – Αναλυτική πρόγνωση καιρού Αττικής για Κυριακή 05-01-20 έως Τρίτη 07-01-20

Πρόγνωση χιονοπτώσεων Αττικής και Εύβοιας 05-07/01/2020.

Ακόμα μια ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει την χώρα μας το προσεχές τριήμερο με τα φαινόμενα που θα την συνοδεύουν να επικεντρώνονται στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής , μαζί με την Βοιωτία και την Εύβοια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των φαινομένων χιονιού , ενώ πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα έχουν οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πολύ θυελλώδεις θα είναι οι βοριάδες στο Αιγαίο.

Αναλυτική εκτίμηση κακοκαιρίας για Αττική & Εύβοια

Εύβοια:

Αύριο Κυριακή 05-01-20: Σταδιακά νεφελώδης καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες , ενώ μέσα στη μέρα θα ξεκινήσουν ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Το βράδυ αναμένεται να χιονίσει πρόσκαιρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο ( ~350-400μ ) ειδικά στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι του νησιού. Άνεμοι βόρειοι – βορειοδυτικοί στα 5-6 και τοπικά 7 bf και θερμοκρασία στην Χαλκίδα από 5 έως 12οC(η ελάχιστη το βράδυ).

Δευτέρα των Θεοφανείων: Σοβαρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές ή χιονόνερο στα νότια και ανατολικά παράκτια/ πεδινά και ισχυρές χιονοπτώσεις έως και στα 250-300μ στα κεντρικά , τα 100-200μ στα βόρεια και δυτικά και τα 400- 500μ στα ανατολικά και νότια του νησιού. Περιοχές όπως η Κύμη ( χωριό) θα βρεθούν κυριολεκτικά στο όριο μεταξύ χιονιού και χιονόνερου και δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς τι θα επικρατήσει. Περιμετρικά της Χαλκίδας , όπως και του Αλιβερίου, είναι πάντως πιο πιθανό να χιονίσει στα 200μ υψόμετρο σε σχέση με την Κύμη. Επειδή υπάρχει πιθανότητα χιονοκαταιγίδων , κατά την ώρα εκδήλωσης τους χιόνι ή χιονοχάλαζο θα πέφτει και χαμηλότερα από τα παραπάνω υψόμετρα, και θα το γυρνάει σε χιονόνερο όταν εξασθενούν τα φαινόμενα. Μέσα στις πόλεις που προαναφέρονται θα κυριαρχεί το χιονόνερο ή ακόμα και η βροχή. Άνεμοι βόρειοι – βορειοανατολικοί και πρόσκαιρα στα δυτικά βορειοδυτικοί, στα 8-9 και τοπικά 10 bf και θερμοκρασία στην Χαλκίδα από 3 έως 5 oC.

Τρίτη 07-01-20: Παροδικές νεφώσεις με χιονοπτώσεις έως και στα 200-250μ υψόμετρο στα δυτικά/ κεντρικά και παροδικό χιονόνερο στα υπόλοιπα. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στους ορεινούς όγκους. Άνεμοι βόρειοι- βορειοδυτικοί στα 6-7 και τοπικά 8 bf και θερμοκρασία στην Χαλκίδα από 2 έως 8 oC.

Αττική

Αύριο Κυριακή: Προοδευτική επιδείνωση του καιρού στο σύνολο του νομού , ιδιαίτερα από το μεσημέρι και μετά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, καθώς και χιονοπτώσεις αυξανόμενης έντασης στα ορεινά. Προς το απόγευμα οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέλθουν απότομα έως και στα 300-350μ στην βόρεια και βορειοδυτική Αττική , ενώ υπάρχει πιθανότητα να απασχολήσουν πρόσκαιρα και περιοχές των βορείων προαστίων. Στα υπόλοιπα τμήματα το μέσο υψόμετρο εκδήλωσης χιονοπτώσεων θα είναι για αύριο το βράδυ τα 400μ. Άνεμοι βορειοδυτικοί / βόρειοι στα 4-6 bf με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης από τη νύχτα και θερμοκρασία στην πρωτεύουσα από 7 έως 10 oC. Στα βόρεια θα είναι 2-3oC χαμηλότερη.

Δευτέρα των Θεοφανείων: Ισχυρά έως πολύ ισχυρά φαινόμενα και σποραδικές καταιγίδες περιμένουμε στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ανήμερα των Θεοφανείων. Αρχικά μέσα στο ξημέρωμα, το όριο χιονόπτωσης / χιονόνερου θα ταλαντεύεται αρκετά προτού σταθεροποιηθούν τα υψόμετρα που θα αναφερθούν στη συνέχεια. Πρώτα αναμένεται να χιονίσει σε πεδινά της δυτικής Αττικής και σε περιοχές των δυτικών και βορειών προαστίων με αρκετές ωστόσο διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο. Όμως , μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας θα πρέπει να χιονίζει σταθερά από τα 0μ (παράκτια) στη δυτική Αττική, από τα 100μ στα δυτικά προάστια , από τα 150μ στο κεντρικό Λεκανοπέδιο και τον δήμο Αθηναίων , από τα 200μ στα ανατολικά/βόρεια προάστια και από τα 400μ στην ανατολική Αττική. Μάλιστα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα χιονόπτωσης και στο κέντρο της Αθήνας. Βροχή ή χιονόνερο θα σημειώνεται στα υπόλοιπα τμήματα. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να έχουν κατά διαστήματα ισχυρό χαρακτήρα σε περιοχές της δυτικής / βορειοδυτικής Αττικής και του Λεκανοπεδίου, ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού δείχνουν να είναι σταθερά έντονες. Μεταξύ απογευματινών και βραδινών ωρών ενδέχεται να υπάρξει μια μικρή πρόσκαιρη ύφεση στα φαινόμενα , με το όριο χιονόπτωσης να ανεβαίνει και πάλι κυρίως στα ενδότερα του Λεκανοπεδίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και κατά διαστήματα , κυρίως στα δυτικά, από βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 5-7 bf και στα ανατολικά στα 8-9 bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 2 έως 5oC, ενώ στα βόρεια θα είναι 3-4 oC χαμηλότερη.

Τρίτη 07-01-20: Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με πιο κλασικό καιρό βορείου ρεύματος , με τα φαινόμενα να εξασθενούν στα κεντρικά και νότια και να περιορίζονται σταδιακά στα βόρεια και ανατολικά του νομού , όπου στο πρώτο μισό της ημέρας θα είναι ισχυρά. Το όριο χιονόπτωσης αναμένεται σταθερά στα 200μ σε όλο το Λεκανοπέδιο και πρόσκαιρα στα 100μ υψόμετρο. Στη δυτική Αττική και τα δυτικά προάστια θα ανέλθει στα 200μ, αν και ούτως ή αλλως τα φαινόμενα στα δυτικά θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά.

Μεγάλα ύψη χιονιού, τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν και προβλήματα , αναμένονται στη βορειοανατολική , βόρεια αλλά και στην βορειοδυτική Αττική. Το επίκεντρο ωστόσο δείχνει να είναι στα βορειοανατολικά. Για το Λεκανοπέδιο το όριο χιονόστρωσης τοποθετείται περίπου στα 250- 300μ και εκτός Λεκανοπεδίου προς τα δυτικά και τα βορειοανατολικά στα 150μ υψόμετρο. Είναι ρίσκο να αναφερθούμε σε στρώσιμο χαμηλότερα , αν και υπάρχει σαν ενδεχόμενο.

Μετεωρολογική ανάλυση

Αιτία για αυτή τη νέα ψυχρή εισβολή είναι η γρήγορη ταλάντωση του πολικού αεροχειμμάρου στην βορειοατλαντική περιοχή και ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη με τις χαμηλές στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Σκανδιναβία προς τα Βαλκάνια και την χώρα μας. Ο έντονος κυκλωνικός στροβιλισμός καθ ύψος αναμένεται να προκαλέσει σημαντική κυκλογένεση με αξιόλογη βάθυνση στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Η κίνηση της short wave trough είναι τέτοια ώστε να προκύψει ισχυρή ψυχρή μεταφορά από τα ηπειρωτικά προς την περιοχή της Αττικής , ενώ μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση χιονοπτώσεων σε πεδινά τμήματα θα παίξει και το φαινόμενο του evaporating cooling.

Ειδικότερα για την Αττική: Μέχρι και αυτήν την ώρα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων ως προς τη συμπεριφορά του ανέμου στην Αττική , που καθορίζει τα πάντα στην συγκεκριμένη κακοκαιρία. Σε κάθε περίπτωση , αρκετές τοπικότητες στα υψόμετρα χιονόπτωσης /χιονόστρωσης αναμένεται να προκαλεσει η επιδραση της Πάρνηθας , καθώς η πρόσκρουση του βορείου ανέμου στο συγκεκριμένο βουνό προκαλεί έντονα τυρβώδη ροή μέσα στο Λεκανοπεδιο με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακανόνιστη κατανομή της ψυχρής μάζας στα επιφανειακά στρώματα. Επίσης , η θερμοκρασιακή σκια σε προάστια που πρόσκεινται στην Πάρνηθα ίσως μας απασχολήσει ξανά , αλλά ίσως και να αντισταθμιστεί ως ένα βαθμό από τα αρκετά ποιοτικά χαρακτηριστικά του αυλώνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ