Μετανάστες στα σύνορα: Κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Πακιστανοί σύμφωνα με το Bloomberg

Μετανάστες στα σύνορα: Κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Πακιστανοί σύμφωνα με το Bloomberg

Le Figaro: O Eρντογάν ενορχηστρώνει τον προσφυγικό εκβιασμό - Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων στον ΘΕΜΑ 104,6: Την ημέρα εμφανίζουν γυναικόπαιδα, τη νύχτα είναι πιο σκληρές οι ομάδες των μεταναστών.

Σε ρεπορτάζ του Bloomberg από τη συνοριακή πύλη Παζάρκουλε, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο πλήθος για να περάσει τα ελληνικά σύνορα, αναφέρεται ότι η πλειονότητα δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία, αλλά πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες.

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τις πόρτες βρίσκει απήχηση περισσότερο σε παράνομους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν που κινδυνεύουν με απέλαση, παρά στους Σύρους πρόσφυγες, αναφέρει στο άρθρο ο Murat Erdogan, καθηγητής στο Τουρκογερμανικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει στο άρθρο ο Emile Hokayem, senior Fellow για τη Μέση Ανατολή στο International Institute for Strategic Studies, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους αριθμούς που δίνει η Τουρκία υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι οδεύουν στα ελληνικά σύνορα, και τους πραγματικούς αριθμούς που μετακινούνται. Ο ίδιος επισημαίνει εξάλλου ότι υπάρχει μεγάλη πρόκληση πίσω από την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα δυτικά σύνορα στους πρόσφυγες.

«Μου αρέσει εδώ, αλλά δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα στην Τουρκία πια, δεν έχει δουλειά για μένα. Οι γονείς μου και τα αδέλφια μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Οπότε όταν άκουσα ότι άνοιξαν οι πόρτες, σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια», λέει ο Μοχάμεντ Ριζά Ανσάρι, ένας 31χρονος Αφγανός που ζει επτά χρόνια στην Τουρκία, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg από τη συνοριακή πύλη Παζάρκουλε.

Le Figaro: O Eρντογάν ενορχηστρώνει τον προσφυγικό εκβιασμό

«Οι μετανάστες κατευθύνονται τώρα από την Άγκυρα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα», όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό παρουσιάζοντας τον Τούρκο πρόεδρο ως ενορχηστρωτή του προσφυγικού εκβιασμού.

«Μια επικοινωνιακή επιχείρηση (από τη πλευρά της Τουρκίας) σοφά ενορχηστρωμένη, όπως εξηγεί η δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Ντελφίν Μινουί και προσθέτει:

«Από αυτό το Σαββατοκύριακο οι εικόνες πλημμυρίζουν την τουρκική «μικρή οθόνη» με ένα «deja-vu». Περίπου πέντε χρόνια μετά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, το θέαμα των προσφύγων που συσσωρεύονται σε λεωφορεία και λαστιχένιες βάρκες και κατευθύνονται προς τις ελληνικές ακτές επαναλαμβάνεται»…

«Τώρα όμως πρόκειται για προτροπή της Άγκυρας με την οποία οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα», επισημαίνει η Γαλλίδα δημοσιογράφος.

«Τα τουρκικά ΜΜΕ, που ελέγχονται από τις τουρκικές αρχές, ανταποκρίνονται σε ένα διπλό στόχο του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: να αυξήσει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να ηρεμήσει τα πνεύματα στη χώρα του».

«Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια στρατιωτική κλιμάκωση με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ και κατ ‘επέκταση με τη Ρωσία, σύμμαχο της Δαμασκού, θέλει να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να επενδύσουν περισσότερο σε αυτόν στο πλαίσιο της τουρκοσυριακής διαμάχης. Πάνω απ ‘όλα, ελπίζει ότι θα τους ενθαρρύνει να επεκτείνουν τη χρηματοδοτική συνεισφορά τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων στον ΘΕΜΑ 104,6: Την ημέρα εμφανίζουν γυναικόπαιδα, τη νύχτα είναι πιο σκληρές οι ομάδες των μεταναστών

Για γεγονότα που «δεν έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν» στον Έβρο έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

«Πλέον φαίνεται ότι λέμε ένα stop σε όποιον θέλει να περάσει τα σύνορά μας. Καλύπτονται όλα τα σύνορα Εϊναι ξεκάθαρο το μήνυμα που έχουμε δώσει απέναντι» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η νύχτα της Δευτέρας «ήταν ίσως η πιο ήρεμη χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν επιχειρήθηκαν είσοδοι μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Ήταν μια καλή νύχτα σε σχέση με τις προηγούμενες που ήταν πολύ πιο σκληρές».

«Πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο για να δοκιμάσουν την ασφάλεια της χώρας. Χρησιμοποιήσαν χημικά, ακόμα και ένστολοι, με σύγχρονα όπλα ρίψης χημικών που δεν θα μπορούσε να έχει μετανάστης» περιέγραψε για όσα έζησαν οι συνάδελφοί του στα σύνορα του Έβρου τα προηγούμενα 24ωρα.

Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, «τη μέρα εμφανίζουν γυναικόπαιδα, τη νύχτα είναι πιο σκληρές οι ομάδες».

Ο κ. Χαρέλας επισήμανε, τέλος, ότι «μας βοηθάει ο στρατός και η τοπική κοινωνία με ό,τι χρειαστούμε. Εισπράττουμε μια πρωτόγνωρη αγκαλία».

«Σταθήκαμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Να μας ενώσει όλους τους Έλληνες αυτό που έγινε» κατέληξε ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ