Δέκα λόγοι που οι άνθρωποι απέχουν από το… κρεβάτι

Δέκα λόγοι που οι άνθρωποι απέχουν από το… κρεβάτι

Συγκεντρώσαμε εδώ όλους τους λόγους για τους οποίους ένας άνθρωπος απέχει από το σεξ, εσκεμμένα ή αθέλητα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αναστρέψιμοι, οπότε αξίζει να συνεχίσετε την ανάγνωση

Το σεξ έχει ισχυρή επιρροή σε πολλές πτυχές της ευεξίας και της ευτυχίας, καθώς είναι μία από τις πιο βασικές φυσιολογικές ανάγκες του ανθρώπου. Επιπλέον, καθορίζει την ταυτότητά μας και αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής μας ζωής. Αλλά εκατομμύρια άνθρωποι περνούν μήνες και χρόνια μέχρι να κάνουν σεξ, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 20% εκτιμάται ότι απέχει από αυτό σταθερά και μακροχρόνια.

Άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι γυναίκες αποφεύγουν συχνότερα το σεξ από τους άνδρες. Στην πραγματικότητα, μέχρι και το 40% των γυναικών απέχουν το σεξ για κάποιο διάστημα στη ζωή τους.

Αυτή η σεξουαλική αποφυγή μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική δυσφορία, ντροπή και χαμηλή αυτοεκτίμηση – τόσο για το άτομο που αποφεύγει το σεξ όσο και για τον σύντροφο που απορρίπτεται. Μολαταύτα, τα άτομα αποφεύγουν το σεξ για πολλούς διαφορετικούς λόγους, μερικοί από τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Και είναι θεμιτό να αντιμετωπιστούν καθώς τα άτομα που κάνουν περισσότερο σεξ αναφέρουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, ικανοποίηση και ποιότητα ζωής. Αντίθετα, η ασθενέστερη σεξουαλική συχνότητα και η αποχή από το σεξ συνδέονται με ψυχολογική δυσφορία, άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα στις σχέσεις. Πάμε να δούμε όλους αυτούς τους λόγους, επιγραμματικά.

Πόνος κατά τη διάρκεια και χαμηλή λίμπιντο
Το πρώτο αφορά κυρίως τις γυναίκες, το δεύτερο κυρίως τους άντρες. Το πρώτο ονομάζεται δυσπαρεύνεια, ενώ το δεύτερο μπορεί να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης για τους άνδρες και στα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης για άνδρες και γυναίκες.

Φόβος
Οι έγκυες γυναίκες φοβούνται αποβολή ή να μη βλάψουν το έμβρυο, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους άνδρες σε πολύ μικρότερο βαθμό. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να αποφεύγουν το σεξ λόγω σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν υποστεί κατά την παιδική ηλικία.

Μερική ανικανότητα
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους άνδρες που αποφεύγουν το σεξ είναι η στυτική δυσλειτουργία, οι χρόνιες ιατρικές παθήσεις και η έλλειψη ευκαιριών.

Ιατρικά προβλήματα
Οι ασθενείς με καρδιακή νόσο συχνά αποφεύγουν το σεξ επειδή φοβούνται την καρδιακή προσβολή. Άλλη έρευνα έχει δείξει το ίδιο για άτομα που έχουν υποστεί ελαφριά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ψυχολογικά ζητήματα
Η κατάθλιψη και το στρες μειώνουν κατακόρυφα τη διάθεση για σεξ, όπως και κάποια αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα.

Παχυσαρκία και Διαβήτης
Οι μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία μειώνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και για κοινωνικούς και για ουσιαστικούς λόγους υγείας.

Βαριές ψυχικές ασθένειες και εθισμοί
Οι διαταραχές της προσωπικότητας, ο εθισμός και η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ υποβαθμίζουν όχι μόνο τη σεξουαλική διάθεση αλλά και τις ικανότητες των ατόμων.

Πορνογραφία
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά ή από ανάγκη την αυτοϊκανοποίηση, με την πορνογραφία να αποτελεί μια καλή αφορμή για να το κάνουν. Και παρότι ο Woody Allen λέει ότι «ο αυνανισμός είναι σεξ με κάποιον άνθρωπο που αγαπώ πολύ», δεν θεωρείται ως σεξουαλική επαφή.

Κοινωνικοί λόγοι
Πολλοί ηλικιωμένοι δεν ασκούν σεξουαλική επαφή λόγω ντροπής και συναισθημάτων ενοχής ή απλώς και μόνο επειδή θεωρούν ότι είναι «πολύ μεγάλοι πια  για σεξ», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου ενδιαφέρον.

Θρησκευτικοί λόγοι
Χωρίς αυτό να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω, πολλοί άνθρωποι απέχουν από το σεξ για να βιώσουν καλύτερα ορισμένες ιερές περιόδους για τη θρησκεία τους, όπως λ.χ. το Πάσχα.

Λύσεις και Θεραπεία
Λίγοι είναι εκείνοι που μιλάνε με τους γιατρούς τους για τα σεξουαλικά τους προβλήματα. Η αμηχανία, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί παράγοντες και έλλειψη χρόνου, τείνουν να υποβαθμίζουν το θέμα και να το καθιστούν χρόνιο και άλυτο εν πολλοίς. Οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λίγη βοήθεια. Για να δώσουμε μόνο ένα παράδειγμα, οι ασθενείς με αρθρίτιδα και πόνο στην πλάτη χρειάζονται πληροφορίες και συμβουλές από ειδικούς σχετικά με τις συνιστώμενες στάσεις για να αποφύγουν τον πόνο. Επομένως, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ