Τρίτη και 13 σήμερα!

Τρίτη και 13 σήμερα!

Τρίτη και 13 σήμερα! Μια δυσοίωνη ημέρα, όπου η παράδοση λέει ότι όλα μας έρχονται ανάποδα, χωρίς να υπάρχει αιτία! Μια μέρα άρηκτα συνδεδεμένη με τη λέξη “γκαντεμιά”. Μια μέρα που για τους προληπτικούς, καλό θα ήταν να μη βγούμε από το σπίτι μας.

Το 13 έχει μια αρνητική δυναμική στη ζωή μας, αφού έχει ταυτιστεί ως “γρουσούζικος” αριθμός από τους προληπτικούς. Η Τρίτη και 13 χαρακτηρίζεται από τους Έλληνες ως γκαντέμικη ημέρα και δεν έχει καμία σχέση με την καταραμένη από τους Δυτικούς Παρασκευή και 13, που έγινε γνωστή σε εμάς μέσα από τις ταινίες τρόμου.

Στις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες η Παρασκευή και 13 θεωρείται ιδιαίτερα γρουσούζικη, αφού συνδέεται με τη μέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών το 1307.
Γιατί η Τρίτη και 13 είναι δυσοίωνη ημέρα
Για τους Έλληνες, η Τρίτη και 13 συνδέεται με μια οδυνηρή μέρα για τον Ελληνισμό. Τρίτη 29 Μαίου 1453, η Κωσταντινούπολη κατακτιέται από τους Οθωμανούς και ακολουθεί μια περίοδος τεσσάρων αιώνων δουλείας για τους Έλληνες. Πως όμως η συγκεκριμένη ημέρα συνδέεται με τον αριθμό 13; Απλά, αν προσθέσεις τα ψηφία του αριθμού 1453, το άθροισμα τους είναι 13! Τρίτη και 13 λοιπόν! Προέκυψε ο γρουσούζικος αριθμός!

Για τον χαρακτηρισμό της Τρίτης ως δυσοίωνη ημέρα φταίει μόνο η άλωση της Πόλης; Όχι! Υπάρχει και η αστρολογική και ιστορική εξήγηση. Η Τρίτη συνδέεται αστρολογικά με την επίδραση του Άρη, θεού του πολέμου, γεγονός που αποδυκνείεται από την ετυμολογία της λέξης. Ο Άρης ονομάζεται Mars στα αγγλικά και η Τρίτη συνδέεται μαζί του στην ετυμολογία πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών, όπως Mardi στα γαλλικά και Martes στα ισπανικά. Η Τρίτη είναι λοιπόν μια μέρα που συνδέεται με τον πόλεμο και την καταστροφή.
Ο αριθμός 13 και η αρνητική δυναμική του
Και το 13 όμως έχει και άλλο κακό προηγούμενο ιστορικό. Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ιδιαίτερα προληπτικοί και συνδέουν το 12 με την αρμονία. Η αρμονία του 12 προέρχεται από το αρχαϊκό δωδεκαδικό σύστημα. Η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα, ο χρόνος σε 12 μήνες.

Επίσης, υπάρχει μια ιερότητα στον αριθμό 12! Δώδεκα οι Θεοί του Ολύμπου, δώδεκα οι άθλοι του ημίθεου Ηρακλή, δώδεκα οι μαθητές του Χριστού και δώδεκα τα Ευαγγέλια. Το 13 έχει την ατυχία να ακολουθεί το 12 και αποτελεί την απαρχή της νέας δωδεκάδας. Κατά συνέπεια το 13 κατηγορείται ότι σπάζει την “τελειότητα” και την αρμονία του αριθμού 12.

Στα Ταρώ η κάρτα με τον αριθμό 13 είναι εκείνη που αντιπροσωπεύει τον Θάνατο.

Τρίτη και 13 λοιπόν σήμερα, αλλά μην σας πάρει από κάτω. Μέρα είναι… θα περάσει! Κρατήστε το χαμόγελο σας και όλα θα πάνε καλά!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ